Asperge kweken

Er verschillende soorten en kleuren asperges, witte, groene en paarse, maar wat is het verschil? Witte asperges groeien onder de grond. Vandaar dat ze in met zand opgehoogde bedden groeien. Asperges die boven de grond groeien kleuren onder invloed van licht paars of groen.   

In principe kun je dus van alle soorten witte asperges telen. Of een asperge paars of groen wordt bij teelt boven de grond wordt bepaald door de soort.

Zaaien en telen van asperges

Het vergt wat doorzettingsvermogen om asperges uit zaden te kweken, maar het uiteindelijke resultaat mag er zijn. Het duurt namelijk ten minste 3 jaar voordat de eerste asperges kunnen worden geoogst.

In het eerste jaar groeien de zaden uit tot aspergeplanten met wortelstokken.  In het najaar worden deze planten teruggesnoeid.

In het tweede jaar moeten de wortelstokken, ook wel klauwen genoemd, in het voorjaar worden uitgegraven en op de definitieve standplaats worden gezet. Ook hier laat je de plant volledig uitgroeien en snoei je in de herfst terug.

Aan het begin van het derde jaar ga je de bedden ophogen, ook wel ruggen genoemd. In dit jaar kun je voorzichtig beginnen met oogsten. Laat wel een deel van de asperges staan, zodat de klauwen zich verder kunnen ontwikkelen.

Voor diegene met minder geduld, je kunt ook wortelstokken kopen, van deze kun je 2 jaar na het planten beginnen met het oogsten.

Asperge zaden kopen >

Standplaats en bodem

Aangezien aspergeplanten minstens 10 jaar op dezelfde plek blijven staan is het erg belangrijk een goede standplaats uit te kiezen. Houdt hier bij de indeling van je (moes)tuin dus rekening mee. Asperges hebben veel zonlicht en voedingsstoffen nodig. Daarnaast is het van belang dat de bodem goed waterdoorlatend is, wat het rotten van de wortels voorkomt en los is zodat de asperges goed omhoog kunnen groeien.

Zaaien en uitplanten van asperges

Zaai de zaden in rijen met een afstand van 10 cm tussen de rijen. Nadat de plantjes zijn opgekomen dun je ze uit tot ongeveer 5 cm van elkaar. De standplaats is op dit moment nog minder van belang omdat ze nog worden verplant. Wel moet er gekozen worden voor een zonnige plek en een goed doorlaatbare, vruchtbare bodem.

Tijdens het omplanten aan het begin van het tweede jaar is het van belang de bodem goed voor te bereiden. De wortels van de planten worden nu opgegraven en op een andere plek geplant. Graaf diepe geulen en vul deze op met veel compost. Leg hier vervolgens de klauwen in. Houd minimaal een afstand van 70 cm aan tussen de rijen en in de rij 25-30 cm.

In het derde jaar worden de ruggen gemaakt. Om te voorkomen dat ze krom gaan groeien is het van belang dat de ruggen aan beide kanten evenveel warmte krijgen.

De ruggen moeten elk jaar na de oogst in de herfst worden verwijderd en opnieuw worden aangelegd. Doe dit met behulp van veel compost.

Voor de teelt van groene of paarse asperges hoef je geen ruggen aan te leggen. Wel is het voor deze teelt ook van belang de bodem elk jaar goed te verrijken met compost.

Verzorging van asperges

In het eerste jaar is het voldoende om het onkruid te verwijderen, regelmatig de bodem te wieden en water te geven. De volgende jaren is het van belang de ruggen op de juiste manier aan te leggen. Houdt goed in de gaten dat asperges niet van te natte grond houden. Na een lange tijd geen regen lijkt het vaak alsof de plant water nodig heeft omdat de ruggen zijn uitgedroogd. Bedenk dat de asperge veel dieper zit waardoor de droogte daar wel mee kan vallen.

Daarnaast is regelmatig bemesten met een organische meststof van belang.

Uiteraard geldt ook hier weer dat de groene en paarse asperges geen ruggen nodig hebben.

Wanneer kun je asperges oogsten?

De eerste asperges kun je oogsten vanaf het derde jaar na uitzaaien. Oogst nog niet direct alle asperges, zodat de klauwen zich verder kunnen ontwikkelen. Waar je witte asperges kunt oogsten kun je zien aan de barstjes die ontstaan in de ruggen. Gebruik voor het oogsten een speciale aspergesteker. De groene of paarse zijn gemakkelijker te oogsten, ze zijn zichtbaar boven de grond. Deze kun je vlak boven de grond afsnijden als ze zo’n 25 cm lang zijn. Oogst tot de langste dag, daarna de plant laten doorgroeien.

Asperges bewaren

Asperges kunnen, gewikkeld in een vochtig doek of keukenpapier, ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast.

Asperges kunnen ook worden ingevroren. Voor het invriezen schoonmaken en daarna rauw invriezen. Blancheren is niet nodig. Ze zijn zo ongeveer een half jaar houdbaar. Voor het gebruik niet eerst laten ontdooien, maar direct verwerken.

Zijn asperges gezond?

Asperges worden ook wel gezien als een superfood. Ze bevatten weinig calorieën, veel vitaminen, mineralen en antioxidanten. Wel verdwijnt een deel tijdens het koken, dus hoe korter gekookt hoe gezonder.

Aspergezaden in ons assortiment

In ons assortiment hebben wij de zaden van de Asperge ’Argenteuil’

Tips

  • Bewaar asperges na de oogst altijd in een vochtige doek. Dit voorkomt uitdroging.
  • Gebruik de schillen en de weggesneden achterkantjes voor het maken van soep.

Asperge zaden bestellen >