Kruiden kweken

Bekijk het overzicht van kruiden

Basilicum Zaaien

Basilicum kweken in de moestuin is natuurlijk super fijn om deze erbij te hebben. De verse blaadjes kun je plukken om dezelfde dag nog in een maaltijd te verwerken. Hoe verser, hoe lekkerder is het sleutelwoord voor basilicum.

Bieslook zaaien

Bieslook kan in iedere tuin of moestuin gezaaid of geplant worden. Je kunt bieslook het best zaaien op een plaats waar het half schaduw en half zon is. Gebruik verse zaden om het beste resultaat te halen uit de bieslook zaden.

Citroenmelisse Planten en Zaaien

Citroenmelisse planten in de eigen tuin met verse zaden. Heerlijk om je eigen verse citroenmelisse thee te maken van vers afgeknipte stengels van de citroenmelisse plant. Vanaf begin april kun je met de citroenmelisse zaden aan de slag.

Dille kweken

Dille kun je het beste in het vroege voorjaar zaaien. Van de dille plant kun je bijna alles gebruiken. De plant, de bloemen én de zaden. Dille houdt van een zonnige plaats, maar het is ook mogelijk om de zaden te planten in de half schaduw.

Dragon kweken en zaaien

Dragon is een kruid dat al eeuwen lang bestaat. Er zijn eigenlijk 2 bekende soorten dragon. Russische dragon en Franse dragon. Dragon kun je zaaien vanaf maart tot juni. Binnenshuis kan dragon het hele jaar door gekweekt worden.

Gele Mosterd Zaaien en Kweken

Gele mosterd is een gemakkelijk te telen, snelgroeiende plant, die één meter hoog kan worden. De plant bloeit met gele bloemetjes en lijkt wat op de plant van koolzaad. Gele mosterd kan worden geteeld voor de zaden, waarvan bijvoorbeeld mosterd gemaakt kan worden. Maar de plant wordt ook gekweekt als groenbemester.

Kamille zaaien

Je kunt kamille vanaf half maart zaaien. Het is verstandig om dit direct in de volle grond te doen. De kamilleplant geeft prachtige bloemen die een fijne geur hebben en kunnen wel 70cm hoog worden.

Koriander zaaien en kweken

Koriander is een kruid dat eigenlijk in heel veel gerechten wordt gebruikt. Met name in buitenlandse gerechten. Koriander hoort eigenlijk thuis in iedere moestuin. Het is handig om de korianderzaden direct buiten te kweken.

Lavas of Maggiekruid kweken

Lavas, Levisticum Officinale, wordt ook wel maggiplant genoemd. Dit komt doordat de plant sterk ruikt naar het maggi-aroma. Daarnaast heeft het nog veel meer bijnamen, zoals leverstok, bergselder en lubbestok. De plant komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië en Iran, maar wordt nu ook veel geteeld in o.a. Europa. Lavas kan erg groot en hoog worden. Meer dan twee meter hoog is zeker geen uitzondering. Alle delen van de plant zijn eetbaar en hebben een selderijachtige smaak.

Lavendel stekken

Lavendel is een plant die je vaak doet denken aan het buitenland. Lavendel is natuurlijk is van harte welkom in de moestuin. Met name voor de bijen die de plant aantrekt en om de biodiversiteit in de tuin in stand te houden.

Majorlein of Oregano kweken

Wilde marjolein, ook wel oregano genoemd, is een gemakkelijk te telen kruid dat vrijwel het hele jaar binnen kan worden gezaaid. Ook is het gemakkelijk te telen in potten.

De plant behoord tot de lipbloemenfamilie. Het is een vaste plant die, afhankelijk van de soort, tot ongeveer 60 cm hoog wordt. In de zomer bloeit de plant met kleine roze bloemetjes, die ook eetbaar zijn. Leuk om gerechten mee te decoreren.

Munt Zaaien en Kweken

Munt (Mentha) behoort tot de lipbloemenfamilie en heeft een sterke, naar pepermunt ruikende, smaak en geur. Er zijn verschillende soorten munt, zoals kruizemunt, pepermunt, chocolade munt, Marokkaanse munt, etc. Het kruid wordt veel gebruikt in onder andere de Arabische, Indiase, Turkse en Griekse keuken. Heel bekend is natuurlijk een kopje muntthee. Munt is niet moeilijk te telen. Let wel op, de plant kan flink gaan woekeren doordat het veel worteluitlopers maakt.

