Koriander

01121
2,29 incl btw
+

Omschrijving

Koriander is een van de oudste keukenkruiden dat door de mens wordt gebruikt. In Egyptische piramides vinden we sporen... Lees meer

Koriander is een van de oudste keukenkruiden dat door de mens wordt gebruikt. In Egyptische piramides vinden we sporen terug van het kruid. De Romeinen op hun beurt, gebruikten koriander gemengd in azijn om hun vlees in te strijken. Dit om bederf te voorkomen. Onderzoeken tonen inderdaad aan dat de plant schimmelwerend en bacteriedodend werkt. Het plantje is uit het Midden-Oosten door de Romeinen meegebracht naar onze streken.

Koriander zaden

De koriander zaadjes zijn ongeveer even groot als peperbolletjes waar ze dan ook op lijken. Vooral de zaden worden gebruikt in de keuken. Deze geven een aangename aromatische smaak aan gerechten. Het blad wordt gebruikt in stoofschotels, kipgerechten, salades en sauzen. Vooral in de Oosterse en Zuid-Amerikaanse keuken maakt men er gretig gebruik van. Men dient het blad steeds vers te gebruiken want éénmaal gedroogd, verliest het zijn aroma. Invriezen kan, maar gaat ten koste van de mooie groene kleur. De zaden hebben een licht pikant, anijsachtig aroma en worden het meest gebruikt. 
 

Biologisch:
Inhoud:
3gram
Merk:
Buzzy Seeds
Zaden:
±180

Zaai instructies

Koriander verkiest een zonnig plaatsje en groeit het best in licht kalkhoudende, humusrijke en goed doorlaatbare grond met organische bemesting. Het plantje groeit het best in volle grond, wat vooral noodzakelijk is als het kruid wordt opgeweekt voor het oogsten van de zaadjes. In potten kweken we het plantje enkel voor het blad. Vanaf half april kan men koriander in huis of in de serre zaaien. Het duurt wel 14 dagen voor het zaad kiemt. Het plantje kan uitgeplant worden in volle grond vanaf mei op een afstand van 30 cm.
Men kan ook ter plaatse zaaien in volle grond, wel op een zonnige beschutte plaats. De rijafstand is 30 cm, maar kan worden uitgedund op 20 à 25 cm. Tot de kieming moet de grond vochtig blijven door middel van geperforeerde plastiekfolie. Regelmatig hakken en wieden bevordert de groei. De zaadjes worden geoogst wanneer ze licht grijsbruin verkleuren. Drogen moet gebeuren op een tochtige plaats en bewaren kan het beste in een glazen bokaal met deksel.