Hoe kweek ik groente?

Iedere soort groente heeft ook een eigen manier van kweken. Soms begint het al met de wijze waarom de zaden in de grond gaan of dat ze al een voorbehandeling hebben gehad. Hieronder vind u een meer gedetailleerde zaai instructie van verschillende soorten groenten.

Aardbeien kweken

Zelf aardbeien kweken van zaadjes is een leuke bezigheid. De aardbei zaden zijn heel erg klein. Als je eind februari thuis de zaden gaat kweken dan kunnen de eerste zaailingen eind april naar buiten. Eigen kweek aardbeien zijn heerlijk.

Ananaskers Kweken

Een leuke vrucht voor in de moestuin is de ananaskers, ook wel lampion bes of goudbes genoemd. De planten vormen vrolijke lampionnetjes, die van groen naar donkergeel/oranje verkleuren. In de lampionnen ontstaan eerst groene bessen die tijdens het rijpen oranje worden. Als de lampionnen van de struik vallen zijn ze rijp. De smaak is zoet/zuur en lijkt wat op die van ananas. De lampion met bes wordt ook vaak als garnering gebruikt. In de moestuin is het een leuke blikvanger.

Andijvie Kweken

Andijvie is een wat bittere bladgroente en is verwant aan witlof. Er zijn ‘gewone’ soorten met ‘normale’ bladeren en een grote krop, soorten met gekrulde bladeren, ook wel frisée genoemd en snijandijvie. Andijvie kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Met name de soorten met de gekrulde bladeren worden vaak gebruikt in salades, omdat dit er, naast dat het lekker is, decoratief uitziet. Andijvie is erg gezond. Eigen gekweekte andijvie is lekkerder dan de andijvie uit de supermarkt.

Artisjok kweken

Artisjok is een plant die je met name in de zuidelijkere gedeelte van Europa zult tegen komen. Ja, je kunt  ook artisjok kweken, gewoon in Nederland of België. Nadeel van het kweken in relatief koudere delen is dat de bloemen kleiner blijven.

Asperge kweken

Er verschillende soorten en kleuren asperges, witte, groene en paarse, maar wat is het verschil? Witte asperges groeien onder de grond. Vandaar dat ze in met zand opgehoogde bedden groeien. Asperges die boven de grond groeien kleuren onder invloed van licht paars of groen.   

Aubergine kweken

Met het kweken van aubergine kunt u al vroeg beginnen. Het duurt gemiddeld zo’n 3 weken voordat de eerste zaailingen het levenslicht zien. Begin met zaaien vanaf eind Januari bij een gelijkblijvende temperatuur van zo’n 20-23graden. Wat je allemaal moet weten om aubergine te kweken klik op de groene balk.

Augurk Kweken

Augurk is een heerlijke groente die in vele gerechten als toevoeging kan dienen. Denk bijvoorbeeld in de salade, bij een haring (dit wordt niet overal met 'zuur' gegeten, in Volendam wel). De teeltwijze is een beetje gelijk aan die van de komkommer. Het is namelijk familie.

Bieten kweken

Bieten zijn tegenwoordig in vele verschillende maten en kleuren verkrijgbaar. Echter blijft de manier van kweken wel hetzelfde. Bieten voorzaaien kan al vanaf eind februari maar kan zeker ook nog later in het seizoen.

Bleekselderij Kweken

Bleekselderij, ook wel bleekselderie genoemd, is een stengelgroente, behorend tot de familie van de schermbloemigen. Het is een oud gewas, familie van de knol- en snijselderie, is in principe tweejarig en niet winterhard. Er zijn verschillende soorten; groenblijvende, maar ook zelf blekende en roodachtige. Bleekselderij wordt vaak rauw gebruikt in salades, aan bouillon toegevoegd of gekookt of gestoofd samen met andere groenten.  

