Kervel Kweken

Er zijn meerdere soorten kervel, bijvoorbeeld roomse kervel en echte kervel. Echte kervel wordt vaak in (moes)tuinen verbouwd. Het is een gemakkelijk te kweken, meestal eenjarig, kruid die het liefst in de schaduw staat. Hoewel kervel een kruid is, wordt het in Nederland vaak als groente gebruikt, meestal in kervelsoep. Roomse kervel is in tegenstelling tot echte kervel meerjarig en heeft een meer anijsachtige, zoetere smaak.

Zaaien en telen van kervel

Het zaaien van echte kervel kan van ongeveer maart tot september, afhankelijk van de soort. Het kan vrij lang duren tot de zaden zijn gekiemd, vooral tijdens warme, droge periodes, omdat het een koudekiemer is. Vandaar ook dat kervel voorzaaien op zich wel kan, maar vrij lastig is. Kervel is een lichtkiemer, dus dek de zaden niet af met een laagje aarde.

Kervel zaden Bestellen >

Standplaats en bodem voor kervel kweken

Kies voor een halfschaduwrijke plek in de tuin, kervel houdt niet van direct zonlicht. De grond moet humusrijk, vochtig en goed doorlaatbaar zijn. Voor het zaaien de bodem verrijken met compost.

Verzorging van kervel

Kervel heeft veel vocht nodig, maar staat niet graag in een te natte grond. Daarom is regelmatig kleine beetjes watergeven en de grond rondom afdekken met een laagje mulch aan te raden. Kervel is gevoelig voor schimmel. Mochten de bladeren schimmel krijgen, verwijder deze dan. Geef af en toe wat voeding.

Wanneer kun je kervel oogsten?

Kervel kan geoogst worden zodra de plant ongeveer 10 cm hoog is. Door regelmatig te oogsten wordt de groei bevorderd en kan er meerdere keren worden geoogst. Snijd de blaadjes ongeveer 5 cm boven de grond af. Als de plant gaat bloeien verliest het zijn smaak.

Hoelang kun je Kervel bewaren?

Kervel kan in een goed afgesloten zakje enkele dagen in de koelkast worden bewaard. Daarnaast kan het worden ingevroren of gedroogd, maar bij beide methodes verliest het wel een groot deel van zijn smaak.

Is kervel gezond?

Kervel bevat onder andere veel vitamine C, ijzer en magnesium. Het werkt eetlustopwekkend en bevorderd de spijsvertering. Van kervel kun je o.a. theezetten of kervelsoep maken.

Kervelzaden in ons assortiment

We hebben meerdere soorten kervel in ons assortiment. Behalve kervel verkopen we ook veel andere soorten kruidenzaden via onze website, waaronder veel biologische soorten.

Tips

Oogst regelmatig de jonge blaadjes. Dit zorgt ervoor dat de plant goed gaat groeien, waardoor er vaker geoogst kan worden. Daarnaast voorkomt dat de plant snel gaat bloeien, waarna de smaak afneemt.

Kervel zaden Bestellen >