Zaaien en Kweken van Komkommerkruid

Komkommerkruid, ook wel Borage genoemd, is een kruidachtige plant die zijn naam waarschijnlijk dankt aan het feit dat de bladeren van de plant aan komkommers doen denken en er ook naar smaken. Komkommerkruid komt oorspronkelijk uit Klein-Azië en het Middellandse Zeegebied. Het is tegenwoordig veel in tuinen en moestuinen te vinden, ook vanwege het feit dat het mooie bloemetjes vormt. Het is een 1-jarige, aromatische en geneeskrachtige plant.

Standplaats en bodem van komkommerkruid

Komkommerkruid staat het liefst op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Daarnaast kan het ook in potten worden gekweekt. Om te voorkomen dat de stengels bij veel wind afbreken, is het aan te raden om de plant op een meer beschutte plek in de tuin te zetten of hem wat te ondersteunen met behulp van bijvoorbeeld stokken.

Voor dit kruid is een losse, vochtige, maar goed doorlatende grond ideaal. Een te vaste bodem kan voor het zaaien worden losgewoeld en vermengd worden met zand of potgrond. Verder stelt weinig eisen aan de bodem en kan in vrijwel iedere tuin worden verbouwd.

Komkommerkruid zaden bestellen >

Zaaien en uitplanten van komkommerkruid

Komkommerkruid kan van maart tot juni in de volle grond gezaaid worden. Belangrijk hierbij is dat de grond vochtig is. Zaai of in rijen, met een rijafstand van 30 cm, of strooi het zaad uit, waarbij je ongeveer 30 zaden (± 0,5 gram) per m2 kunt gebruiken. Eventueel kun je na het opkomen van de zaden de planten iets uitdunnen.

Verzorging van komkommerkruid

Regelmatig watergeven is het belangrijkste bij de teelt van komkommerkruid. Het is een gemakkelijk te telen kruid en vergt verder weinig verzorging.

Wanneer kun je komkommerkruid oogsten?

Zodra de plant begint te bloeien kan er begonnen worden met de oogst. De bladeren en de bloemen kunnen beide worden gebruikt.

Hoelang kun je komkommerkruid bewaren?

Na de oogst is, in een afgesloten bakje, komkommerkruid een paar dagen houdbaar in de koelkast. Om de houdbaarheid te verlengen kun je de bladeren en bloemen aan olie of azijn toevoegen. Zorg dat het goed afgedekt is en niets bovendrijft om schimmelvorming te voorkomen. Je kunt komkommerkruid ook drogen en invriezen, maar het verliest hierdoor wel wat van de smaak.

Is komkommerkruid gezond?

Komkommerkruid is in principe gezond. Het bevat onder andere veel vitamines, maar gebruikt het met mate. Er zijn studies bekend waarbij aangetoond is dat het een zeer kleine hoeveelheid giftige stof bevat. Zwanger vrouwen en kinderen kunnen dit kruid beter niet eten.

Komkommerkruidzaden in ons assortiment

In ons assortiment hebben we zowel biologische als gewone komkommerkruidzaden. Daarnaast hebben we ook een microgreens variant.

Tips

Naast bijen en hommels zijn ook mieren gek op komkommerkruid. De bijen en hommels zijn van belang voor het bestuiven van de plant, de mieren voor het verslepen van de zaden. Dit komt doordat aan de zaadjes een aanhangsel zit, dat als voedsel voor mieren dient. Dit noemt men ook wel een mierenbroodje.

Met de bloemetjes van komkommerkruid kan een lekkere kruidenazijn gemaakt worden. Voeg hiertoe de bloemetjes toe aan de azijn en laat dit enkele weken trekken. Wel elke dag omroeren. De azijn krijgt hierdoor een roze kleur en smaakt naar het kruid.

Komkommerkruid zaden kopen >