Dille kweken

Dille zaaien is niet voor niets. Van de dille plant kun je bijna alles gebruiken. De Plant, de bloemen én de zaden. 

Dille in de moestuin

Dille kun je eigenlijk in alle tuinen kwijt, het is net waarvoor je het wil gebruiken. Als je mooie bloemen wilt zijn ze zeer geschikt. Er komen mooie hoge gele bloemen aan. Als je het voor het kruid laat groeien, kun je de dille bij diverse gerechten eten. Denk dan aan bijvoorbeeld visgerechten of in salades. 

Wanneer dille zaaien

Dille kun je het beste in het vroege voorjaar zaaien. Van begin maart tot eind maart is een goed moment. Natuurlijk kan het later ook nog, maar misschien dat je dan eind april nog een keer kunt zaaien. De dille zaden zijn langzame kiemers. Het kan dus zo maar 3 weken duren voordat u de eerste tekenen van groei ziet. Geduld is dus een schone zaak in deze. De plant rond de 40 centimeter hoog worden om vervolgens af te sterven. Het is namelijk een 1-jarige plant. 

Hoe dille zaaien

De dille plant is een plant met een zogenoemde 'penwortel'. Dit is niets anders dan dat de wortel recht naar beneden groeit en ruimte nodig heeft om te groeien. Daarom is het aan te raden om bijvoorbeeld een geultje te graven van zo'n 20cm. diep en deze vervolgens met potgrond weer te vullen. (Dit is om er zeker van te zijn dat de grond los en luchtig is). Dan kan de penwortel zich dieper bewegen. Het advies is om iedere 4 cm. een zaadje te zaaien en deze later uitdunnen in een rij van 15cm breed, 30cm lang. Dan kunnen de plantjes lekker wilt groeien. Het beste is om de grond bij de zaden vochtig te houden met zeker niet kletsnat.

Waar dille zaaien

Dille houdt van een zonnige plaats, maar het is ook mogelijk om de dillezaadjes te planten in de half schaduw. Omdat de dilleplant een zogenoemde penwortel heeft, is het voor de plant lastig om te groeien in kleigrond of hard zand.

Dille zaden

Dille zaden zijn lichtbruin en puntig. Persoonlijk vinden wij de zaden lekker ruiken, echter is dit iets persoonlijks.

In onze webshop hebben we eigenlijk 2 soorten 'gewone' dille zaden;

  1. Biologische dille zaden
  2. Gewone dille zaden

Dille zaden bestellen >

Dille stekken

Het is niet mogelijk om dille te stekken. Vele andere soorten kruiden planten wel, maar helaas dille niet.

Dille invriezen

Het is zeker mogelijk om dille in te vriezen. Hierdoor kun je langer gebruik maken van de dille die je zelf hebt gekweekt. Het proces is eigenlijk bij alle kruiden min of meer gelijk, maar voor de zekerheid nog even de tips op een rijtje:

  1. Was de dille goed
  2. Stop het 20 sec. in gekookt water en spoel het vervolgens af met koud water
  3. dep de dille droog op bijvoorbeeld keukenpapier of een doekje
  4. Doe de dille vervolgens in een diepvries zakje en leg deze in de vriezer
  5. De dille is 2 maanden houdbaar in de vriezer en blijft de smaak behouden. 

Dille drogen

Het is wel mogelijk om dille te drogen in bijv. een magnetron maar de smaak zal wel voor een groot gedeelte verdwijnen. Dat is natuurlijk heel jammer. Daarom kun je de dille het beste vers gebruiken of in te vriezen. 

Kruiden kweken

Kruiden kweken is een gezonde bezigheid. Naast dat u er actief mee bezig bent is het ook heerlijk om altijd verse kruiden tot je beschikking te hebben. Bijna alle kruiden hebben een medicinale werking of kunnen bepaalde activiteiten in het lichaam bevorderen. In de webwinkel van Dutch Garden Seeds hebben we meer dan 40 verschillende soorten kruiden. Hiervan zijn er een 15-tal Biologische kruiden zaden. 

Dille zaden bestellen >