Venkel Zaaien en Kweken

Venkel kan op meerdere momenten in het jaar worden uitgezaaid. Hierdoor kan de oogst gespreid worden en is het mogelijk om tot in oktober verse venkel uit de tuin te eten. Er zijn twee soorten, namelijk knolvenkel en bladvenkel. De eerste wordt geteeld voor de bol, die als groente kan worden gegeten. De tweede voor het blad en de zaden, dat gebruikt wordt als kruid of specerij. Het wordt een flinke plant, met veel loof, dus ze hebben veel ruimte nodig. De plant staat ook mooi in borders, tussen andere bloemen. Bepaalde insecten, zoals muggen en motten, houden niet van de geur van venkel. Venkel heeft weinig verzorging nodig en is gemakkelijk te telen.

Zaaien en kweken van venkel

Knolvenkel kan op verschillende tijdstippen worden gezaaid.

Voor een vroege oogst kan, in een kas of binnen, in maart en april worden gezaaid, waarna de plantjes in april en mei kunnen worden uitgeplant in de volle grond. Vanaf juli tot september kan er dan worden geoogst.

In mei kan er in de volle grond worden gezaaid, waarna er ook geoogst kan worden van juli tot september.

Voor een latere oogst, rond oktober, kan er vanaf half juni tot half juli gezaaid worden in de volle grond.

Door venkel heel vroeg of heel laat te zaaien voorkom je dat ze in de zomer gaan doorschieten. Zorg voor voldoende plantafstand, ongeveer 20 tot 30 cm tussen de planten en 30 x 40 cm tussen de rijen, om de planten genoeg ruimte te geven zich te ontwikkelen.

Venkelzaden kopen >

Waar kan Venkel het beste groeien?

Venkel houdt van een zonnige plaats in de tuin. De bodem moet licht vochtig zijn en goed doorlaatbaar. Daarnaast moet de bodem voldoende voedingsstoffen bevatten. Voeg voor het zaaien of uitplanten compost toe aan de bodem en zorg dat de bodem goed los is.

Verzorging van venkel

De verzorging van venkel is niet moeilijk. De bodem rondom de plant onkruidvrij houden en bij warm, droog weer water geven. Venkel heeft wat extra voeding nodig tijdens de groei, bemesten kan het beste met voeding waar extra kali in zit.

Wanneer kun je venkel oogsten?

Vanaf juli tot in oktober kan knolvenkel worden geoogst. Dit is afhankelijk van wanneer er is gezaaid. Snijd met een scherp mes de bol net boven de wortels af. Het blad kan gebruikt worden als kruid.

Bladvenkel kan, als de stengels en bladeren groot genoeg zijn, gedurende het hele groeiseizoen worden geoogst. Laat wel wat blad aan de plant zodat deze verder kan groeien.

Om zaden te kunnen oogsten moet de plant gebloeid hebben. Dit kan bij zowel blad- als bolvenkel. De bloemschermen kunnen in oktober, als ze uitgedroogd zijn, worden geoogst.

Hoelang en waar Venkel bewaren?

Knolenkel kan enkele dagen worden bewaard in de groentela van de koelkast. Buiten de koelkast bederft venkel snel. Ook kan de groente worden ingevroren. Wel eerst schoonmaken en eventueel blancheren.

Het blad van de venkel is ook enkele dagen houdbaar in de koelkast. Eventueel kan het blad ook worden gedroogd. Het verliest dan wel wat aan smaak.

De geoogste schermbloemen moeten eerst verder drogen. Doe deze in een papieren zak, als ze goed droog zijn kunnen de zaden afgeschud worden. De zaden droog bewaren.

Is venkel gezond?

Venkel is gezond en bevat o.a. veel vitamine C en foliumzuur (vitamine B11). Verder bevat venkel o.a. nog andere soorten vitaminen en kalium, calcium, ijzer, magnesium en fosfor. Geneeskrachtige werkingen die aan venkel worden toegeschreven zijn o.a.: het bevorderen van de spijsvertering, het stimuleren van de melkproductie bij borstvoeding en het verdrijven van hongergevoel.

Venkelzaden in ons assortiment

In ons assortiment hebben we verschillende soorten knolvenkel, waaronder een biologische venkel zaden variant. 

Tips voor het zaaien van Venkel

Venkel kan in het voorjaar worden voorgezaaid, maar zet deze dan, in tegenstelling tot andere zaaisels, op een wat koelere, lichte plek. Dit om doorschieten later in het seizoen te voorkomen.

Venkelzaden kopen >