Mais kweken

Mais kweken

De mais zoals wij die nu kennen heeft zijn oorsprong in Mexico. De plant kan tot 2 meter hoog worden en staat in vele moestuinen.

Mais zaaien

Mais is dus een plant van warmte houdt en ook goed tegen de warmte kan. Mais kun je vanaf half april binnen zaaien bij een constante temperatuur van zo’n 18°C. Een paar weken later kun je de plant buiten in de volle grond zetten om verder te groeien. Er zullen ook zijscheuten ontstaan aan de onderkant van de maisplant tijdens de groei. Door deze tijdig te verwijderen zal de hoofdstengel krachtiger worden met als resultaat mooiere maiskolven en een heerlijke smaak.

Mais zaden

De ‘zaden’ van mais zijn eigenlijk kleine maiskorrels. Er zijn verschillende soorten mais. In ons assortiment hebben we 5 soorten:

Direct naar de maiszaden >

Waar maisplanten in de volle grond?

Let goed op hoe en waar je de mais neerzet in de tuin. Naast het feit dat ze schaduw geven is het ook van belang om met andere zaken rekening te houden. Denk dan aan het volgende;

Goede bemesting;  Neem bijvoorbeeld oude stalmest of moestuinvoeding. Dit is om het vocht beter vast te houden. Zware mest zorgt overigens wel voor een minder zoete smaak van de mais.

Plantafstand; Houd bij het uitplanten van de mail een afstand aan van zo’n 75 x 20cm.

Plaats van de mais; Zet bij voorkeur de planten niet op een rij, maar in een blok. Dit heeft te maken met de bestuiving. Als ze in een blok staan is de kans op een goede bestuiving beter dan naast elkaar.

Mais oogsten

Het moment van oogsten is behoorlijk belangrijk. Het moment is aangebroken op het moment dat de pruimpjes bovenop de maiskolf gaan drogen. Eventueel kun je wat maiskorrels proeven of deze reeds de gewenste smaak hebben om te oogsten. Houd er rekening mee, dat de maiskolven na het oogsten nog maar heel kort houdbaar zijn. Je kunt eventueel een paar bladeren om de kolf laten zitten om snelle uitdroging te voorkomen.

Eten van mais

Mais is heerlijk als deze van de BBQ afkomt of in heerlijke salades.

Bekijk ons assortiment biologische maiszaden >