Tijm Kweken

Tijm behoort tot de lipbloemenfamilie. Er zijn allerlei soorten en variëteiten, die zowel in de keuken als in de traditionele geneeskunde worden gebruikt.

Tijm is een gemakkelijk te verbouwen kruid, dat weinig verzorging nodig heeft. Het belangrijkste is een zonnige plek. Bepaalde soorten zijn winterhard.

Standplaats en bodem van tijm

De bodem moet droog en voedselarm zijn. De struik groeit graag in de zon. Zaai hem daarom op een lichte, beschutte en warme plek.

Zaaien en uitplanten van tijm

Tijm groeit erg langzaam. Het is daarom aan te raden binnenshuis voor te zaaien. Dit kan al vanaf februari. De kiemtijd is, per zaadje, erg wisselend. De ene komt dus sneller op dan de andere. Vanaf half mei, als er geen nachtvorst meer wordt voorspeld, kunnen de planten worden uitgeplant in de tuin. Houdt een plantafstand van ongeveer 20 cm aan. Tijm kan ook prima in potten worden gekweekt.

Verzorging van tijm

De verzorging van deze meerjarige plant, die na verloop van tijd houtachtige takken krijgt, is eenvoudig. Regelmatig snoeien is belangrijk om te voorkomen dat de scheuten niet zo snel verhouten en de plant bossiger wordt. Hij hoeft maar weinig water en geen bemesting. Om de plant te laten overwinteren is het belangrijk hem te beschermen tegen de kou. Dit kan bijvoorbeeld door de bodem af te dekken met mulch of de plant te beschermen met plantenvlies.

Tijmzaden kopen >

Wanneer kun je tijm oogsten?

Je kunt het hele jaar door verse tijm oogsten, maar op sommige momenten is het aroma bijzonder goed. Zeker als je tijm langer wilt bewaren is het van belang om juist op die momenten te plukken. Het gehalte aan etherische olie is het hoogst net voor de bloei. Dit kan per soort wisselen en is vaak van mei tot oktober het geval. Oogst laat in de ochtend of aan het begin van de middag. Dit omdat dan de dauw is verdwenen maar de zon nog niet de kans heeft gehad de essentiële oliën te laten verdampen.  De bloemen zijn eetbaar, dus ook tijdens de bloei kan er geoogst worden.

Bewaren van tijm

Tijm kan op verschillende manieren worden bewaard. In de koelkast, in de groentela, is het enkele dagen houdbaar. Daarnaast kun je tijm invriezen. Ook drogen kan, het is dan erg lang houdbaar. Drogen kan bijvoorbeeld in een voedseldroger, maar ook aan de lucht door bosjes tijm op te hangen op een donkere, droge, luchtige plaats.

Is tijm gezond?

Tijm behoort tot de geneeskrachtige kruiden. De etherische olie van de plant zou de groei van bacteriën, schimmels en virussen remmen.

Dankzij zijn slijmoplossende en hoeststillende werking wordt tijm veel gebruikt in middelen tegen aandoeningen van de luchtwegen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in hoestsiroop. Daarnaast worden er nog andere medicinale werkingen aan tijm toegekend, zoals het stimuleren van de spijsvertering en een antibiotische werking.

Tijmzaden in ons assortiment

In ons assortiment hebben we verschillende soorten tijm. Ook in een aantal kruidenzadenpakketten zitten tijmzaden.

Tips

  • Tijm kan op verschillende manieren worden gebruikt. Naast het toevoegen van het kruid aan verschillende gerechten kun je er bijvoorbeeld ook kruidenthee van trekken.
  • Ook de bloemen zijn eetbaar. Ze kunnen vers worden gebruikt in kruidenboter en thee. De bloemen kunnen worden gedroogd.
  • Met tijm kan eigen hoestsiroop worden gemaakt. Er zijn verschillende recepten te vinden op het internet.

Kruiden kweken en kruidenzaden zaaien

Kruiden kweken is een gezonde bezigheid. Naast dat u er actief mee bezig bent is het ook heerlijk om altijd verse kruiden tot je beschikking te hebben. Bijna alle kruiden hebben een medicinale werking of kunnen bepaalde activiteiten in het lichaam bevorderen. In de webwinkel van Dutch Garden Seeds hebben we meer dan 40 verschillende soorten kruiden. Hiervan zijn er een 15-tal Biologische kruiden zaden. 

Tijmzaden kopen >