Hoe kweek ik groente?

Iedere soort groente heeft ook een eigen manier van kweken. Soms begint het al met de wijze waarom de zaden in de grond gaan of dat ze al een voorbehandeling hebben gehad. Hieronder vind u een meer gedetailleerde zaai instructie van verschillende soorten.

Aardbeien kweken

Zelf aardbeien kweken van zaadjes is een leuke bezigheid. De aardbei zaden zijn heel erg klein. Als je eind februari thuis de zaden gaat kweken dan kunnen de eerste zaailingen eind april naar buiten. Eigen kweek aardbeien zijn heerlijk.

Artisjok kweken

Artisjok is een plant die je met name in de zuidelijkere gedeelte van Europa zult tegen komen. Ja, je kunt  ook artisjok kweken, gewoon in Nederland of België. Nadeel van het kweken in relatief koudere delen is dat de bloemen kleiner blijven.

Asperge kweken

Er verschillende soorten en kleuren asperges, witte, groene en paarse, maar wat is het verschil? Witte asperges groeien onder de grond. Vandaar dat ze in met zand opgehoogde bedden groeien. Asperges die boven de grond groeien kleuren onder invloed van licht paars of groen.   

Aubergine kweken

Met het kweken van aubergine kunt u al vroeg beginnen. Het duurt gemiddeld zo’n 3 weken voordat de eerste zaailingen het levenslicht zien. Begin met zaaien vanaf eind Januari bij een gelijkblijvende temperatuur van zo’n 20-23graden. Wat je allemaal moet weten om aubergine te kweken klik op de groene balk.

Augurk Kweken

Augurk is een heerlijke groente die in vele gerechten als toevoeging kan dienen. Denk bijvoorbeeld in de salade, bij een haring (dit wordt niet overal met 'zuur' gegeten, in Volendam wel). De teeltwijze is een beetje gelijk aan die van de komkommer. Het is namelijk familie.

Bieten kweken

Bieten zijn tegenwoordig in vele verschillende maten en kleuren verkrijgbaar. Echter blijft de manier van kweken wel hetzelfde. Bieten voorzaaien kan al vanaf eind februari maar kan zeker ook nog later in het seizoen.

Bloemkool kweken

Zelf bloemkolen kweken is niet voor iedere tuinder weggelegd. Het kweken van bloemkool vergt namelijk wel wat aandacht. Des al niet te min is het zeker de moeite waard om deze heerlijke groente te kweken. De bloemkool is een veel geziene groente die geregeld op het menu staat. 

Boerenkool kweken

Boerenkool kweken is eigenlijk niet zo heel moeilijk. De boerenkool stelt weinig eisen aan zowel de grond als gedurende de groei. De boerenkool zaden zaai je rond eind mei voor een heerlijke oogst rond de jaarwisseling. Meer weten? Klik op de link hieronder.

Bosui kweken

Van de soorten groenten die in de herfst of de lente kunnen worden geteeld, is de  bosui of lente ui een van de meest voorkomende in kleine moestuinen. Wanneer we het over lente-uitjes hebben, hebben we het over bijzonder jonge uitjes, die moeten worden geoogst voordat de bol begint op te zwellen. Lees verder voor kweektips.

Broccoli kweken

Broccoli zit boordevol vitaminen en voedingsstoffen en wordt daarom ook wel een superfood genoemd. Wil je je eigen broccoli kweken? Wij geven een aantal tips die jou helpen bij het zaaien, kweken en oogsten van broccoli.

Courgette kweken

De Courgette is lid van de komkommerfamilie en is rijk aan ijzer en vitamine C. Hoewel courgette op zichzelf niet zo'n sterke smaak heeft, is het een geweldige toevoeging aan een curry of pasta en bovendien is de courgette ook gezond!

Doperwten Zaaien en Kweken

Doperwten zijn natuurlijk enorm lekker en zoet, verse doperwten uit eigen tuin. Doperwten zijn, net als bijvoorbeeld slabonen en peultjes, een soort peulvruchten, waarbij niet de hele peul, maar alleen de zaden worden gegeten. Het zijn volgroeide peulsoorten die je pas oogst als ze dik geworden zijn. Alle peultjes vormen in principe erwten, maar er zijn soorten die als peul lekkerder zijn en andere die geschikter zijn voor het kweken van doperwten.