Oost-Indische Kers zaaien en kweken

Oost-Indische kers is een eenjarige, kruidachtige plant. Er zijn klimmende en niet klimmende soorten. De klimmende plant maakt lange ranken die zowel over de bodem als tegen een klimhulp kunnen groeien, de niet klimmende blijven kleiner.

Peterselie kweken en zaaien

Peterselie kweken of zaaien is een fijne bezigheid. Met name met het gewenste resultaat over een paar maanden in gedachten. Heerlijk die verse groenten gekweekt met eigen peterselie zaden. Meer informatie over het zaaien? Click op de button hieronder.

Rozemarijn stekken

Rozemarijn is een veelzijdige plant die winterhard is, een medicinale werking kent en een jaarrond groenblijvende plant in de tuin is. Door deze regelmatig te snoeien blijft de rozemarijn plant in vorm. In de juiste omstandigheden kan de plant zelfs anderhalve meter breed worden!

Salie kweken en zaaien

Salie is een vaste plant die uit dezelfde botanische familie komt als rozemarijn, lavendel en tijm. De groengrijze blaadjes worden met name gegeten of in gerechten verwerkt in de mediterrane keuken.

Sint-Janskruid Zaaien en Kweken

Sint-Janskruid, Hypericum Perforatum, is een vaste plant uit de hertshooifamilie. Het kruid dankt zijn naam aan het feit dat het bloeit in de tijd van het Sint-Jansfeest, een midzomerfeest op 24 juni. Sint-Janskruid wordt al tijden gebruikt als geneeskrachtige plant. Ook tegenwoordig zijn er kruidenproducten te koop met Sint-Janskruid, die met name gebruikt worden bij milde depressieve klachten en maag- darmklachten. Let wel op bij het gebruik van dit kruid, het heeft een aantal bijwerkingen en kan niet door iedereen zomaar gebruikt worden (overleg eventueel vooraf met een arts).

Tijm Kweken

Tijm behoort tot de Mediterrane kruiden en is naast een geliefd keukenkruid ook bekend vanwege zijn geneeskrachtige werking.  Al in de oudheid werd tijm gebruikt als middel tegen allerlei pijntjes en kwaaltjes. Het helpt onder andere tegen verkoudheid. Denk bijvoorbeeld aan tijmsiroop.

Tijm is gemakkelijk te verbouwen, ook voor beginnende tuinders. Daarnaast trekt de sterke geur veel insecten aan.

Venkel Zaaien en Kweken

Venkel behoort tot de schermbloemenfamilie. Er zijn twee soorten: de knolvenkel en de bladvenkel. Bij de knolvenkel vormen de onderste, verdikte delen van de bladeren als het ware een knol. Bij bladvenkel wordt deze bol niet gevormd. De teeltwijze is van beide soorten gelijk en beide venkelsoorten hebben een anijsachtige smaak. Het is een veelzijdige plant; de bol wordt als groente gebruikt, het blad als kruid en de zaden als specerij.

Waterkers Zaaien en Kweken

Waterkers zelf telen is erg eenvoudig. Het belangrijkste is een goed vochtige bodem. Het is een snelgroeiend gewas, dat na enkele weken na het uitzaaien al kan worden geoogst. Waterkers heeft een wat pittige smaak en wordt vaak toegevoegd aan salades of gebruikt als garnering. Omdat het zo snel kiemt en het gemakkelijk te kweken is, is het ook voor kinderen een leuke groente om te zaaien.

Zaaien en Kweken van Komkommerkruid

Komkommerkruid is een prachtige aanwinst voor je kruidentuin. De plant kan 60-90 cm hoog worden en bloeit prachtig met lichtblauwe stervormige bloemetjes. Het is een gemakkelijk te kweken kruid en zeker ook geschikt voor de beginnende tuinierder. Overigens zijn de bloemetjes ook eetbaar, prachtig als decoratie in een salade of kruidenboter.