Wortels kweken

Wortels kweken

Wortels zijn gezonde groente en makkelijk te kweken. Het kweken van wortels kan op allerlei plekken en het mooiste is dat je het zelf kunt. 

Zelf wortelen kweken

Als je nog nooit zelfgekweekte wortels hebt gegeten, heb je echt iets gemist. Vers geoogste wortelen smaken heerlijk en vol - veel beter dan alle andere soorten wortelen die je ooit hebt gehad. De ietwat zoete en 'aardse' smaak is fantastisch. Je hebt geen huistuin of grote achtertuin nodig om wortels te kweken. Iedereen kan deze makkelijke groente kweken in een grote of een kleine tuin.

Bekijk ons assortiment wortelzaden > 

 

Wortels zaaien

Deze oranje groente zit boordevol vitaminen. Zoals iedereen weet, zijn ze heel goed voor de ogen. Andere eigenschappen van dit supervoedsel zijn bijvoorbeeld dat het je een stralende huid geeft, de darmwerking verbetert, een goede invloed heeft op het hart en het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt. Wortelen bevatten veel verschillende vitaminen. Al deze vitaminen hebben een verschillend effect. Wortelen bevatten vitamine B1, B2, B3, B6, C, D, E en vitamine A en K. Deze laatste vitamine zit vooral in de groene stengel, de slierten, van de wortel. Ze zijn ook eetbaar!

Wanneer wortelen zaaien?

Wortelen zijn gemakkelijk te telen in de tuin of op het balkon. Als u niet veel ruimte hebt, kies dan voor korte, dikke soorten in hoge potten of 'kweekzakken'. Vanaf februari kunt u zaaien in de kas en vanaf april kunt u de wortels zaaien in de tuin. Zaai in grote hoeveelheden en dun de planten uit naarmate ze groeien. Als u ruimte hebt voor een paar rijen, kies dan een standaardtype zomerwortel. De zaadjes geven je de zoetste wortels die je ooit geproefd hebt.

Wanneer wortels oogsten

Er zijn verschillende soorten wortelen met verschillende momenten dat je ze kunt oogsten; zomerwortelen en winterwortelen. De zomerwortelen kun je oogsten van juli tot oktober en de winterwortelen kun je oogsten vanaf oktober tot november. De wortelen kun je oogsten door aan het loof te trekken en zo het loof incl. wortel uit de grond te halen. Het advies is om de wortelen kort na het oogsten op te eten.

Wortelen zaaien in serre

Als u vroeg in het jaar al wilt beginnen met het zaaien van wortelen zaden, dan kan dit zeker in een serre. De serre is doorgaans een stuk warmer dan buiten en dan zijn de planten beschut tegen weersinvloeden. Zo hebben de zaden mooi de tijd om te ontkiemen en te groeien. Eventueel later als de temperaturen het toelaten kun je ze verspenen.

Wortelen kweken in tuin

De meest makkelijke manier om wortels te kweken is om de zaden gelijk op de juiste plek netjes in een rijtje in de tuin te zaaien als dit mogelijk is. Bijv. vanaf begin april. Er bestaan ook zaailinten, dit is een lint van organisch materiaal, waar de zaden in zitten. Door hiervan gebruik te maken hoef je alleen de lint op de grond te leggen en te bedekken met wat aarde. Dan zullen de wortels altijd op de juiste afstand groeien en zullen ze elkaar niet in de weg zitten tijdens de groei.

Wortelen kweken in een pot

De mogelijkheid bestaat ook om wortelen te kweken in een pot. De meest geschikte soort hiervoor is eigenlijk de wortelen Parijse Markt. Deze soort worden eigenlijk kleine bolletjes. Deze gaat dus niet zo diep en zijn heel erg geschikt om te kweken in een pot. Andere soorten kunnen ook groeien in een pot, maar dan is er wel een minimale diepte van zo’n 25cm nodig.

Wortels zaaien stap voor stap

  1. Zaai het wortelzaad dun uit in ondiepe geultjes op een diepte van 6-8 mm, in zandige of goed losgemaakte grond.
  2. Meng de zaden met fijn wit zand en strooi het mengsel in de geultjes. Bedek ze vervolgens met een dunne laag aarde of compost.
  3. Als u potten gebruikt, zaait u dun op het oppervlak van de grond en bedekt u de zaden vervolgens met 3 tot 4 mm fijne aarde.
  4. Houd de grond vochtig maar niet nat en houd de zaaiplek vrij van onkruid.
  5. Plant elke week of twee weken een korte rij om het oogstseizoen te verlengen.
  6. Naarmate de planten groter worden, verwijdert u alle planten die hun soortgenoten in de weg staan of die er betrekkelijk zwak uitzien, zodat de resterende planten allemaal voldoende ruimte hebben om te groeien.
  7. Afhankelijk van de groeiomstandigheden kunt u 2-3 maanden later oogsten. U kunt de wortelen gemakkelijk oogsten door ze uit de grond te trekken.

Tips voor het zaaien van wortels

  1. Het zijn kleine zaadjes, dus zorg ervoor dat je ze niet te dicht op elkaar zaait.
  2. Wortelzaad ontkiemt langzaam en kan zeven tot eenentwintig dagen duren. Je ziet de topjes van de wortelen langzaam opzwellen aan de oppervlakte. Houd ze in het oog en bedek de bovenkant van de wortelen met aarde om te voorkomen dat ze groen worden.
  3. Laat aan het eind van het seizoen wat wortels in de grond zitten. Het volgende jaar zullen ze bloeien en een uitstekende voedselbron vormen voor bestuivende insecten.

Bekijk alle soorten wortel zaden > 

 

Wortelvlieg

Als de wortelvlieg in uw streek een probleem is (vraag het aan de mensen die ze zelf telen), kies dan een resistent ras of zaai pas eind mei, wanneer de wortelvlieg al verdwenen is. Een alternatief is om uw planten af te dekken met een dun insectennet, zodat de wortelvlieg er niet in kan en er geen eitjes kan leggen.

Wortels in verschillende kleuren

Dacht je dat wortels altijd oranje waren? Fout, wortelen waren oorspronkelijk melkwit, en tegenwoordig kunt u voor uw gerechten kiezen uit paarse, gele, witte, lichtroze en oranje wortelen. En dan zijn er nog de vormen: kweek je eigen ronde wortelen (parijse ronde), korte dikke wortelen, of wortelen die zo groot zijn dat je meteen een heleboel gasten kunt uitnodigen voor het avondeten. Alle vormen en maten zijn mogelijk, en ze groeien vaak in zeer vreemde krommingen doordat de wortels zich ondergronds verstrengelen. Neem een kijkje in onze online winkel op www.dutchgardenseeds.com om een overzicht te krijgen van de vele heerlijke soorten wortels die u kunt kweken.