Komkommers kweken

Komkommers kweken

Eigen komkommers kweken in kas of moestuin, het resultaat is om te smullen! De smaak van een eigen gekweekte komkommer is niet te vergelijken met de komkommer die je in de supermarkt koopt. Wij zeggen zelf altijd; "De komkommer uit de supermarkt is wel groen maar bevat weinig smaak!" Dit in tegenstelling tot eigen gekweekte komkommers. Zelf gekweekte komkommers zijn fris met een heerlijke smaak.

Komkommer zelf kweken

Zelf komkommer kweken is nog een behoorlijke klus, maar als het eenmaal zover is, kun je wel genieten van een heerlijke frisse en vooral gezonde groente. Tegenwoordig lijkt het meer in de categorie fruit te vallen doordat veel als een heerlijk gezond tussendoortje genutigd wordt. Dit komt omdat de komkommer voor het grootste gedeelte bestaat uit water, vitamines en mineralen.

Hoe kweek je komkommer?

Hoe je komkommers moet kweken zullen we proberen stap voor stap uit te leggen. Het kweken een komkommer begint bij een komkommerzaadje en eindigt bij een mooie komkommerplant.

Allereerst begint het natuurlijk altijd met de keuze voor de zaden. Wat heeft je voorkeur; lange dunne komkommers, dikke komkommers, gele komkommers, F1 Hybride komkommers of de populaire snack komkommer. In onze webshop hebben we voor ieder wat wils. Zelfs een 3-tal soorten biologische komkommer zaden.

Bekijk de verschillende soorten komkommer zaden >

Komkommer zaaien

Het proces begint met het zaaien van komkommer zaden. Voor het beste resultaat is het advies te beginnen in kleine kweekpotjes van bijv. 9cm x 9cm. Per potje is het het handigste om er 1 zaadje in te doen. De reden om de zaden gelijk in zo’n 'groot' potje te doen is omdat de plantjes behoorlijk groot worden en bovendien lang in deze potjes moet blijven staan. De wortels moeten goed en stevig zijn.

Komkommers in de kas kweken

Om de zaden goed te laten ontkiemen is goed nat houden een vereiste. Maar houd er wel rekening mee dat de grond niet te lang vochtig mag blijven. Om dit te voorkomen is het aan te raden om de potjes op een warme plek te zetten, bijv. achter het raam in de zon of in een kas. Komkommers zijn een ideale groente om in een kas te kweken.

Let bij het kweken van komkommers op de volgende punten:

(Snack) komkommer kweken in pot

Maak eerst de keuze welke komkommer je wilt gaan kweken. De gewone komkommer, de biologische komkommer of de Snack komkommer

Zaaien van het komkommer zaadje in een potje: Je zaait ze in potjes: één zaadje per potje, van ongeveer 9 bij 9 centimeter. Deze grote is aan te raden omdat de komkommerzaailingen aardig groot worden voordat ze naar buiten mogen: de zaden kunnen zo extra sterke wortels maken. Gebruik voor het zaaien speciale zaai en stekgrond en dek de zaden of met wat grof zand of een mengsel van zand en potgrond. Op deze manier kun je de komkommers prima kweken in een pot.

Komkommer kweken moestuin

Het is mogelijk om komkommers te kweken in de moestuin. Echter kunnen komkommers en komkommerzaden niet goed tegen kou en bovendien vinden muizen de zaden ook lekker. Het is daarom aan te raden om de komkommers te kweken in de moestuin in een kas of een afgesloten gedeelte. Gezien de wisselende temperatuur in Nederland is het verstandig om komkommers niet te vroeg te zaaien. Als u midden april of begin mei begint met zaaien, bent u precies op tijd om deze later als het warmer is te verplaatsen.

Zorg ervoor dat de zaden vochtig blijven door ze genoeg water te geven: maar let er ook op dat de grond niet te nat blijft. Het is aan te raden om de zaden in pot bij een zonnig raamkozijn te zetten op kamertemperatuur. Daarom is het advies toch om komkommers binnenhuis te zaaien.

Ons advies is om de komkommer plant altijd te laten klimmen. Dit heeft vele voordelen, waaronder dat de plant dan relatief weinig ruimte nodig heeft en dat de komkommers zelf niet beschadigd raken voor de natte grond of ongedierte.

Komkommer zaaien en kweken

Als de plantjes groot genoeg zijn, dit is al snel omdat de komkommerplant heel snel kan groeien, kunt u de plantjes verplaatsen. Dit kan al midden/eind mei. Zoals eerder beschreven houden komkommers van warmte, dus kweken in de kas heeft de voorkeur. Let wel op! De komkommerplant heeft behoorlijk wat ruimte nodig.

Van zaaien naar kweken naar oogsten. Het oogsten van de komkommer is ook niet onbelangrijk. Als je ze groot genoeg vind zijn ze rijp om te oogsten. Let wel op! Als ze te lang hangen, kan dit van invloed zijn op de smaak. Bovendien kunnen de komkommers dan te zwaar worden, wat de plant weer kan beschadigen.

Goede ondersteuning van de komkommerplant is dus een must.

Komkommer kweken tips

  • Zet de komkommerplant niet in de volle zon
  • Gebruik de plant gewoon als decoratie. Er komen hele mooie gele bloemen aan de plant.
  • Denk ook eens aan de Cucamelon, snack komkommer, of de komkommer gele tros.
  • Via onderstaande knop kunt u in onze webwinkel de verschillende soorten komkommer zaden bestellen.

Bekijk ons assortiment komkommer zaden >