Bosui kweken

Bosui kweken

Van de soorten groenten die in de herfst of de lente kunnen worden geteeld, is de  bosui of lente ui een van de meest voorkomende in kleine moestuinen. Wanneer we het over lente-uitjes hebben, hebben we het over bijzonder jonge uitjes, die moeten worden geoogst voordat de bol begint op te zwellen. Net zoals bij uien, zijn er witte bos uien en rode bos uien.

Bosui zaaien

Als u wilt beginnen met zaaien uit zaad, is de beste periode voor zaaien in de volle grond van mei tot augustus. Wie in Zuid-Italië woont, kan in mei zaaien en eind augustus oogsten, wie in Noord-Italië zaait, zal tot juni moeten wachten en dan in september oogsten.

De hierboven aangegeven periode heeft betrekking op het zaaien op open velden. Wie echter onder glas of in een beschermde omgeving wil zaaien, kan de zaai van lente-uitjes een maand vervroegen.

Bosui oogsten

Het is in dit stadium dat de ui de naam lente-ui krijgt. Natuurlijk kunt u die soorten uien kiezen die, als lente-ui, het meeste smaak kunnen geven. De rode ui, bijvoorbeeld, is zeer populair om zowel gekookt als rauw te eten.

Soorten bosuien

De lente-uitjes, kunnen net als de uien, wit of rood zijn. Denk aan de Berletta inmaak ui, de bosui Red Ninja óf de 'gewone' bosui White Lisbon.

Bosui zaden kopen

De prijzen van de bosui zaden varieren van € 1,99 tot € 2,59 (biologische bosui zaden).  

Bekijk ons assortiment soorten bosui zaden >

Bosui planten

De planten kunnen worden geplant in kisten (gevuld met losse, vruchtbare grond) of in de volle grond. Graaf de bedden om tot een diepte van 20-25 cm en maak de kluiten los. Uitplanten op een gemiddelde afstand van 4 tot 7 cm in de rij en 25 tot 40 cm tussen de rijen. Daarna moeten de planten worden aangestampt door de grond in de rij ongeveer 10 cm op te hogen, zodat een deel van de stengel (het met grond bedekte deel) zachter is.

Bosui zaaien in pot

Het zaaien van bosuien in potten, zoals hierboven vermeld, is mogelijk. In plaats van bosuien in potten te telen, is het beter diepe potten of plantenbakken te gebruiken. Van de lente-ui consumeren we het ondergrondse deel dat ruimte nodig heeft om zich te vormen, dus de pot moet van voldoende grootte zijn.

Het is niet zozeer de diameter van de pot die de beperkende factor is, als wel de diepte ervan. De maat van een pot om thuis bosuien in te kweken, misschien op de vensterbank, moet ongeveer 35 cm diep zijn.

De diameter hangt af van het aantal planten; u kunt meer uienplanten planten (of rechtstreeks in de pot zaaien), maar dan moet u ze wel 4 - 5 cm van elkaar verwijderen. In werkelijkheid kunt u tot 3 - 3,5 cm gaan, maar als u lente-uitjes binnenshuis wilt kweken, zou ik u dit afraden omdat het risico van schimmel en ziekte dan toeneemt. Om bosuien in potten te telen, buiten het balkon, kunt u ook de minimumafstand (3 cm) in acht nemen, aangezien balkons meestal altijd goed geventileerd zijn.

Zelf bosui kweken

De afstand tussen de planten varieert ook naargelang van het verwachte resultaat: als u kleine maar goed ontwikkelde lente-uitjes wilt, moet u de afstand tussen de planten vergroten tot ten minste 6 à 7 cm.

Voor de teelt in potten kunt u bij het planten universele grond (ook tuinaarde) gebruiken, maar om een goede opbrengst gedurende het hele groeiseizoen te garanderen, is het beter deze te verrijken met een handvol korrelmeststof met een hoog fosforgehalte. Dit is een langzaam vrijkomende meststof, die slechts eenmaal aan het begin van de teelt hoeft te worden toegevoegd.

Direct naar het assortiment bosuien >