Bleekselderij Kweken

Bleekselderij, familie van de knol- en snijselderie, is een langzaam kiemende en traag groeiende plant. Net als bij de knolselderie moet je wel van een uitdaging houden. Bleekselderij is een langzame groeier en niet gemakkelijk te telen. Vooral het opkweken vraagt de nodige aandacht, maar ook tijdens de groei heeft de plant de nodige verzorging nodig. Maar dat wordt natuurlijk rijkelijk beloond als je dan eindelijk vers uit eigen tuin kunt oogsten.

Zaaien en telen van bleekselderij

Voor een vroege teelt kan vanaf half februari binnenshuis worden begonnen met het zaaien. Zaai niet te diep, bleekselderij is een langzame kiemer, en laat ze bij kamertemperatuur ontkiemen. Een te lage temperatuur vergroot de kans op doorschieten van de planten. Eventueel moeten de planten worden omgeplant in een grotere pot. De plantjes kunnen vanaf half mei worden uitgeplant in de tuin. Laat ze wel eerst een aantal dagen afharden. Houdt een plantafstand van ongeveer 30 x 35 tot 50 cm aan. Hoe meer ruimte er tussen de planten zit, hoe groter de planten kunnen worden.

Direct zaaien in de volle grond kan ook, doe dit vanaf half mei tot eind juni. Houdt er wel rekening mee dat er dan later kan worden geoogst. Mocht het al vroeg in het najaar koud worden, zou de oogst kunnen mislukken.

De zaden zijn lichtkiemers, dus na het zaaien niet of nauwelijks bedekken met aarde.

Direct naar de Bleekselderij zaden >

Standplaats en bodem van bleekselderij

Bleekselderij houdt van een zonnig plekje in de tuin. Zorg ervoor dat de bodem goed bemest is door bijvoorbeeld enkele weken voor het zaaien of uitplanten de bodem al te gaan verrijken met compost.

Verzorging van bleekselderij

De planten houden van een vochtige bodem, het is dus belangrijk regelmatig water te geven, vooral tijdens warme zomerdagen. Af en toe bijmesten, vooral na veel regen.

Wanneer kun je bleekselderij oogsten?

Dit is afhankelijk van het zaaimoment en of de planten binnenshuis zijn opgekweekt of in de volle grond. Is er vroeg, binnenshuis gezaaid dan kan er vaak al vanaf half juni worden geoogst. Is er later in de volle grond gezaaid dan kan er vaak tot eind oktober worden geoogst. Dit is natuurlijk afhankelijk van het weer, bleekselderij kan niet tegen vorst. Direct oogsten dus als er nachtvorst wordt voorspeld.

Hoelang bleekselderij bewaren?

Bleekselderij kan ongeveer een week in de koelkast worden bewaard. De groente kan ook worden ingevroren, maar is daarna niet meer zo knapperig. Wel eerst blancheren.

Is bleekselderij gezond?

Bleekselderij is erg gezond en bevat veel vezels, vitaminen en mineralen. Het is bovendien caloriearm en zit boordevol antioxidanten. Volgens sommigen behoord bleekselderij tot de superfood.

Bleekselderij zaden in ons assortiment

In ons assortiment hebben we verschillende soorten bleekselderij zaden, waaronder ook biologische zaden. Als onze zaden zijn van prima kwaliteit.

Tips

Bleekselderij is relatief lastig te telen. Begin daarom op tijd en binnenshuis met het voorzaaien. Mocht dit mislukken, dan is er nog voldoende tijd om in de volle grond te zaaien.

Bleekselderij zaden kopen >