Bloemkool kweken

Zelf bloemkolen kweken is niet voor iedere tuinder weggelegd. Het kweken van bloemkool vergt namelijk wel wat aandacht. Des al niet te min is het zeker de moeite waard om deze heerlijke groente te kweken. De bloemkool is een veel geziene groente die geregeld op het menu staat. 

Boerenkool kweken

Boerenkool kweken is eigenlijk niet zo heel moeilijk. De boerenkool stelt weinig eisen aan zowel de grond als gedurende de groei. De boerenkool zaden zaai je rond eind mei voor een heerlijke oogst rond de jaarwisseling. Meer weten? Klik op de link hieronder.

Bosui kweken

Van de soorten groenten die in de herfst of de lente kunnen worden geteeld, is de  bosui of lente ui een van de meest voorkomende in kleine moestuinen. Wanneer we het over lente-uitjes hebben, hebben we het over bijzonder jonge uitjes, die moeten worden geoogst voordat de bol begint op te zwellen. Lees verder voor kweektips.

Broccoli kweken

Broccoli zit boordevol vitaminen en voedingsstoffen en wordt daarom ook wel een superfood genoemd. Wil je je eigen broccoli kweken? Wij geven een aantal tips die jou helpen bij het zaaien, kweken en oogsten van broccoli.

Courgette kweken

De Courgette is lid van de komkommerfamilie en is rijk aan ijzer en vitamine C. Hoewel courgette op zichzelf niet zo'n sterke smaak heeft, is het een geweldige toevoeging aan een curry of pasta en bovendien is de courgette ook gezond!

Doperwten Zaaien en Kweken

Doperwten zijn natuurlijk enorm lekker en zoet, verse doperwten uit eigen tuin. Doperwten zijn, net als bijvoorbeeld slabonen en peultjes, een soort peulvruchten, waarbij niet de hele peul, maar alleen de zaden worden gegeten. Het zijn volgroeide peulsoorten die je pas oogst als ze dik geworden zijn. Alle peultjes vormen in principe erwten, maar er zijn soorten die als peul lekkerder zijn en andere die geschikter zijn voor het kweken van doperwten.

Groenlof Kweken

Voor wie ook in oktober nog verse groente uit de tuin wil eten is het verbouwen van groenlof een aanrader. Het is een gemakkelijk te telen groente, die weinig verzorging nodig heeft. Groenlof is familie van de witlof en smaakt licht bitter met de textuur van andijvie. Deze groente kan zowel rauw, bijvoorbeeld in een salade, als gekookt gegeten worden.

Kervel Kweken

Echte kervel is een gemakkelijk te telen, vaak eenjarig kruid en behoort tot de schermbloemenfamilie, net als bijvoorbeeld peterselie en anijs. De smaak van kervel doet ook aan deze twee denken. Kervel is een tweejarig kruid en kan tot 70 cm hoog worden. In ons klimaat wordt het vaak als éénjarig verbouwd. De plant krijgt mooie witte bloemen. Alleen de blaadjes zijn eetbaar.

Knoflook kweken

Hoe kweek je knoflook? Dat is de vraag die we gaan beantoorden. Niet alleen die vraag, maar ook vragen als waar poot je de knoflook? Wanneer poot je de knoflook? Is knoflook gezond? We zullen op deze vragen antwoord geven.

Komkommers kweken

Een veel gekweekte groente is komkommer. Bij het kweken van komkommers dient u goed op bepaalde dingen te letten. Komkommers kweken is niet eenvoudig maar het resultaat mag er zijn. Vergelijk de gekweekte komkommers met die uit de supermarkt en u zult het verschil direct zien en proeven. 

Koolraap Kweken

Koolraap behoord tot de vergeten groenten, maar wordt tegenwoordig weer steeds meer aangeboden. Ze lijken op tuinrapen, zoals de mei- of herfstraap, maar de smaak is en de teeltwijze is verschillend. Koolraap is zacht, aromatisch en smaakt wat zoetig. Hoe groter de koolraap, hoe meer smaak. Het is een echte wintergroente waarvan de jonge bladeren, snijmoes of -kool genoemd, gegeten kunnen worden.

