Spruitkool zaden

Spruitkool of spruitjes werd in 1821 voor het eerst in de omgeving van Brussel geteeld en werdt in Europa al snel een belangrijke wintergroente. De oorspronkelijke naam is Choux de Bruxelles . Spruitkool wordt binnen Europa voornamelijk in Nederland, Frankrijk en Engeland geteeld. In Nederland is spruitkool een belangrijk vollegrondsgroentegewas en wordt voornamelijk in Zuid-Holland geteeld.  

Lees meer
Biologische Spruitkool Doric F1 13% korting
6,29 5,49 incl btw
2,79 incl btw
4,99 incl btw
1,69 incl btw
3,99 incl btw

Via onze website verkopen we meerdere soorten spruitkoolzaden of spruitjeszaden: o.a. Groninger (westlandia) en de Spruitkool Topline F1 hybride. Beide van het merk buzzy seeds.Verder ook nog Biologische spruitjes zaden van de bolster.

Spruitkool is een koolsoort, waarbij er zich kleine kooltjes vormen in de oksels van de plant. Het oogsten is dan ook anders dan bij ‘normale’ koolsoorten. Niet de hele plant, maar de individuele kooltje worden individueel van de plant geoogst, als ze de juiste grootte hebben. Er zijn vroege soorten, die al vanaf september kunnen worden geoogst, en latere wintersoorten, die temperaturen tot -10°C kunnen verdragen. Deze kunnen dan ook tot ver in de winter worden geoogst. Spruitjes zijn het lekkerst als de vorst erover is gegaan. Bovendien zijn spruitjes erg gezond. Ze bevatten naast allerlei vitamines, mineralen en vezels met name veel vitamine C

Het verbouwen van spruitjes kost erg veel tijd. Daarnaast hebben ze veel voedingsstoffen en water nodig. Voordat ze worden gezaaid of uitgeplant is het belangrijk de grond goed voor te bereiden door bijvoorbeeld compost in de bodem te verwerken.

Voor wie ook in de winter verse groente uit de tuin wil eten, is het verbouwen van spruitjes echt een aanrader.

Beroepsteelt van de spruitkool

Tegenwoordig worden in de beroepsteelt alleen hybride-rassen gebruikt. Deze rassen hebben een cilindrische spruitzetting. Vroeger werden in de beroepsteelt zogenaamde zaadvaste rassen gebruikt, die een piramidale spruitzetting hebben, waardoor deze rassen doorgeplukt moeten worden. Doorplukken wil zeggen dat per keer alleen de rijpste spruiten geplukt worden. Dit kan alleen bij handpluk. Nu worden deze rassen alleen nog gebruikt door enkele volkstuinders. De vroegere rassen hadden een meer uitgesproken spruitjes smaak dan de tegenwoordige rassen. De geur die vrijkomt bij het langdurig koken van kool ontstaat dan ook door het vrijkomen van vluchtige zwavelverbindingen, zoals H2S. Dit is ook de reden dat veel kinderen niet zo van kool houden. Spruitjeslucht staat inmiddels synoniem voor bekrompen opvattingen.

Gerechten met spruitjes

Voor eventuele heerlijke gerechten met spruitjes hebben we een leuke site gevonden die overheerlijke gerechten met spruitjes voorschoteld: www.okokorecepten.nl

Zaden kopen bij Dutch Garden Seeds

Groentezaden kopen in onze webshop is geen slechte keus. Wij staan altijd voor u klaar. Ook als u vragen heeft over bijvoorbeeld uw bestelling, kunt u altijd even contact met ons opnemen. Het leuke van groenten kweken van groentezaden is dat de planten vaak sterker zijn en bovendien zonder bestrijdingsmiddelen groeien. Het is dus een leuke bezigheid en tevens een gezonde!

Spruitkool is een koolsoort, waarbij er zich kleine kooltjes vormen in de oksels van de plant. Het oogsten is dan ook anders dan bij ‘normale’ koolsoorten. Niet de hele plant, maar de individuele kooltje worden individueel van de plant geoogst, als ze de juiste grootte hebben. Er zijn vroege soorten, die al vanaf september kunnen worden geoogst, en latere wintersoorten, die temperaturen tot -10°C kunnen verdragen. Deze kunnen dan ook tot ver in de winter worden geoogst. Spruitjes zijn het lekkerst als de vorst erover is gegaan. Bovendien zijn spruitjes erg gezond. Ze bevatten naast allerlei vitamines, mineralen en vezels met name veel vitamine C.

Het verbouwen van spruitjes kost erg veel tijd. Daarnaast hebben ze veel voedingsstoffen en water nodig. Voordat ze worden gezaaid of uitgeplant is het belangrijk de grond goed voor te bereiden door bijvoorbeeld compost in de bodem te verwerken.

Voor wie ook in de winter verse groente uit de tuin wil eten, is het verbouwen van spruitjes echt een aanrader.

10 jaar Dutch Garden Seeds