Kruiden kweken

Bekijk het overzicht van kruiden

Basilicum Zaaien

Basilicum kweken in de moestuin is natuurlijk super fijn om deze erbij te hebben. De verse blaadjes kun je plukken om dezelfde dag nog in een maaltijd te verwerken. Hoe verser, hoe lekkerder is het sleutelwoord voor basilicum.

Bieslook zaaien

Bieslook kan in iedere tuin of moestuin gezaaid of geplant worden. Je kunt bieslook het best zaaien op een plaats waar het half schaduw en half zon is. Gebruik verse zaden om het beste resultaat te halen uit de bieslook zaden.

Citroenmelisse Planten en Zaaien

Citroenmelisse planten in de eigen tuin met verse zaden. Heerlijk om je eigen verse citroenmelisse thee te maken van vers afgeknipte stengels van de citroenmelisse plant. Vanaf begin april kun je met de citroenmelisse zaden aan de slag.

Dille kweken

Dille kun je het beste in het vroege voorjaar zaaien. Van de dille plant kun je bijna alles gebruiken. De plant, de bloemen én de zaden. Dille houdt van een zonnige plaats, maar het is ook mogelijk om de zaden te planten in de half schaduw.

Dragon kweken en zaaien

Dragon is een kruid dat al eeuwen lang bestaat. Er zijn eigenlijk 2 bekende soorten dragon. Russische dragon en Franse dragon. Dragon kun je zaaien vanaf maart tot juni. Binnenshuis kan dragon het hele jaar door gekweekt worden.

Kamille zaaien

Je kunt kamille vanaf half maart zaaien. Het is verstandig om dit direct in de volle grond te doen. De kamilleplant geeft prachtige bloemen die een fijne geur hebben en kunnen wel 70cm hoog worden.

Koriander zaaien en kweken

Koriander is een kruid dat eigenlijk in heel veel gerechten wordt gebruikt. Met name in buitenlandse gerechten. Koriander hoort eigenlijk thuis in iedere moestuin. Het is handig om de korianderzaden direct buiten te kweken.

Lavas of Maggiekruid kweken

Lavendel stekken

Lavendel is een plant die je vaak doet denken aan het buitenland. Lavendel is natuurlijk is van harte welkom in de moestuin. Met name voor de bijen die de plant aantrekt en om de biodiversiteit in de tuin in stand te houden.

Majoraan kweken

Peterselie kweken en zaaien

Peterselie kweken of zaaien is een fijne bezigheid. Met name met het gewenste resultaat over een paar maanden in gedachten. Heerlijk die verse groenten gekweekt met eigen peterselie zaden. Meer informatie over het zaaien? Click op de button hieronder.

Rozemarijn stekken

Rozemarijn is een veelzijdige plant die winterhard is, een medicinale werking kent en een jaarrond groenblijvende plant in de tuin is. Door deze regelmatig te snoeien blijft de rozemarijn plant in vorm. In de juiste omstandigheden kan de plant zelfs anderhalve meter breed worden!

Salie kweken en zaaien

Salie is een vaste plant die uit dezelfde botanische familie komt als rozemarijn, lavendel en tijm. De groengrijze blaadjes worden met name gegeten of in gerechten verwerkt in de mediterrane keuken.

Tijm Kweken

Tijm behoort tot de Mediterrane kruiden en is naast een geliefd keukenkruid ook bekend vanwege zijn geneeskrachtige werking.  Al in de oudheid werd tijm gebruikt als middel tegen allerlei pijntjes en kwaaltjes. Het helpt onder andere tegen verkoudheid. Denk bijvoorbeeld aan tijmsiroop.

Tijm is gemakkelijk te verbouwen, ook voor beginnende tuinders. Daarnaast trekt de sterke geur veel insecten aan.

Venkel Zaaien en Kweken

Venkel behoort tot de schermbloemenfamilie. Er zijn twee soorten: de knolvenkel en de bladvenkel. Bij de knolvenkel vormen de onderste, verdikte delen van de bladeren als het ware een knol. Bij bladvenkel wordt deze bol niet gevormd. De teeltwijze is van beide soorten gelijk en beide venkelsoorten hebben een anijsachtige smaak. Het is een veelzijdige plant; de bol wordt als groente gebruikt, het blad als kruid en de zaden als specerij.

Waterkers kweken

Zaaien en Kweken van Komkommerkruid

Komkommerkruid is een prachtige aanwinst voor je kruidentuin. De plant kan 60-90 cm hoog worden en bloeit prachtig met lichtblauwe stervormige bloemetjes. Het is een gemakkelijk te kweken kruid en zeker ook geschikt voor de beginnende tuinierder. Overigens zijn de bloemetjes ook eetbaar, prachtig als decoratie in een salade of kruidenboter.