Koolrabi Kweken

Koolrabi is een veelzijdige groente die gedurende een vrij lange periode kan worden gezaaid en geoogst. De groente is op veel verschillende manieren te bereiden en erg gezond. Let er wel op dat de knollen gemakkelijk kunnen verhouten als het een langere periode erg droog is.

Zaaien en telen van koolrabi

Koolrabi is een snelgroeiende koolsoort. Het uitzaaien kan direct in de volle grond gebeuren, maar binnen voorzaaien kan ook. Het voordeel van dit laatste is dat de planten een voorsprong krijgen en nog eerder kunnen worden uitgezaaid en verplant.

Standplaats en bodem voor het zaaien van koolrabi

Koolrabi stelt niet veel eisen aan de grond. Het beste kan de bodem in de herfst al worden voorbereid door er compost aan toe te voegen. De bodem mag niet te droog zijn. Koolrabi heeft een zonnige of halfschaduwrijke standplaats nodig.

Direct naar de koolrabi zaden >

Zaaien en uitplanten van koolrabi

Koolrabi kan zowel binnen of onder glas worden voorgezaaid als direct in de volle grond. Voorzaaien kan vanaf februari tot mei en in juli en augustus. Het uitplanten kan, als ze voldoende zijn gegroeid, van mei tot september.

Vanaf mei tot juli kan ook direct in de volle grond worden gezaaid. Uiteraard is het ook voor een deel afhankelijk van het soort en de weersomstandigheden.

Verzorging van koolrabi

Koolrabi heeft weinig verzorging nodig. Onkruidvrij houden en regelmatig water geven volstaat. Af en toe wat bijmesten. Koolrabi groeit ook goed op kleigrond.

Wanneer kun je koolrabi oogsten?

Als de knollen ongeveer de grootte hebben van een tennisbal kunnen ze worden geoogst. Dan zijn ze het lekkerst en kunnen ook rauw gegeten worden. De soort ‘superschmelz’ is een wat grotere soort, deze moet ook wat later worden geoogst.

Hoelang Koolrabi bewaren

Koolrabi kan 2 tot 6 dagen in de koelkast worden bewaard. Wikkel je ze in een vochtige doek, dan zijn ze langer, tot ongeveer 2 weken, houdbaar. Ook kan koolrabi worden ingevroren, wel eerst blancheren.

Is koolrabi gezond?

Koolrabi is een gezonde, caloriearme groente. Het bevat met name veel vitamine C (meer dan in sinaasappels), maar ook verschillende vitamines B, E, mineralen en foliumzuur. Ook de bladeren zijn gezond en bevatten vitamine A.

Koolrabi in ons assortiment

In ons assortiment hebben we verschillende soorten koolrabi en bovendien ook de spruitgroente variant.

Tips

Doordat koolrabi een penwortel vormt is het lastig te verspenen. Het voorzaaien kan dus het beste in ruime kweekpotjes, zodat de wortel de kans heeft om te groeien en tijdens het omplanten niet beschadigd kan worden.

Koolrabi zaden Bestellen >