Bieten kweken

Bieten kweken

Zelf bieten kweken is een goede basis voor iedere moestuin. In bijna alle volkstuintjes of moestuintjes worden er wel bieten gekweekt. Wat is er nou lekkerder dan zelf gekweekte bieten? Bovendien zijn ze heerlijk vers en kunnen ook nog best lang blijven staan, zodat ze niet allemaal gelijk geoogst en opgegeten moeten worden.

Bieten zaaien

Bietenzaden kun je vanaf eind februari binnenshuis gaan voorzaaien. Houdt er wel rekening mee dat het soms 2 tot 3 weken kan duren voordat de zaadjes gaan groeien. Uiteraard goed nat houden is de basis van het succes. Plant een paar zaadjes bij elkaar en haal deze later uit elkaar. Het liefst zo vroeg mogelijk, daar de bieten niet zo van verplaatsen houden. Vanaf half april kun je bietenzaden direct in de volle grond zaaien. Dit doe je als de vorst uit de grond is.

Direct naar de bietenzaden pagina >

Rode biet zaaien, op welke diepte?

De diepte waarop je de rode biet zaden moet zaaien is zo’n 2 tot 3cm. Wel is een goede los gemaakte grond fijn voor de groei van de bieten. In principe hoeft er niet extra bemest te worden.

Na het uitzaaien is het beste om minimaal 10centimeter tussen de plantjes aan te houden omdat de bieten doorgaans grote van een tennisbal krijgen.

Bieten oogsten

Het oogsten van de bieten is eigenlijk een beetje een ‘voelen’ wanneer de biet de juiste grote heeft. Er is geen vast moment dat de bieten geoogst kunnen worden. Dit kan doorgaans vanaf eind juni tot eind augustus. Bieten hoeven niet ‘rijp’ te worden, waardoor ze eigenlijk op ieder moment geoogst kunnen worden.

Rode biet oogsten

Van de bieten is eigenlijk alles eetbaar. Van de biet tot en met de stengel. De jonge stengels zijn heerlijk voor in salades of om rauw op te eten. Ook de zaailingen die je niet verder uit zal zaaien kun je opeten. Deze kun je gebruiken als microgreens.

Wanneer bieten oogsten?

De bieten kunnen geoogst worden op het moment dat deze de juiste grote heeft. Deze grote worden bepaald door jezelf. Meestal vanaf eind juni tot eind augustus kun je de bieten oogsten. De bieten haal je met stengel en al de grond uit. Knip of snij de stengels niet af van de biet, maar draai deze er vanaf. Dit om het ‘bloeden’ van de bieten te voorkomen.

Verschillende soorten bieten

Er zijn zoals aangegeven een aantal verschillende soorten bieten. Rode ronde, lange rode, gele (gold), witte bieten en bieten met aan de binnenkant witte en rode ‘ringen’. In ons assortiment hebben we deze allemaal! Bovendien een 2-tal biologische bieten zaden.

Enkele veel gestelde vragen over bieten zaaien:

Hoeveel bieten zitten er in 1 zaadje?

Een zaadje van de bieten ziet er eigenlijk uit als een gedroogd ‘zakje’ met daar in 2 tot 4 kleinere zaadjes. Dit worden vervolgens de bieten.

Hebben bietenzaden veel water nodig?

Bieten zaden dienen in het begin goed nat gehouden te worden om het ontkiemen tot stand te brengen. Vervolgens als de zaailingen aan het groeien zijn is het ook noodzakelijk om de bieten dagelijks water te geven. Dit is met name nodig om te groeien maar ook om lekker sappig te blijven.

Wanneer beginnen met het zaaien van bietenzaden?

Bietenzaden kun je gaan voorzaaien vanaf eind februari binnenshuis en vanaf half april direct in de volle grond. Eigenlijk vanaf het moment dat de vorst uit de grond is.

Soorten bietenzaden?

In ons assortiment hebben we 10 soorten bieten zaden:

  1. Bietenzaden Burpee’s Gold
  2. Bietenzaden Chioggia
  3. Bietenzaden Cylindra half lange
  4. Bietenzaden Egyptische platronde
  5. Bietenzaden Loki Kogel 5
  6. Bietenzaden Vuurrode Kogel
  7. Makkelijke moestuin Rode biet Kogel
  8. Bietenzaden Wit
  9. Biologische bietenzaden Detroit
  10. Biologische bietenzaden Platronde

Bekijk onze bietenzaden >