Zaaikalender

De zaaikalender op onze website laat een overzicht zien van verschillende groentes per maand. Zo weet je precies welke groenten je op welk moment kunt zaaien/planten! Voor meer informatie over de zaaikalenders zie hieronder.

Zaaikalender
Voor meer vragen, neem contact met ons op via [email protected]

Januari

Wat kunt u al zaaien in januari? U kunt bijvoorbeeld al beginnen met het binnenshuis of in een verwarmde kas zaaien van bloemkool zaden, raapstelen, radijsjes (hoewel deze ook redelijk vroeg direct naar buiten kunnen), Diverse veldsla zaden soorten en Spinazie zaden. Het is een uiteraard een beetje afhankelijk van de temperatuur zo vroeg in het jaar. Natuurlijk kunnen microgreens zaden en kiemgroente het jaarrond gezaaid en gegeten worden.

Februari

In februari zijn er al veel meer mogelijkheden, maar pas uiteraard wel op, het kan nog heel koud worden in deze tijd van het jaar. Maar... als u het niet kunt afwachten... kunt u o.a. denken aan het binnenshuis opkweken van komkommerplanten, rode en witte kool, koolrabi zaden, radijsjes zaden, selderie, diverse soorten veldsla zaden, spinazie zaden, wortel zaden en tuinbonenKiemgroente zaden en microgreens zaden kunt u jaar rond kweken.

Maart

In maart word het zaaien nog leuker, vensterbanken kunnen vol met kasjes met hierin heel veel verschillende soorten zaden. Denk hierbij aan de soorten zaden die zijn aangegeven in Januari en Februari, maar nu kunt u beginnen met het voorzaaien van aardbeien zaden, andijvie zaden, aubergine zaden, broccoli zaden, boerenkool zaden, spruitjes, paprika zaden, peperzaden, peterselie, doperwten en peulen. Kiemgroente zaden en microgreens zaden kunt u jaar rond kweken. Uiteraard kunt u ook al beginnen het diverse soorten kruidenzaden te kweken.

April

Nu kunnen we los... in april kun je bijne alle soorten zaden zaaien. Uiteraard begint het met zaden kopen, u bent in april zeker nog niet te laat, het hele zaai seizoen ligt nog voor de boeg. Om direct in de volle grond te zaaien, is het wel een beetje afhankelijk van de temeraturen. Het ene jaar is het al vroeg warm, het andere jaar vriest het nog in april. Maar, voor vele soorten geldt het over het algemeen, dat u die direct in de volle grond kunt zaaien. Uiteraard geldt dat niet voor de soorten die graag warmte willen hebben zoals de tomaten, komkommers, meloenen, enz. Die kunt u wel al binnenshuis zaaien, maar nog niet direct buiten in de volle grond. Kiemgroente zaden en microgreens zaden kunt u jaar rond kweken.

Mei

In mei kunnen eigenlijk alle soorten direct in de volle grond, maar houd eventueel ijsheiligen aan als de leidraad voor het niet meer vriezen in de nacht. Het zou erg jammer zijn als alle plantjes bevriezen en het werk voor niets is geweest. Ook de binnen voorgezaaide tomaten, komkommers, paprikas, meloenen kunnen overgezet worden naar de kas. Daar kunnen ze verder groeien in de warmte die het voorjaar hun bied. Courgette's kunnen ook gezaaid worden, evenals sla, bloemkool en diverse andere soorten. Kiemgroente zaden en microgreens zaden kunt u jaar rond kweken.

Juni

Juni is voor sommige groentes alweer de tijd om te oogsten, denk bijvoorbeeld aan vroeg gezaaide andijvie, veldsla, radijsjes of spinazie. Verder is het nog zeker niet te laat om te beginnen met nieuwe soorten te laten ontkiemen. Het seizoen duurt tegenwoordig tot eind oktober, dus tijd genoeg om alles te laten groeien. Bloemkool, spitskool, chinese kool, minaret bloemkool en natuurlijk niet de pompoenen te vergeten. Kruiden zaden kunt u uiteraard ook zaaien. Kiemgroente zaden en microgreens zaden kunt u jaar rond kweken.

Juli

in juli is het vaak al lekker warm en kunnen er steeds meer groentes worden geoogst. Maar, het is zeker niet te laat om nog diverse andere groenten zaden te zaaien. Denk o.a. aan: rucola, veldsla, postelein, groenlof, tuinkers, snijbiet en chinese kool. Maar ook Bieten Radijsjes, wortels, bieslook en wortelpeterselie. Bovendien kunnen er nog volop bonen worden gezaaid, zoals de boterboon, spekboon, pronkbonen, slabonen en snijbonenKiemgroente zaden en microgreens zaden kunt u jaar rond kweken.

Augustus

In augustus is het nog zeker niet te laat om nog wat te laten groeien. Denk aan rucola zaden, spinazie zaden, winterpostelein zaden, ramenas zaden en bijvoorbeeld waterkers.

September 

In september worden de dagen al wat korter, hoewel er wel doorgaans veel warmte is. In deze maand is het veelal oogsten, maar zaden zaaien kan ook altijd nog. Denk aan Veldsla zaden, spinazie zaden, rucola en winterposteleinKiemgroente zaden en microgreens zaden kunt u jaar rond kweken.

Oktober

Oktober is de maand voor vele om de tuin 'gereed' te maken voor de winter. Voor diegene die nog iets wil, is winter spinazie iets wat nog gaat groeien. In de kas kunt u nog meerdere soorten laten groeien, zoals veldsla, rucola, tuinkers en winterpostelein. Ook niet te vergeten kunnen microgreens zaden en kiemgroente zaden het jaar rond gezaaid worden.

November 

Doordat de dagen korter worden, minder licht en koude nachten kun je eigenlijk in de volle grond niets meer zaaien. Eventueel nog winterspinazie, maar dan houd het wel op. U kunt terugkijken om een heerlijk moestuin seizoen en uiteraard alweer kijken naar het nieuwe seizoen, wat u waar wilt zaaien of wat u het komende jaar anders gaat doen. Kiemgroente zaden en microgreens zaden kunnen het hele jaar door gezaaid worden. 

December

Er is in de maand december weinig te doen in de moestuin. U kunt genieten van de feestdagen....

 

Kiemgroente zaden en microgreens zaden kunt u jaar rond kweken

U kunt de kiemgroentezaden en de microgreens het jaarrond kweken. In ons assortiment hebben we de volgende soorten kiemgroenten zaden:

Biologische Alfalfa zaden, Biologische rucolakers zaden, biologische basilicum kers zaden, biologische broccolikers zaden, biologische daikonkers zaden, biologische mosterdkers zaden, biologisch salademengsel zaden, biologische salademengsel pikant zaden en biologische taugé kiemgroente zaden. Deze zaden zijn ook verkrijgbaar in een kiemgroente zaden pakket.

Microgreens zaden