Andijvie Kweken

Andijvie komt uit de composietenfamilie en heeft een licht bittere smaak. Hieraan kun je herkennen dat het verwant is aan bijvoorbeeld witlof en radicchio. Er zijn drie soorten andijvie te onderscheiden. De eerste is de gewone andijvie met een breed en glad blad dat kropvormig groeit. De tweede soort is de krulvormige, ook wel frisée genoemd. Deze heeft gekrulde, ingesneden bladeren en vormt losse kroppen. En dan is er nog snijandijvie, dat geen kroppen vormt maar losse bladeren.

Zaaien en telen van andijvie

Andijvie is voor de teelt in de zomer en herfst de perfecte groente. Het is niet veeleisende groente, groeit in elke tuingrond, heeft niet veel mest nodig en is goed bestand tegen ziekten en plagen. Als je laat zaait, kun je tot ver in de herfst of het begin van de winter verse andijvie oogsten mits de weersomstandigheden gunstig zijn.

Direct naar de andijvie zaden >

Standplaats en bodem

Andijvie groeit het beste op een zonnige, beschutte plek en wortelt relatief diep. Daarom is het verstandig de bodem voor het uitzaaien of uitplanten wat losser te maken en compost te gebruiken.

Zaaien en uitplanten van andijvie

Afhankelijk van de soort kan andijvie meestal vanaf half mei tot eind juli in de tuin worden gezaaid. Als andijvie na de langste dag (21 juni) wordt gezaaid schiet deze in hetzelfde jaar vaak niet meer door. Eerder voorzaaien kan wel, maar kan het beste binnen gebeuren. Ook buiten onder glas kan eerder begonnen met het voorzaaien. Als de plantjes groot genoeg zijn kunnen ze overgezet worden in de volle grond.

Verzorging van andijvie

Andijvie heeft weinig verzorging nodig. Het belangrijkste is water geven. Doe dit niet op de plant zelf, maar op de bodem rondom de plant. Eventuele bruine bladeren verwijderen. Kijk regelmatig of de andijvie niet schiet.

Wanneer kun je andijvie oogsten?

De meeste andijviesoorten groeien relatief langzaam. Het oogsten kan meestal van augustus tot oktober en is natuurlijk afhankelijk van wanneer het uitgezaaid is en het weer. De meeste soorten zijn kunnen tegen lichte nachtvorst. Afhankelijk van de soort oogst je de hele krop of de individuele bladeren.

Andijvie bewaren

Verse andijvie is een paar dagen houdbaar in de koelkast. Andijvie kan goed worden ingevroren, vooraf wel eerst blancheren.

Is andijvie gezond?

Andijvie is rijk aan mineralen zoals ijzer en calcium. Verder bevat de groente ook veel verschillende vitamines, zoals vitamine A, B en C. Kortom heel gezond. Echter geldt net als overal mee, overdaad schaad. 

Andijvie in ons assortiment

We hebben verschillende soorten andijvie in ons assortiment. Zowel de gewone andijvie als ook de krul- en snijvariant. Verder hebben we soorten die vrij vorstbestendig zijn, waardoor ze tot ver in de herfst kunnen worden geoogst.

Tips voor het kweken van Andijvie

Andijvie heeft de neiging om snel te schieten. Mocht dit gebeuren dan kun je hem binnen een aantal dagen nog eten. Kijk dus regelmatig of de planten omhoog beginnen te groeien en oogst deze.

Direct naar de andijvie zaden >