Koolrabi Kweken

Koolrabi behoort tot de koolfamilie. Er zijn groene, witte of paarse varianten. Jonge koolrabi kan rauw gegeten worden, maar gekookt is koolrabi ook erg lekker. Als koolrabi te laat wordt geoogst of er een lange periode van droogte was, bestaat het gevaar dat het verhout. Koolrabi kan bijna het hele jaar door gekweekt en geoogst worden en is gezond. Zowel de knol als ook het blad zijn eetbaar.

Kouseband Kweken

Kousenband is een groene, erg lang, op sperzieboon lijkende boon. Kousenband is met name bekend als groente in de Surinaamse keuken. Het wordt ook wel aspergeboon genoemd. De smaak is vergelijkbaar aan die van sperziebonen, maar sterker en heeft een stevigere bite.

Mais kweken

Mais zie je vaak in grote velden staan waar vervolgens de boeren eten voor de koeien van maken. Je ziet mais ook geregeld in moestuinen of volkstuinen staan. Het zijn behoorlijke joekels van planten die 1,50mtr. tot 2,00mtr. hoog worden. Het is een heerlijke groente voor in salades of op de BBQ.

Meloen kweken

De meloen is een ronde vrucht die zijn oorsprong kent in warme oorden zoals uit Azië en Afrika. Het is een vrucht die heerlijk fris en zoet kan smaken maar soms ook bitter kan zijn. De meloenen ruiken overigens heerlijk! Het kweken van meloen kan het beste onder glas of in de kas.

Paksoi Kweken

Paksoi, ook wel Bok-Choi of pak-choi genoemd, komt oorspronkelijk uit Azië.

Het is een snelgroeiende bladkoolsoort die gemakkelijk te telen is. Ze vormen losse kroppen met stengels en bladeren, die beide eetbaar zijn. Paksoi heeft een milde smaak en kan op veel verschillende manieren worden klaargemaakt. Het is een erg gezonde groente.

Palmkool kweken

Palmkool is een groente die ook wel een ‘oude groente’ soort genoemd wordt. Dit omdat deze soort al eeuwen oud is. Het gewas is afkomstig uit de streek Toscane in Italië waar deze uiteraard ook nog steeds veelvuldig gegeten wordt. Wil je zelf ook palmkool kweken? Lees dan verder voor de tips.

Paprika kweken

Paprika’s houden van warme. Het is dus groot belang dat deze ook heerlijk warm staan tijdens de groei. Paprika’s zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, soorten en maten. Lees snel verder voor een goede uitleg hoe je paprika’s kunt kweken met paprika zaden.

Pastinaak Kweken

Pastinaak is eigenlijk een groente die ze tegenwoordig ook wel in het rijtje met ‘oude groente’ scharen. Het is eigenlijk de voorloper van de aardpeer en de aardappel. Het fijne van de pastinaak is dat deze relatief makkelijk te kweken is en lang in de grond moet en kan blijven zitten. Meer weten over het kweken van de pastinaak?

Pepers kweken

Zelf pepers kweken is eigenlijk best leuk en niet zo moeilijk. Peperzaden zijn eigenlijk een van de eerste soorten die je binnenshuis kunt gaan zaaien. Als je niet zo van peper houdt, zijn de planten ook mooi. Wil je tips hoe je ze kweekt? lees snel verder!

Pompoenen en Kalebassen telen en Kweken

De pompoen en kalebas zijn familie van de komkommer en courgette. Pompoenen zijn eetbaar, denk aan gegrilde pompoen of pompoensoep. Kalebassen worden gekweekt vanwege hun sierwaarde. Ze worden vaak gebruikt als herfstdecoratie. Belangrijk is het wel om te weten dat de pompoen meestal wel en kalebas meestal niet eetbaar is en soms zelfs giftig kan zijn. Of ze eetbaar zijn is gemakkelijk te herkennen. Een oneetbare pompoen of kalebas heeft een enorm harde schil, weinig vruchtvlees en smaakt bitter.

