Roodlof Kweken

Roodlof is een bladgroente en is een kruising van witlof en radicchio. Zaaien kan in het voorjaar, maar beter is om te wachten tot na de langste dag. Dit om het schieten, wat inhoudt dat de plant gaat bloeien en niet meer lekker is, te voorkomen. Roodlof verdraagt matige vorst. Afhankelijk van wanneer je hebt gezaaid en de weersomstandigheden kun je roodlof tot in de winter oogsten. Omdat het pas laat gezaaid kan worden, kun je het na andere gewassen telen. 

Zaaien en telen van roodlof

Roodlof kan in april en mei, of na de langste dag tot in september worden gezaaid. Dit laatste heeft de voorkeur omdat de groente de neiging heeft snel door te schieten. Het kan voorgezaaid worden maar roodlof heeft een hekel aan omplanten. Het beste is dan ook om direct in de volle grond te zaaien met een plantafstand van ongeveer 30 x 20 cm.

Direct naar de roodlof zaden >

Standplaats en bodem van roodlof

Roodlof staat het liefst op een zonnige plaats. Het stelt weinig eisen aan de bodem en heeft ook niet veel bemesting nodig. Een laag compost voldoet. Roodlof houdt van een wat vochtige bodem, het is dus belangrijk om regelmatig water te geven.

Zaaien en uitplanten van roodlof

Roodlof kan in april en mei en vanaf de langste dag tot in september in de volle grond gezaaid worden. Voorzaaien in potjes kan, maar wordt afgeraden, omdat de plant niet van verplanten houdt. Zaai in regels met een regelafstand van ongeveer 30 cm. Na opkomst van de planten kun je ze uitdunnen, zodat ze ongeveer op 20 cm in de rij staan. Dit geeft de plant voldoende ruimte om goed te groeien.

Verzorging van roodlof

Roodlof is gemakkelijk te telen. Het volstaat om regelmatig onkruid te wieden en de afgestorven bladeren te verwijderen. Dit om de gezonde bladeren meer lucht te geven en te voorkomen dat ze gaan schimmelen.

Wanneer kun je roodlof oogsten?

Afhankelijk van wanneer je gezaaid hebt kun je roodlof vanaf mei, bij de vroege teelt, tot december, bij de late teelt oogsten. Trek bij het oogsten niet de hele plant op, maar snij de bladeren eraf. Het kan zijn dat de plant weer aangroeit en er een tweede oogst mogelijk is.

Hoelang Roodlof bewaren?

Roodlof is rauw het lekkerst. Afgedekt kun je roodlof een ongeveer een week in de groentela van de koelkast bewaren. Het afdekken voorkomt het uitdrogen van de groente. Daarnaast kan rauw het worden ingevroren, maar verliest wel zijn knapperige structuur.

Is roodlof gezond?

Roodlof is een erg gezonde groente. Het zit boordevol vitamines en mineralen, zoals vitamine C, B11, E, en K en kalium. 

Roodlof zaden in ons assortiment

In ons assortiment hebben we o.a. de soorten Rossa di Chioggia en Rossa di Treviso.

Daarnaast hebben we ook zaden van groenlof en witlof in ons assortiment.

Tips voor het zaaien en kweken van roodlof

Om roodlof te beschermen tegen de vorst kunnen ze afgedekt worden met vliesdoek. Let wel op, dit beschermt alleen tijdens matige vorst. Is de krop eenmaal bevroren geweest zal hij snel gaan rotten.

Roodlof is het lekkerst rauw, gekookt is hij minder knapperig en ook de kleur veranderd. Verder kun je het ook roerbakken of grillen, hierdoor wordt de groente minder bitter.

Direct naar de roodlof zaden >