Hoe kweek ik bloemen?

Iedere bloemen soort heeft ook een eigen manier van kweken. Soms begint het al met de wijze waarom de zaden in de grond gaan of dat ze al een voorbehandeling hebben gehad. Hieronder vind u een meer gedetailleerde zaai instructie, de mogelijke geneeskrachtige doeleinde en tips voor het kweken van verschillende soorten bloemen.

Afrikaantjes Zaaien en Kweken

Het Afrikaantje, ook wel Tagetes genoemd, is een laagblijvend, éénjarige bloemsoort.

Van oorsprong komt het plantje niet, zoals de naam doet vermoeden, uit Afrika, maar uit Midden-Amerika en Mexico. Afrikaantjes worden vaak in siertuinen geplant. De plantjes kunnen in de moestuin worden ingezet als natuurlijke afweer tegen allerlei ongedierte.

Daarnaast zijn de bloemen van de afrikaantjes eetbaar en heeft het een geneeskrachtige werking.

Aster Zaaien en Kweken

Boerenorchidee Zaaien en Kweken

De boerenorchidee, ook wel splitbloem of armeluisorchidee genoemd, heeft zijn naam te danken aan het feit dat zijn bloemen op die van een orchidee lijken. Deze eenjarige, tot 40 cm hoge plant, bloeit met mooie witte, paarse en roze bloemen. Het is een perkplant uit de nachtschadefamilie. De kleurrijke, vrolijke plant is geschikt voor borders, maar kan ook prima in bloempotten voor op het balkon of terras worden geteeld.

Cosmea Zaaien en Kweken

Cosmea, ook wel Cosmos genoemd, is een prachtige, eenjarige plant. De bloem, die van oorsprong uit Midden-Amerika komt, doet het prima in ons klimaat en heeft weinig verzorging nodig. Cosmea bloeit met name met witte, rode, fel en licht roze bloemen en is zeer geschikt als snijbloem. Ook voor in de moestuin is de cosmea een aanrader. Behalve dat de plant prachtig bloeit, trekt hij ook veel bestuivers aan.

Dropplant Zaaien en Kweken

Dropplant, ook wel agastache genoemd, komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en Midden-Amerika en behoord tot de lippenbloemenfamilie. Het is in principe een meerjarige soort, maar matig winterhard. Vandaar dat de dropplant bij ons vaak als éénjarige wordt geteeld. De plant wordt ongeveer 60-100 cm hoog en bloeit met een soort aren die vol kleine lichtpaarse bloemetjes zitten. De smaak en de geur verschillen per soort. Er zijn soorten die aan anijs en drop doen denken, maar ook soorten met meer een muntachtige smaak en geur. De dropplant is erg geliefd bij insecten.

Ganzebloem Zaaien en Kweken

Goudsbloem Zaaien en Kweken

Korenbloem Zaaien en Kweken

Suzanne met de Mooie Ogen Zaaien en Kweken

Zonnebloem Zaaien en Kweken

Zonnehoed Zaaien en Kweken