Dus, mocht je het niet zeker weten, proef dan eerst een klein stukje.

Postelein zelf kweken

Postelein kweken is eigenlijk heel erg makkelijk. Het is alleen belangrijk dat je de zaden bovenop de aarde ligt heel minimaal aandrukt en vervolgens water geeft met een plantenspuit. De reden hiervan is dat de zaden anders alweer verdwijnen in de ‘diepte’ en niet opkomen. Meer tips over het zelf kweken van postelein?

Prei kweken

Prei is een groente soort die al meer dan 4000 jaar oud is en als een van de eerste groentes is die beschreven staat in kookboeken. Prei kweken is leuk en het resultaat na zo'n 90 tot 150 dagen wachten is het zeker waard geweest. Klik op de balk voor tips hoe prei het beste te kweken is. 

Raapsteel Kweken / Bladmoes Kweken

Raapsteel, ook wel bladmoes genoemd, is een vrij onbekende groente en is in de winkel zeker niet overal verkrijgbaar. Het zijn de jonge, lange stelen en bladeren van bepaalde koolsoorten. Ze hebben een pittige en licht prikkelende smaak. Raapstelen zijn gemakkelijk te telen, zowel rechtstreeks in de tuin als in de kas. Het is één van de eerste groenten die kan worden gezaaid. Raapstelen kunnen zowel rauw, als gekookt, gestoofd of roergebakken worden gegeten. Ze zijn bijvoorbeeld erg lekker in een stamppot.

Rabarber kweken

Rabarber is een groente waar je eigenlijk heel veel plezier aan kunt beleven. Door een paar simpele stappen te volgen kun je een zaadje laten uitgroeien tot prachtige planten van bijna 1 meter breed.

Radijs kweken

Radijs is een zeer makkelijke, snelle en dus ideale groente om te kweken. De radijs staat ook bekend als een van de beste groenten om te telen voor de beginnende tuinier. Uiteraard hebben wij alles voor je op een rijtje gezet. Wil jij meer weten over het zaaien, kweken en oogsten van radijs?

Rammenas Zaaien en Kweken

Rammenas is een knolgroente en behoort tot de kruisbloemigen. Het is een koolgewas en lijkt qua smaak veel op radijs en rettich. Het vruchtvlees is heel helder wit, de schil is vaak zwart, maar er zijn ook varianten waarbij de schil paars, geel, roze of bruinzwart van kleur is. De meeste soorten vormen een ronde knol, er zijn ook langwerpige soorten. Hoe kleiner de rammenas, hoe scherper de smaak. Voor wie in het najaar en winter ook vers uit eigen tuin wil eten is rammenas een aanrader. De oogst is van september tot begin december. Bovendien is rammenas eenvoudig te kweken en dus ook geschikt voor de beginnende moestuinder.

Rode kool kweken

Rode kool is een echte Nederlandse kool die met name in Noord-Holland gekweekt wordt (professioneel). Zijn oorsprong is overigens in Italië waar de Romeinen de rode kool heerlijk vonden. De Kool wordt zowel op professioneel gebied maar zeker ook bij moestuinders. In bijna iedere moestuin kun je wel rode kool vinden.

Roodlof Kweken

Roodlof is een groente die pas laat in het seizoen kan worden gezaaid. Dit om doorschieten te voorkomen. Voor wie ook in oktober nog verse groente uit de tuin wil eten is het verbouwen van roodlof dus een aanrader. Roodlof is familie van onder andere groenlof en witlof en heeft ook een bittere smaak. Roodlof is wat pittiger van smaak dan witlof.

Rucola Kweken

Rucola kweken is eigenlijk heel makkelijk en kan bijna het hele jaar rond. Van maart tot en met oktober. Vanaf oktober kun je het nog perfect in de kas kweken. Heerlijk die verse eigen gemaakte rucola!

