Sint-Janskruid Zaaien en Kweken

Sint-Janskruid is een vaste plant die van oorsprong voorkomt in Europa en Azië. Ook in Nederland is dit kruid in het wild te vinden. Het dankt zijn naam aan het feit dat het meestal geoogst kan worden rond 24 juni, de dag waarop de geboorte van Johannes de Doper wordt herdacht. De plant kan 20 tot 80 cm hoog worden en is zeer winterhard.

Sint-janskruid bloeit van juni tot september met gele bloemen. 

Zaaien van Sint-Janskruid zaden

Sint-Janskruid kan zowel voorgezaaid als direct in de tuin worden gezaaid. Voorzaaien kan in maart en april, onder glas of op de vensterbank. De plantjes kunnen uitgeplant worden in maart tot juli. Direct in de volle grond zaaien kan van april tot juni. Houdt een plantafstand van 30 cm aan.

Sint-Janskruid zaden kopen >

Standplaats en bodem voor Sint-Janskruid

Sint-Janskruid heeft een zonnige of halfschaduwrijke plek in de tuin nodig en een lichte, goed waterdoorlatende bodem. Eventueel kan in de bodem zand worden verwerkt om de waterafvoer te verbeteren.

Verzorging van Sint-Janskruid

Sint-Janskruid vraagt weinig verzorging. De plant houdt van een droge tot licht vochtige bodem, dus er hoeft alleen water te worden gegeven in droge periodes. Ook heeft de plant weinig bemesting nodig. Staat de plant meerdere jaren op dezelfde plek, dan volstaat bemesting zodra de plant in het voorjaar weer opkomt.

De plant zaait zich gemakkelijk uit.

Wanneer en hoe kun je Sint-Janskruid oogsten?

De oogsttijd valt van juli tot oktober. De bovenste delen van de plant, met bladeren, bloemknoppen en bloemen kunnen worden geoogst. Deze worden gebruikt om thee van te maken, maar ook voor de bereiding van o.a. Sint-Jansolie, maceraten en tincturen. Het kruid kan ook gedroogd worden waarna het als thee kan worden gebruikt. Let op bij het gebruik, zowel inwendig als uitwendig, en zonlicht. Dit kan tot huidirritatie en brandwonden leiden.

Hoe en hoe lang kun je geoogste Sint-Janskruid bewaren?

Vers kan Sint-Janskruid een paar dagen in de koelkast worden bewaard. Het kruid kan ook worden gedroogd, door het bijvoorbeeld op de kop op te hangen op een droge, warme, luchtige plek.

Is Sint-Janskruid gezond?

Aan Sint-Janskruid worden verschillende geneeskrachtige werkingen toegeschreven. Het zou bijdragen aan een goede gemoedstoestand, energie verhogend werken, bijdragen aan een goede nachtrust, goed zijn voor de nieren, luchtwegen en gal.

Het voedingscentrum geeft aan dat het gebruik van Sint-Janskruid wordt afgeraden bij mensen die medicijnen gebruiken, omdat het de werking van sommige geneesmiddelen kan beïnvloeden. Maar ook als je geen medicijnen gebruikt wordt er aangegeven goed op te letten met het gebruik van Sint-Janskruid. Klachten als diarree, duizeligheid en angst kunnen voorkomen. Zwangere vrouwen wordt afgeraden het kruid te gebruiken. Daarnaast is het onduidelijk welke dosering veilig is. Goed opletten dus bij het gebruik en eventueel contact opnemen met je huisarts.

Sint Janskruid zaden in ons assortiment

In ons assortiment hebben we Sint-Janskruid zaden van het merk Horti Tops.

Tips voor het telen van Sint-Janskruid

  • Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen, om uitzaaiing te voorkomen.
  • Sint-Janskruid kan ook in potten worden gekweekt.
  • Sint-Janskruid is een prachtige plant voor in de (bloemen)tuin en border. Gezien de gezondheidswaarschuwingen kun je Sint-Janskruid dus ook alleen hiervoor zaaien.

Sint-Janskruid zaden kopen >