Rammenas Zaaien en Kweken

Rammenas behoort, net als bijvoorbeeld koolsoorten, rapen en radijs, tot de kruisbloemigen en valt onder de vergeten groenten. Het is een koolsoort die wortelknollen vormt. Deze knollen zitten onder de grond. Vaak is de schil van deze knollen zwart, er zijn ook soorten een paarse, gele, roze of bruinzwarte schil. Ook zijn er witte varianten, maar die worden vaak rettich genoemd. Maar allemaal hebben ze helderwit vruchtvlees. Rammenas is een veelzijdige groente, die zowel rauw als ook gekookt, roergebakken, gestoofd of als soep kan worden gebruikt.

Zaaien van rammenas

De winterrammenas in ons assortiment kan vanaf juni tot augustus kan gezaaid worden direct in de volle grond. Houd een rijafstand aan van 40 cm en probeer de zaden dun in de rij uit te zaaien. Eventueel later uitdunnen tot de plantafstand ongeveer 15 cm is.

Zorg voor een mooie, losse bodem zodat de penwortel goed recht naar beneden kan groeien. Door die penwortel kan rammenas niet worden verplant en dus niet worden voorgezaaid.

Direct naar de rammenas zaden >

Standplaats en bodem voor Rammenas

Rammenas houdt van een niet te zware bodem met een luchtige structuur en een zonnig plekje in de tuin. Eventueel kan de bodem verbeterd worden met behulp van compost. Ronde soorten kunnen wat beter tegen een vastere bodem dan de langwerpige soorten.

Verzorging van rammenas

Wat betreft de verzorging is de rammenas erg gemakkelijk. De bodem rondom de plant onkruidvrij houden en bij warm, droog weer water geven. Bemesten is niet nodig.

Wanneer kun je rammenas oogsten?

Vanaf september kan er worden geoogst, als de knollen zichtbaar worden boven de grond en ze dik genoeg zijn. Oogst voorzichtig om de knollen die ernaast staan niet te beschadigen. Deze kunnen dan nog verder groeien. Laat de knollen niet te groot worden, ze worden dan minder knapperig. Houd wel rekening met vorst, want dan zijn ze uiteraard niet uit de grond te krijgen.

Hoelang Rammenas bewaren?

Rammenas is, als ze op een koele en droge plek bewaard worden, een paar weken houdbaar. Verwijder wel direct het loof. Ook kunnen ze worden bewaard in een bak met vochtig zand, dit verlengt de houdbaarheid. Rammenas kan worden ingevroren, maar verliest dan zijn knapperigheid. In azijn inmaken, net als bijvoorbeeld augurken, kan ook.

Is rammenas gezond?

Rammenas is erg gezond en bevat veel vitaminen, mineralen en vezels. Het bevat vooral veel vitamine C en B11, veel calcium en kalium en is erg rijk aan vezels. Aan rammenas worden gezondheidsvoordelen toegeschreven, zoals een zuiverende werking en een gunstig effect op de spijsvertering.

Rammenas zaden in ons assortiment

In ons assortiment hebben we verschillende soorten rammenas, waaronder een biologische variant.

Tips voor het kweken van Rammenas

  • Omdat rammenas een koolsoort is heeft ook deze groente last van de koolvlieg. De planten kunnen hiertegen worden beschermd met een insectennet.
  • Verwijder na de oogst direct het loof, dit zorgt voor een langere houdbaarheid.

Direct naar de rammenas zaden >