Savooiekool Kweken

Savooie kool is één van de oudste koolsoorten ter wereld en, net als de spits-, rode en witte kool, een sluitkool. De kool is rond tot spitsvormig, is wat losser met enigszins gekroesd blad. Hij komt oorspronkelijk uit de Sovaye in Frankrijk en dankt hieraan zijn naam. Er zijn zowel gele als groene varianten, de gele wordt in ons land niet veel meer verbouwd. De groene variant is winterhard, waardoor de kool vrijwel het hele jaar door vers uit eigen tuin kan worden gegeten.

Savooie kool is, net als de andere sluitkolen, erg gezond.

Schorseneer Zaaien en Kweken

Schorseneren zijn lange, donkere wortels en worden ook wel winter- of armeluisasperges of keukenmeidenverdriet genoemd. De laatste verwijst waarschijnlijk naar het feit dat deze groente erg lastig schoon te maken is. Het is een winterharde groente en kan vanaf september de hele winter door geoogst worden. Belangrijk hierbij is wel dat de bodem niet bevroren is, omdat ze dan niet uit de grond te krijgen zijn. De smaak van schorseneren is wat bitter, kruidig en nootachtig en doet denken aan die van asperge.

Sla kweken

Sla is super gezond en lekker. Daar komt nog eens bij dat sla redelijk eenvoudig te kweken is door iedereen. Lees meer over het kweken, zaaien en oogsten van sla in huis, in de kas of in de moestuin.

Slabonen Zaaien en Kweken

Slabonen, ook wel sperzieboon of stamslaboon genoemd, behoren tot de peulvruchten. Anders dan bij bijvoorbeeld erwten en tuinbonen, worden ze in zijn geheel, dus met schil, gegeten. De bonen groeien aan struikachtige planten en worden ongeveer 40 cm hoog en worden ook wel stamslaboon genoemd. Er zijn ook klimmende sperzieboon varianten. Deze worden ongeveer 2 meter hoog en hebben een klimhulp nodig en heet ook wel stoksperzieboon of - slaboon. Slabonen uit eigen tuin zijn vaak knapperiger en smaakvoller dan die uit de winkel.

Snijbiet Kweken

Snijbiet is één van de vergeten groenten. Het is een bladgroente die erg gemakkelijk te telen is en ook wel warmoes wordt genoemd. Van een plant kan meerdere malen geoogst worden, zowel de bladeren als de stengels zijn eetbaar.  De stengels kunnen verschillende kleuren hebben, zoals wit, rood en geel. Snijbiet kan rauw gegeten worden, maar ook gekookt, gesmoord of geroerbakt.

Zeker een aanrader voor de beginnende moestuinierder.

Snijbonen Zaaien en Kweken

Snijbonen zijn lange, brede, platte peulen en behoren tot de vlinderbloemenfamilie. Kenmerkend van deze familie is het vormen van peulvruchten. Deze peulvruchten zijn zeer eiwitrijk en tot deze familie behoren ook bijvoorbeeld sperziebonen, tuinbonen, erwten en sojabonen. Aangezien snijbonen vaak taaie draden hebben worden ze aan kleine reepjes of stukjes gesneden, vandaar de naam snijboon. Door dit snijden komt ook zijn smaak beter tot zijn recht.

Spinazie kweken

Spinazie is makkelijk te kweken en bevat enorm veel voedingsstoffen. Laat voortaan de zakken groenten in de supermarkt staan en kweek uw eigen spinazie! Stop de zaadjes in de grond en de natuur doet vaak de rest.

Spitskool kweken

Spitskool behoort, net als de witte, rode en savooiekool, tot de sluitkolen. Het is de gemakkelijkst te telen variant van de sluitkolen. Daarnaast is hij zowel wat betreft smaak als textuur de zachtste en de makkelijkst verteerbare. Zijn naam dankt hij aan zijn spitse vorm. Deze koolsoort groeit vrij snel, maar is minder lang te bewaren als de andere sluitkolen. Door het uitzaaien over verschillende weken te verspreiden kan er gedurende een langere periode worden geoogst.

