Prei kweken

Prei kweken

Prei is een soort die meer dan 4000 jaar oud is en zijn oorsprong heeft in het oostelijke Middellandse-Zeegebied en het Midden-Oosten. Het is daarmee gelijk een van de oudste groentes die beschreven staat in kook boeken.

Hoe te beginnen met prei kweken

Prei kan uit zaad worden gekweekt van zaden maar ook middels het hergebruik van de laatste 3cm van de prei. Vanaf eind maart tot half mei kan er begonnen worden met het zaaien van de prei zaden.

Bekijk prei zaden > 

Prei zaaien

Begin binnenshuis met zaaien in potten of zaaibakken. Strooi de zaden op een rijke zaai en stekgrond en bedek ze met een dun laagje aarde. U kunt in een tijdsbestek van vijf tot twaalf dagen de eerste kieming verwachten. Rechtstreeks buiten zaaien kan natuurlijk ook.  Houd er dan wel rekening mee dat het niet kouden moet worden dan een graad of 12 en niet warmer dan een graad of 25. De optimale temperatuur voor het ontkiemen is rond de 20 graden.

Vanaf het moment dat de zaailingen zo’n 6 tot 8 cm. groot zijn, komt de volgende stap in het kweken van de prei. Het beste om te doen is ze te laten afharden door de zaailingen ongeveer een week lang dagelijks als de temperatuur rond de 20graden is buiten te zetten.

Prei zaailingen kweken in de grond

Maak met uw vinger ‘gaten’ van zo’n 4cm diep en maximaal 2cm breed. Houd er ook rekening mee dat ze niet te dicht op elkaar staan. Houd een afstand van zo’n 15 cm aan achter elkaar en zo’n 30cm naast elkaar. Zet vervolgens de zaailingen in de grond. Het is voor deze plantjes geen probleem als ze zelf een paar cm. onder de grond staan.

Vul de gaten in de eerste instantie niet met aarde, maar vul de gaatjes op met water. De aarde zal vanzelf afbrokkellen. De reden hiervan is dat de aarde rondom de prei dan los is en de prei zaailing de ruimte heeft om ook in de dikte te groeien.

Prei planten in volle grond

Prei geeft de voorkeur aan rijke, goed doorlatende grond. Ze hebben dagelijks minimaal acht uur fel zonlicht nodig. Veel variëteiten hebben een lange groeiperiode van 120 tot 150 dagen nodig, maar nieuwere soorten hebben soms maar 90 dagen nodig om volwassen te worden.

Omdat het wortelsysteem ondiep is, heeft prei ongeveer 1 cm water per week nodig, dus houd de neerslaghoeveelheden in de gaten en vul dit aan als het niet regent.

Prei mulchen, waarom en hoe doe je dat? 

Het witte gedeelte van de prei is het meest gewild om te koken en te eten, omdat het malser en minder vezelig is dan het groene gedeelte. Daarom mulchen tuinders vaak het vuil rond de schacht om te voorkomen dat dat deel van de plant chlorofyl aanmaakt en groen wordt.

U kunt ook een omhulsel van karton of ander poreus materiaal maken om rond de stengel te wikkelen terwijl die groeit. Het moet ondoorzichtig zijn, maar toch enige luchtstroom toelaten, anders kan de prei beginnen te rotten.

Prei oogsten

Prei is zeer goed bestand tegen kou. Afhankelijk van de variëteit kan ze lage temperaturen verdragen, en er wordt gezegd dat een paar vorstjes hun smaak verbeteren. Maar je moet ze beslist oogsten voordat de grond bevriest.

Tips voor prei kweken

  • Acht uur volle zon is nodig voor een goede oogst.
  • Bedek het onderste deel van de stengels om meer eetbare stengels te produceren, en minder groene groei.
  • Geef halverwege het groeiseizoen een uitgebalanceerde meststof.

Bekijk de verschillende soorten prei zaden >