Basilicum Zaaien

Basilicum is een kruid die al meer dan 5000 jaar oud is. In tegenstelling wat je zou denken, is deze niet afkomstig uit Italië, maar uit Afrika (Egypte) en Zuidoost Azië. In Italië wordt deze overigens wel heel veel gekweekt en gegeten. Met name in de heerlijke pesto of als toevoeging in vele gerechten.
Basilicum zaaien kan bijna het hele jaar door
Basilicum houdt van veel warmte. Ook om de zaden te laten ontkiemen is het verstandig om temperaturen aan te houden van minimaal 22-25 graden. Eventueel nog iets warmer om het ontkiemen te verspoedigen. Maar let op: De aarde moet wel luchtig zijn en vochtig (en vochtig blijven).
Vanaf eind april (eerst binnenshuis) tot september kun je basilicum zaaien in de volle grond of in potten / moestuin bakken. De laatste 2 heeft wel de voorkeur, omdat hiervan de aarde sneller opwarmt en luchtiger is. Het is met name makkelijk om basilicum te zaaien in potten omdat deze makkelijk(er) te verplaatsen zijn als het koud word of bijvoorbeeld harde regen voorspeld is. Het zou zonde zijn als je mooie plantjes kapot gaan van de regen.
Basilicum kweken in de moestuin
Basilicum kweken in de moestuin is natuurlijk super fijn om deze erbij te hebben. De verse blaadjes kun je plukken om dezelfde dag nog in een maaltijd te verwerken. Hoe verser, hoe lekkerder is het sleutelwoord voor basilicum. Basilicum kun je ook gebruiken om naast de tomaten in de kas te zetten. Deze geven uiteindelijk een extra smaak aan de tomaten en de geur in de kas. Het is absoluut niet noodzakelijk om een kas te hebben om basilicum te kweken. Omdat de basilicum perfect groeit in een pot, is dit eigenlijk voor iedereen toegankelijk en te kweken. Wat is er nou lekkerder dan je eigen verse gekweekte basilicum die je zelf gezaaid heb?
Basilicum Plant
Er zijn eigenlijk vele soorten basilicum. Er zijn daarom ook vele verschillende soorten basilicum planten. De planten variëren zowel in hoogte, kleur en stevigheid van de bladeren. Het proces van de basilicum zaaien is overigens wel doorgaans gelijk. De meest bekende is de basilicum met de 'slappe' bladeren, maar ze zijn er tegenwoordig ook met harde bladeren, gekrulde bladeren, paarsige bladeren etc. In basis is de anijsachtige aroma smaak alleen de kleur en sterkte van de smaakt is anders.
Basilicum stekken
Basilicum stekken is eigenlijk heel simpel. Snij een van de stengels van de basilicum af en hang deze in een glaasje met water. Na verloop van tijd zullen er worteltjes aan komen. Later kun je deze opnieuw in de aarde zetten om een nieuwe plant te kweken. Natuurlijk is het met basilicum zaden mogelijk.
Basilicum drogen en invriezen
Basilicum kun je goed bewaren. Eerst drogen en vervolgens invriezen. Het is wel aan te raden om de basilicum bijvoorbeeld te drogen in de oven (35 tot 40 graden) om langer de smaak te behouden. Als je de basilicum gewoon in de openlucht laat drogen, zal er veel smaak verloren gaan.
Is Basilicum gezond?
Of basilicum gezond is, is een zware stempel. Zeker ongezond is basilicum niet. De basilicumplant bevat vele vitamine en mineralen. Denk dan aan Vitamine A en Vitamine K. Wat betreft de mineralen moet u denken aan o.a. Kalium, Magnesium en Ijzer.
Basilicum is ook tegen verkoudheid. Vaak word de basilicum dan in theevorm gedronken om verkoudheid te voorkomen. Bovendien word er beweerd dat het ook goed voor de ogen zou zijn en goed tegen bloedarmoede en misselijkheid. Kortom, zeker de moeite waard om dit prachtige plantje te kweken in de moestuin en natuurlijk om er heerlijk van de genieten in verschillende gerechten.
Basilicum zaden
De basilicum zaden zijn behoorlijk klein, zwart van kleur en een beetje glanzend. De basilicum zaden zijn de basis van toekomstig succes en een heerlijke kruid.
In onze webshop hebben we 10 verschillende soorten basilicum (waarvan 4 biologische basilicum zaden soorten). Denk dan o.a. aan de meest bekende basilicum Genovese (italiano classico), Basilicum Dark Opal, Basilicum Thai, Basilicum Rosi etc.