Spruitjes Zaaien en kweken

Spruitkool, meestal spruitjes genoemd, zijn eigenlijk een bijzonder soort kool waarbij zich niet één kool vormt, maar verschillende kleine kooltjes in de bladoksels van de plant. Anders dan bij ‘normale’ koolsoorten wordt niet in één keer de hele plant geoogst, maar alleen de spruitjes die de juiste grootte hebben van de plant gehaald. De andere spruitjes kunnen zo doorgroeien. Het is een populaire herfst- en wintergroente. Er zijn vroege en late soorten te verkrijgen.

Tomaten Kweken

Botanisch gezien behoren tomaten tot de vruchten, maar vaak zijn ze te vinden in de groenteafdeling. Tomaten verbouwen kan op verschillende manieren; in een kas, in de volle grond of in potten. Er zijn veel soorten, denk aan kers- vlees-, pruim-, en trostomaten. Sommige zijn speciaal geschikt voor de buiten- of potteelt. Ook zijn er veel verschillende vormen en kleuren. Natuurlijk de ‘gewone’ rode tomaten, maar er zijn ook bijvoorbeeld gele, zwarte, groene en gestreepte soorten.

Tuinkers Kweken

Wie kent het niet, tuinkers. Vaak te koop in supermarkten in kleine potjes of doosjes met een voedingsbodem. Kleine, groene plantjes die meestal gebruikt worden als garnering. Maar deze plantjes zijn ook heel eenvoudig zelf te telen. Het is een eenjarig plantje, dat erg snel kiemt en groeit. Het kan zowel in de tuin als binnenshuis worden geteeld. Daarnaast zijn ze ook geschikt om te kweken als kiemgroente, in bijvoorbeeld speciale kweekpotten en -schalen. Tuinkers heeft een pittige smaak die wat lijkt op mosterd.

Tuinraap kweken

Tuinrapen, kort ook rapen genoemd, hebben veel verschillende namen en worden bijvoorbeeld ook meiknol of-raap, knolraap, herfstknol of -raap, en boterraap genoemd. Ze worden vaak, afhankelijk van de soort, aan het einde van de lente of de herfst geoogst.

Uien kweken

Uien kweken kan op verschillende manieren, namelijk met behulp van zaden of met pootuien. De meeste uien zijn in principe 2-jarig. Dit wil zeggen dat als je uit zaden kweekt je in het eerste jaar kleine uitjes krijgt, de zogenaamde pootuien, die je dan in het 2e jaar weer kunt poten zodat ze kunnen uitgroeien tot grotere uien. In ons assortiment hebben we zowel uienzaden als pootuien.

Witlof Kweken

Witlof uit zaden kweken gebeurt in 2 gedeeltes. De eerste is bedoeld om wortels te kweken en de tweede om de uiteindelijke witlof te kweken. Witlof zelf telen is niet echt moeilijk, maar duurt wel relatief lang. Als het lukt, is het meer dan de moeite waard. De smaak is vaak beter dan gekocht in de winkel. Wie wil nou niet eigen gekweekte witlof eten? Met onze handleiding moet het te doen zijn.

Witte Kool Kweken

Witte kool is, net als de spits-, rode en savooiekool, een sluitkool en doet er erg lang over om te vormen. Net als andere sluitkolen, behalve de spitskool, is het niet gemakkelijk te telen. Ze stellen veel eisen aan de bodem. Witte kool heeft een milde koolsmaak en is in veel gerechten te verwerken. Hij kan na de oogst, op een koele, droge plek, lang bewaard blijven. Van witte kool wordt ook vaak zuurkool gemaakt.

Wortels kweken

Vers geoogste wortelen smaken heerlijk en boordevol vitaminen - veel beter dan alle andere soorten wortelen die je ooit hebt gehad. Je hebt geen huistuin of grote achtertuin nodig om wortels te kweken. Iedereen kan deze makkelijke groente kweken in een grote of een kleine tuin.