Tuinkers Kweken

Tuinkers is een kiemgroente, behoort tot de kruisbloemigen en komt oorspronkelijk uit Afrika en Azië. Het is een gemakkelijk te kweken gewas dat zowel in de tuin als ook in huis kan worden geteeld. Het eetbare deel zijn de blaadjes, deze hebben een pittige smaak. Vaak wordt het gebruikt in salades, op brood met bijvoorbeeld kaas, of als garnering. Tuinkers is erg gezond en bevat onder andere veel vitaminen.

Zaaien van tuinkers

Tuinkers kan het hele jaar door op de vensterbank worden gezaaid. Dit kan bijvoorbeeld in een bakje met natte watten, maar er zijn ook speciale kiempotten, -glazen en bakjes te koop, die het kweken vergemakkelijken. Ook wij hebben deze in ons assortiment.

Daarnaast kan tuinkers ook in de tuin worden gezaaid. Van maart tot september kan het in de volle grond worden gezaaid. Tuinkers groeit erg snel, dus het is aan te raden op verschillende tijdstippen te zaaien, zodat er een lange periode geoogst kan worden. Zaai in rijen met een rijafstand van 10 cm.

Tuinkers zaden kopen >

 

Standplaats en bodem

Tuinkers is erg gemakkelijk te telen. Binnenshuis kan het op bijvoorbeeld natte watten of in kiempotten. Er hoeft geen extra voeding worden toegevoegd. Zorg voor een lichte, niet te warme plek.

Tuinkers staat in de tuin het liefst op een zonnige plek. Het stelt geen eisen aan de bodem en groeit op alle bodemsoorten.

Verzorging van tuinkers

Wat betreft de verzorging is tuinkers erg gemakkelijk. De bodem rondom de plant onkruidvrij houden en bij warm, droog weer water geven. Bemesten is niet nodig.

Wanneer kun je tuinkers oogsten?

Tuinkers groeit erg snel. Binnen gezaaid kan de oogst vaak al na een week. Dit doe je door de benodigde hoeveelheid af te knippen.

Is er in de volle grond gezaaid dan kan er vaak na twee weken worden geoogst. De plantjes kunnen snel doorgroeien en gaan bloeien en de blaadjes smaken dan erg bitter. Na de bloei kunnen wel eventueel de zaden worden geoogst, om opnieuw te kunnen zaaien. Buiten uitzaaien geeft vaak een grotere oogst.

Hoelang Tuinkers bewaren?

Tuinkers is, met voedingsbodem, ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Houdt de voedingsbodem wel vochtig. Eenmaal geoogst is het maar 1 dag houdbaar in de koelkast. Tuinkers is niet geschikt om te drogen, het verliest dan veel aan smaak. Invriezen kan, maar de blaadjes worden dan erg slap. Het kan dan nog wel gebruikt worden voor het op smaak brengen van sauzen of het koken van tuinkerssoep.

Is tuinkers gezond?

Tuinkers is erg gezond. Het bevat erg veel vitamines (A, B, C, E en K), veel mineralen en veel vezels.

Tuinkerszaden in ons assortiment

In ons assortiment hebben we verschillende soorten tuinkerszaden, zoals de gewone, een biologische variant en een grootbladige tuinkers.

Tips voor het kweken van Tuinkers

  • Houdt de bodem van de tuinkers altijd licht vochtig.
  • Zaai niet alles in één keer, maar met steeds een paar dagen tot een week ertussen. Dit vergroot de oogstperiode, belangrijk omdat tuinkers een korte houdbaarheidsduur heeft.

Tuinkers zaden kopen >