Paprika kweken

Paprika kweken

Voor het kweken van een heerlijke paprika is het van belang om een idee te hebben welke soort en/of welke kleur je het liefst wilt kweken. Van de verschillende soorten hebben wij paprika zaden in het assortiment. Denk o.a. aan de blokpaprika, punt paprika of de snack paprika. Alle soorten in verschillende kleuren. Zowel ‘gewone’ paprika zaden als biologische paprika zaden.

Direct naar de pagina met paprika zaden >

Paprika zaaien

  1. Na uitgezocht te hebben welke soort paprika je wilt begin je met het zaaien in bijvoorbeeld in kweekbakjes. De beste periode om dit te doen is vanaf eind februari tot mei.
  2. Bedek de zaden voorzichtig met wat aarde, niet meer dan 1 cm. dik. Dus niet dieper dan 1 cm. diep zaaien. Druk de aarde heel voorzichtig iets aan. Zeker niet te stevig, want de aarde moet luchtig blijven.
  3. De aarde vervolgens goed vochtig maken (bij voorkeur met wat lauw water) en het ontkiemen van de zaden kan beginnen.
  4. Het is wel héél belangrijk, dat gedurende de kiemperiode de temperatuur tussen de 20°C en de 27°C graden is in de kamer waar je de paprika zaadjes heb gezaaid. Paprika’s houden namelijk van warme en kunnen heel slecht tegen de kou. Dus een zonnig plekje in een kamer of eventueel verwarmen met gloeilampen.
  5. Als er 4 blaadjes aan de zaailing zitten is het tijd om deze te verplaatsen naar wat grotere potjes, neem bijv. de 8x8cm.potjes.
  6. Na een week of 8 komen de eerste bloemetjes aan de plant. Eventueel kun je de eerste bloemetjes verwijderen. Dit is om na ong. 4 tot 5 maanden een mooie oogst te hebben met gezonde vruchten.
  7. Zodra de potjes goed vol met wortels zitten kun je ze verplaatsen naar bijv. de kas of buiten. (mits de temperatuur dat toelaat, ook nachts).
  8. Het moment om te oogsten is helaas niet exact vast te leggen. Dit is afhankelijk van het weer, de warmte waarin de paprika is opgekweekt en natuurlijk het moment wanneer is begonnen met zaaien. De vrucht is klaar op het moment dat de paprika een dezelfde kleur heeft en als de vrucht niet meer ‘slap’ is en dus niet keer kunt indrukken.

Paprika kweken in pot

Het is natuurlijk ook mogelijk om paprika's te weken in een pot. Dit is handig, voor als je later in het jaar gaat zaaien. Dan kun je eventueel de pot naar binnen halen om of in de serre zetten om de paprika's die toch graag warmte hebben, verder te laten groeien totdat ze volgroeid zijn om lekker op te eten.
 
Het advies is om wel een grote pot te gebruiken. Eventueel eentje van 15 of 20 liter, zodat er voldoende aarde in kan om bijv. 3 plantjes te laten groeien. Zet de potten op een warme plek, bij voorkeur tegen een muur waar de zon op schijnt. Dan kan blijft het langer warmer als de zon weg is. (gratis extra warmte)

Paprika zaaien uit paprika / Paprika pitjes zaaien

Het is ook mogelijk om de zaden uit de paprika te halen die je in de supermarkt heb gekocht. Het is alleen afwachten of dit dan ook tot het gewenste resultaat gaat komen. Vaak worden deze paprika's gekweekt van F1 hybride zaden. Dat maakt het opnieuw zaaien van de paprika lastig of onmogelijk.

Paprika plant kweken

We proberen om de meest gestelde vragen hieronder antwoord te geven, wellicht zit uw vraag hier ook tussen:

Welke soort paprika zaden kan ik kopen?

Er zijn paprika zaden van verschillende soorten en kleuren te koop. Denk hierbij aan de blok paprika, puntpaprika en de snack paprika. Deze zijn ook weer in verschillende kleuren verkrijgbaar. Bijv. rode paprika, groene paprika, gele paprika, rode puntpaprika, gele puntpaprika, oranje snack paprika enz.

Bekijk de paprika zaden >

Paprika zaaien wanneer?

Het beginmoment is een klein beetje afhankelijk van de omstandigheden en mogelijkheden. Binnenshuis kun je beginnen rond eind februari of begin maart. Als je op dit moment begint, is het wel belangrijk om de stekjes op een later moment in de kas te plaatsen. Als bij u de temperatuur rond mei dagelijks rond de 20°C tot 25°C is, dan is de kas natuurlijk niet noodzakelijk.

Hoe vaak geef ik water aan de paprikaplant?

Natuurlijk is het afhankelijk van waar u zaait, maar bij hoge(re) temperaturen is het noodzakelijk om de paprikaplant zeker 1x en soms wel 2x per dag water te geven. Houd er wel rekening mee, dat de grond goed waterdoorlatend is. Als de paprika plant namelijk te lang in de natte grond staat is de kans op schimmel groot en dit kan het einde van de plant betekenen.

Paprika oogsten

Na verloop van tijd is het de tijd om de paprika's te oogsten. Als je 5 rijpe paprika's per plant heb, mag je best tevreden zijn. Zie er tijdens de groei op toe, dat je niet teveel bloemetjes krijgt. Ieder bloemetje staat voor een paprika. Het zou zonde van de energie zijn als je aan het eind alleen maar onrijpe paprika's heb omdat ze plant niet sterk genoeg is geweest om ze allemaal rijp te krijgen. Na het afknippen van de paprika kun je deze nog een aantal dagen bewaren. Daarna kun je er lekkere gerechten mee maken of verwerken in gerechten.

Wanneer paprika oogsten?

De paprika is klaar om geoogst te worden als deze één gelijke kleur heeft en niet meer ‘slap’ is. Uiteraard kunt u ze ook al eerder oogsten, echter zal de smaak dan wat bitter(der) zijn. Doorgaans duurt het proces van zaaien tot oogsten 5 maanden bij de paprika.

Ik heb bruine plekjes op de bladen van de paprika plant. Wat is dit?

Deze bruine plekjes kunnen komen als de paprikaplant te veel in direct zon staat. Soms gebeurd het ook dat bijv. een druppel water op de bladen achterblijft en deze gaat opdrogen door de zon. Dit resulteert ook in een bruine vlek. Dit is over het algemeen geen probleem voor de verdere groei van de vrucht.

Is de paprikaplant winterhard?

De paprikaplant houd van warmte en is dus niet winterhard. Indien u te laat bent begonnen met het zaaien van de paprika zaden, is het raadzaam om deze voor de kou binnen te halen en de vruchten verder te laten rijpen in een serre of warme kamer met zonlicht.

We hopen u op deze manier te hebben geholpen met het zaaien, kweken en oogsten van paprika met de daarbij behoorde veel gestelde vragen.

Vele soorten paprika zaden >