Knoflook kweken

Hoe kweek je knoflook? Dat is de vraag die we gaan beantoorden. Niet alleen die vraag, maar ook vragen als waar poot je de knoflook? Wanneer poot je de knoflook? Is knoflook gezond? We zullen op deze vragen antwoord geven.

Komkommers kweken

Een veel gekweekte groente is komkommer. Bij het kweken van komkommers dient u goed op bepaalde dingen te letten. Komkommers kweken is niet eenvoudig maar het resultaat mag er zijn. Vergelijk de gekweekte komkommers met die uit de supermarkt en u zult het verschil direct zien en proeven. 

Kouseband Kweken

Kousenband is een groene, erg lang, op sperzieboon lijkende boon. Kousenband is met name bekend als groente in de Surinaamse keuken. Het wordt ook wel aspergeboon genoemd. De smaak is vergelijkbaar aan die van sperziebonen, maar sterker en heeft een stevigere bite.

Mais kweken

Mais zie je vaak in grote velden staan waar vervolgens de boeren eten voor de koeien van maken. Je ziet mais ook geregeld in moestuinen of volkstuinen staan. Het zijn behoorlijke joekels van planten die 1,50mtr. tot 2,00mtr. hoog worden. Het is een heerlijke groente voor in salades of op de BBQ.

Meloen kweken

De meloen is een ronde vrucht die zijn oorsprong kent in warme oorden zoals uit Azië en Afrika. Het is een vrucht die heerlijk fris en zoet kan smaken maar soms ook bitter kan zijn. De meloenen ruiken overigens heerlijk! Het kweken van meloen kan het beste onder glas of in de kas.

Palmkool kweken

Palmkool is een groente die ook wel een ‘oude groente’ soort genoemd wordt. Dit omdat deze soort al eeuwen oud is. Het gewas is afkomstig uit de streek Toscane in Italië waar deze uiteraard ook nog steeds veelvuldig gegeten wordt. Wil je zelf ook palmkool kweken? Lees dan verder voor de tips.

Paprika kweken

Paprika’s houden van warme. Het is dus groot belang dat deze ook heerlijk warm staan tijdens de groei. Paprika’s zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, soorten en maten. Lees snel verder voor een goede uitleg hoe je paprika’s kunt kweken met paprika zaden.

Pastinaak Kweken

Pastinaak is eigenlijk een groente die ze tegenwoordig ook wel in het rijtje met ‘oude groente’ scharen. Het is eigenlijk de voorloper van de aardpeer en de aardappel. Het fijne van de pastinaak is dat deze relatief makkelijk te kweken is en lang in de grond moet en kan blijven zitten. Meer weten over het kweken van de pastinaak?

Pepers kweken

Zelf pepers kweken is eigenlijk best leuk en niet zo moeilijk. Peperzaden zijn eigenlijk een van de eerste soorten die je binnenshuis kunt gaan zaaien. Als je niet zo van peper houdt, zijn de planten ook mooi. Wil je tips hoe je ze kweekt? lees snel verder!

Pompoenen en Kalebassen telen en Kweken

De pompoen en kalebas zijn familie van de komkommer en courgette. Pompoenen zijn eetbaar, denk aan gegrilde pompoen of pompoensoep. Kalebassen worden gekweekt vanwege hun sierwaarde. Ze worden vaak gebruikt als herfstdecoratie. Belangrijk is het wel om te weten dat de pompoen meestal wel en kalebas meestal niet eetbaar is en soms zelfs giftig kan zijn. Of ze eetbaar zijn is gemakkelijk te herkennen. Een oneetbare pompoen of kalebas heeft een enorm harde schil, weinig vruchtvlees en smaakt bitter.

Dus, mocht je het niet zeker weten, proef dan eerst een klein stukje.

Postelein zelf kweken

Postelein kweken is eigenlijk heel erg makkelijk. Het is alleen belangrijk dat je de zaden bovenop de aarde ligt heel minimaal aandrukt en vervolgens water geeft met een plantenspuit. De reden hiervan is dat de zaden anders alweer verdwijnen in de ‘diepte’ en niet opkomen. Meer tips over het zelf kweken van postelein?

