Witte Kool Kweken

Witte kool behoord tot de kruisbloemfamilie en is een sluitkool, wat inhoudt dat de kool een soort krop vormt doordat de bladeren strak op elkaar zitten. Zoals de naam al aangeeft is de kool van binnen wit, de buitenste bladeren zijn lichtgroen. Sluitkolen zijn tweejarig. In het eerste jaar wordt de kop gevormd, in het tweede jaar valt deze uiteen en ontstaan er, tot 2 meter hoge, lange bloemstengels.

Het is een relatief lastig te telen koolsoort, is erg gezond en veelzijdig. Doordat het gemakkelijk andere smaken opneemt, is hij goed te combineren in tal van gerechten.

Zaaien en telen van witte kool

Witte kool kan op verschillende momenten gezaaid worden, afhankelijk van wanneer je wilt gaan oogsten. Houdt altijd een plantafstand van minimaal 60 x 60 cm aan.

Voor een vroege oogst kan er in februari en maart voorgezaaid worden, wel binnen of onder glas. De plantjes kunnen vervolgens in maart of april worden uitgeplant en in de zomer worden geoogst.

Voor de zomerteelt kan witte kool vanaf half maart tot mei buiten worden gezaaid. Eventueel de plantjes wat uitdunnen. Oogsten kan dan in de herfst.

Witte kool is ook geschikt voor weeuwenteelt. Dit houdt in dat er in september of oktober, onder glas of in een kas, wordt gezaaid, om vervolgens al vroeg je al vroeg in voorjaar van het daarop volgend jaar te kunnen uitplanten. Hierdoor hebben de planten een voorsprong en kan er vroeger, in de lente, worden geoogst. Voorwaarde is wel dat de plantjes op een zonnige plek staan, die gemakkelijk kan worden afgedekt als het te koud wordt. Ook een koude kas is hiervoor geschikt. Dit wordt ook wel overwinteringsteelt genoemd en kan onder andere met veel koolsoorten. Let er wel op of de soort hier ook geschikt voor is. Zo wordt de groentetuin ook in de wintermaanden benut.

Direct naar de Witte Kool zaden >

Standplaats en bodem van witte kool

Witte kool staat graag op een zonnig plekje in de tuin en stelt veel eisen aan de bodem. De bodem moet vruchtbaar en stevig zijn en niet snel uitdrogen. Eventueel kan de bodem verrijkt worden met compost. Zet koolsoorten niet vaker dan 6 jaar op dezelfde plek, maar wissel af. Aangezien koolplanten graag gegeten worden door bijvoorbeeld duiven, rupsen en slakken is het aan te raden de planten af te dekken met gaas.

Verzorging van witte kool

Witte kool houdt niet van droogte, dus regelmatig water geven, vooral bij warm weer. Af en toe voeding is van belang, de kool groeit langzaam en heeft veel voedingsstoffen nodig. Bemest ook als de kolen slecht groeien. Bij de weinig voedingsstoffen of water bestaat de kans dat de kolen open barsten.

Wanneer kun je witte kool oogsten?

Dit is afhankelijk van wanneer er is gezaaid. De kool kan worden geoogst als hij de gewenste grootte heeft en stevig aanvoelt. Let wel op de weersvoorspelling, als het veel regent bestaat de kans dat de kool gaat barsten. Bij kleine scheurtjes direct oogsten. Mocht de kool toch gebarsten zijn, dan is hij nog een korte tijd eetbaar.

Hoelang Witte kool bewaren?

Witte kool kan een paar maanden op een droge, koele plek bewaard blijven.

Invriezen kan ook, wel eerst snijden, wassen en blancheren. Daarnaast kan er van witte kool zuurkool gemaakt worden.

Is witte kool gezond?

Witte kool is erg gezond en bevat o.a. veel vitamine C, K, B11. Verder bevat het ook veell vezels en mineralen. Gebruik alleen de binnenste bladeren, de buitenste zijn vrij taai en bevatten ook minder voedingsstoffen.

Witte kool zaden in ons assortiment

In ons assortiment hebben we verschillende soorten witte kool zaden, waaronder een biologische en één die geschikt is voor weeuwenteelt.

Tips

  • Maak gebruik van een koolkraag. Dit voorkomt schade door de koolvlieg. Deze kan door de kraag geen eitjes meer op de koolbladeren leggen.
  • Dek de jonge plantjes af met netten om te voorkomen dat duiven de plantjes opeten.

Direct naar de Witte Kool zaden >