Pastinaak Kweken

Pastinaak Kweken

De pastinaak is een oude groente die vroeger al door de oude Grieken en Romeinen gekweekt werden. Rond de 16e eeuw werd deze in Amerika geïntroduceerd. Momenteel zijn het voornamelijk de Engelse die veel pastinaak kweken.

Pastinaak zaaien

Op welke diepte zaai je pastinaak zaden? De zaden van de pastinaak zijn relatief groot en kunnen op een diepte van zo’n 0,5 – 1cm gezaaid worden. Vervolgens de grond even goed aandrukken. Voordat u gaat zaaien, spit dan de grond goed los. Het advies is om tot 40cm diep de grond los te woelen, daar de pastinaak tot wel 35 cm lang kan worden.

Kiemtijd van de Pastinaak zaden

De pastinaak zaden zijn eigenlijk hele trage kiemers. Het kan soms wel tot 2 weken duren voordat de eerste tekenen van groei te constateren zijn. Maar als het eenmaal groeit, is het een fijne en makkelijke groente om te kweken. Vanaf half april tot eind mei kunnen de zaden direct in de volle grond gezaaid worden. Het kan al snel 5 maanden duren voordat de pastinaak volgroeid is. Later zaaien kan natuurlijk ook, dan kan de pastinaak later in het seizoen alsnog geoogst worden.

Soorten Pastinaak zaden

Er zijn wel verschillende soorten pastinaak zaden, maar de meest bekende is wel de Pastinaak Guernsey. Deze soort heeft zeker de afgelopen 50 jaar in Nederland zijn sporen verdient. In de webshop van Dutch Garden Seeds is deze variant verkrijgbaar in de gewone variant als in de biologische variant.

Direct naar de pastinaak zaden >

Pastinaak oogsten

De pastinaak oogst je meestal tussen november en maart. Daardoor is het eigenlijk een echte wintergroente. De smaakt is het lekkerste als er een korte vorstperiode is geweest.

Rijafstand van de pastinaak

Houd voor een goed overzicht en makkelijk schoffelen een rijafstand van zo’n 30 tot 35 centimeter aan. Tussen de plantjes is 15 tot 20cm voldoende. De reden dat deze afstand groot is, is omdat de plant zowel ondergronds als bovengronds behoorlijk groot worden. Het blad dat boven de grond groeit lijkt op Selder.

Plaats van de pastinaak

De pastinaak vind een zonnige plek in de tuin de beste plek om te groeien.

Houdbaarheid van de pastinaak zaden

Pastinaak zaden zijn eigenlijk maar kort houdbaar. Na het 2e jaar zal de kiemkracht al behoorlijk minder zijn geworden. Met dit in gedachte is het dus verstandig om niet direct te veel zakjes pastinaak zaden te kopen. Vaak is 1 zakje pastinaak zaden per 2 seizoenen ruim voldoende.

Schimmelziektes bij Pastinaak

Een veel voorkomende ziekte die de pastinaak treft is de Intersonilia en de Phoma. Beide hebben een vergelijkbaar ‘rottingsproces’. Dit is te zien op de bladeren. Om deze ziekte te voorkomen is wisselteelt wel aan te raden. Het advies is 1 op 4.

De Pastinaak in de keuken

De smaak van de pastinaak is zoetig. Je kunt de pastinaak in verschillende gerechten eten. Bovendien is het een veel voorkomende ingrediënt in de Vlaamse keuken voor in de hutsepot. Maar het kan ook als bouillon gebruikt worden in de soep. Zelfs gebakken pastinaak is ook lekker!

Bekijk onze pastinaak zaden >