Prei kweken

Prei is een groente soort die al meer dan 4000 jaar oud is en als een van de eerste groentes is die beschreven staat in kookboeken. Prei kweken is leuk en het resultaat na zo'n 90 tot 150 dagen wachten is het zeker waard geweest. Klik op de balk voor tips hoe prei het beste te kweken is. 

Rabarber kweken

Rabarber is een groente waar je eigenlijk heel veel plezier aan kunt beleven. Door een paar simpele stappen te volgen kun je een zaadje laten uitgroeien tot prachtige planten van bijna 1 meter breed.

Radijs kweken

Radijs is een zeer makkelijke, snelle en dus ideale groente om te kweken. De radijs staat ook bekend als een van de beste groenten om te telen voor de beginnende tuinier. Uiteraard hebben wij alles voor je op een rijtje gezet. Wil jij meer weten over het zaaien, kweken en oogsten van radijs?

Rode kool kweken

Rode kool is een echte Nederlandse kool die met name in Noord-Holland gekweekt wordt (professioneel). Zijn oorsprong is overigens in Italië waar de Romeinen de rode kool heerlijk vonden. De Kool wordt zowel op professioneel gebied maar zeker ook bij moestuinders. In bijna iedere moestuin kun je wel rode kool vinden.

Rucola Kweken

Rucola kweken is eigenlijk heel makkelijk en kan bijna het hele jaar rond. Van maart tot en met oktober. Vanaf oktober kun je het nog perfect in de kas kweken. Heerlijk die verse eigen gemaakte rucola!

Sla kweken

Sla is super gezond en lekker. Daar komt nog eens bij dat sla redelijk eenvoudig te kweken is door iedereen. Lees meer over het kweken, zaaien en oogsten van sla in huis, in de kas of in de moestuin.

Slabonen Zaaien en Kweken

Slabonen, ook wel sperzieboon of stamslaboon genoemd, behoren tot de peulvruchten. Anders dan bij bijvoorbeeld erwten en tuinbonen, worden ze in zijn geheel, dus met schil, gegeten. De bonen groeien aan struikachtige planten en worden ongeveer 40 cm hoog en worden ook wel stamslaboon genoemd. Er zijn ook klimmende sperzieboon varianten. Deze worden ongeveer 2 meter hoog en hebben een klimhulp nodig en heet ook wel stoksperzieboon of - slaboon. Slabonen uit eigen tuin zijn vaak knapperiger en smaakvoller dan die uit de winkel.

Snijbonen Zaaien en Kweken

Snijbonen zijn lange, brede, platte peulen en behoren tot de vlinderbloemenfamilie. Kenmerkend van deze familie is het vormen van peulvruchten. Deze peulvruchten zijn zeer eiwitrijk en tot deze familie behoren ook bijvoorbeeld sperziebonen, tuinbonen, erwten en sojabonen. Aangezien snijbonen vaak taaie draden hebben worden ze aan kleine reepjes of stukjes gesneden, vandaar de naam snijboon. Door dit snijden komt ook zijn smaak beter tot zijn recht.

Spinazie kweken

Spinazie is makkelijk te kweken en bevat enorm veel voedingsstoffen. Laat voortaan de zakken groenten in de supermarkt staan en kweek uw eigen spinazie! Stop de zaadjes in de grond en de natuur doet vaak de rest.

Spruitjes kweken

Tomaten kweken

Wilt u uw eigen tomaten kweken? Lycopersicon is de Latijnse naam en is bij iedereen bekend als tomaat. Het is een populaire vrucht die u kunt kweken op een zonnige plek in de tuin, op uw balkon of op het terras.

Uien kweken

Uien kweken kan op verschillende manieren, namelijk met behulp van zaden of met pootuien. De meeste uien zijn in principe 2-jarig. Dit wil zeggen dat als je uit zaden kweekt je in het eerste jaar kleine uitjes krijgt, de zogenaamde pootuien, die je dan in het 2e jaar weer kunt poten zodat ze kunnen uitgroeien tot grotere uien. In ons assortiment hebben we zowel uienzaden als pootuien.

Witlof kweken

Wortels kweken

Vers geoogste wortelen smaken heerlijk en boordevol vitaminen - veel beter dan alle andere soorten wortelen die je ooit hebt gehad. Je hebt geen huistuin of grote achtertuin nodig om wortels te kweken. Iedereen kan deze makkelijke groente kweken in een grote of een kleine tuin.