Asperge zaden

Asperges kweken van asperge zaden gaat niet zomaar en is niet voor iedereen weggelegd. Het duurt lang voordat je de eerste heerlijke eigen asperge hebt gekweekt. Hier gaat nogal wat voorbereiding aan vooraf. Als je denkt aan asperges moet je eigenlijk meerdere jaren vooruit denken. Maar als het zover is, heb je wel wat. Wilt u meer weten over Asperges en met name de zaai instructies? Check dan HIER op de kwekenpagina.

 

Lees meer
2,29 incl btw

Asperge zaden kweken

Het begint allemaal met het zaaien van de zaden in het voorjaar. De kiemduur is rond de 3 à 4 weken bij kamertemperatuur. Het advies is om de stekjes niet te plaatsen op de uiteindelijke plek in de moestuin.

De plant groeit in de zomer en sterft weer in de winter. Dit moet je eigenijk 2 jaar herhalen, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Begin van het 3e jaar kunt u de grond waar de asperges komen te staan, gereed maken. De beste preparatie van de grond is om het met zand te verluchten en gebruik te maken van wat compost, maar niet te veel mest. Asperges houden namelijk niet van te veel stikstof.  

Doe dit in het vroege voorjaar wanneer het niet vriest. Spreid de wortels bij het planten breed uit. Tussen twee rijen minimaal 150 centimeter voor witte asperges, zodat je de zanderige verhoging kunt maken. Dek de wortels per plant af met voldoende grond. Maak daarna van zeer zanderige grond de berg op het bed, ongeveer 30 cm tot 40 cm hoog. De berg moet aan de bovenkant plat zijn, dan kun je eind maart april aan het barsten van de grond zien dat de eerste stengels boven de grond willen komen.

In het derde jaar kunnen dan de eerste asperges geoogst worden. Oogst niet langer dan een maand, daarna moet de zanderige berg weer weggehaald worden. Zo kunnen de jonge planten de tijd krijgen om van de oogst te herstellen en loof te maken. Hiermee nemen ze voeding op voor het herstel en voor het volgende jaar.

De eerste echt oogst, na 4 jaar oogsten. In het vroege voorjaar maak je weer een 40 centimeter hoge zanderige verhoging en de oogst begint vanaf eind april. Maar nu mogen de asperges tot 24 juni gestoken worden. Na 24 juni worden er dus geen asperges meer gestoken en haal je de verhoging weer weg. De planten mogen weer doorgroeien om voldoende voedingsstoffen op te nemen.

Elk najaar worden het blad en de stengels afgeknipt om overwintering en aantasting van de aspergekever en de aspergevlieg te voorkomen. Na 10 tot 12 jaar zijn de planten op en zul je ondertussen aan een nieuw aspergebed moeten zijn begonnen om de oogst constant te houden.

Groentezaden kopen bij Dutch Garden Seeds

Groentezaden kopen in onze webshop is geen slechte keus. Wij staan altijd voor u klaar. Ook als u vragen heeft over bijvoorbeeld uw bestelling, kunt u altijd even contact met ons opnemen. Het leuke van groenten kweken van groentezaden is dat de planten vaak sterker zijn en bovendien zonder bestrijdingsmiddelen groeien. Het is dus een leuke bezigheid en tevens een gezonde!

10 jaar Dutch Garden Seeds