Aubergine kweken

Aubergine kweken

Aubergines kun je kweken in de tuin, de moestuin, maar ook in grote potten op het balkon of gewoon op de straat. Aubergines kunnen in vele gerechten gegeten worden.

Aubergine kweken kas

Het kweken van aubergines is eigenlijk niet zo moeilijk, als je je maar aan een aantal basis 'regels' houdt. 

Kies de juiste zaden bij de juiste leverancier. Er zijn namelijk verschillende soorten aubergines. in onze webshop hebben we 6 verschillende soorten.

Vergeet niet, voordat u begint met het kweken van aubergines, dat de temperatuur snachts niet onder de 12 graden komt. Begin dus niet te vroeg en zaai ook niet te vroeg uit. Binnenshuis kunt u dus wel een goede start maken. 

Direct naar de website met aubergine zaden >

Aubergine zaaien en planten

Om te beginnen moet u ervoor zorgen dat de grond waarop u aubergines gaat telen, ruim voor het begin van de teelt wordt bewerkt en dat hij goed gedraineerd is. Eventuele lichte bemesting kan helpen.

Wanneer beginnen met aubergines kweken?

Het beste kunt u beginnen in maart met het voorzaaien van de aubergine zaden binnenshuis. Dit voorkomt dat u niet moet uitplanten als het nog te koud buiten is. Het zaaien vindt plaats in een verwarmd en beschut zaaibed: om de ontkieming van de zaden te bevorderen, kunt u ze ongeveer een week in een vochtige doek bewaren voordat u ze zaait.

Als u daarentegen besluit te beginnen met de teelt van plantjes, kunt u deze, nadat u ze in een kwekerij hebt gekocht, gewoon in de grond of in potten uitplanten. Om hun groei te bevorderen, is het belangrijk ze in rijen te zetten, 40 tot 50 cm uit elkaar. Maak kleine groeven in de grond, plaats de zaailingen erin en bedek ze vervolgens door er voorzichtige aarde in te gieten. Vergeet ook niet om naast elke zaailing een houten of ijzeren steun te plaatsen, zodat deze hem kan ondersteunen terwijl hij groeit.

Hoe vaak aubergine water geven?

In het begin moet vrij vaak water worden gegeven, minimaal 2 tot 3 keer per week. Maak de bladeren echter niet nat om de verspreiding van mogelijke parasieten te voorkomen. Later is het voldoende om de plant alleen water te geven als de grond droog is. In de zomer moet u de planten echter elke dag water geven met een bescheiden hoeveelheid water.

Verplaats de bovengrond regelmatig met de schoffel om de bodem meer zuurstof te geven en onkruid te verdelgen. En vergeet niet de plant te beschermen tegen hoge en lage temperaturen indien nodig.

Wanneer aubergines oogsten?

De oogst vindt doorgaans plaats tussen eind augustus en de eerste helft van september. Met name aubergines worden geoogst wanneer hun schil zijn kenmerkende helderheid verliest en de neiging vertoont ondoorzichtig te worden: ook al hebben zij nog geen bevredigende grootte bereikt, langer aan de plant blijven, leidt alleen maar tot kwaliteits- en smaakverlies. De vruchten van de aubergine worden geoogst wanneer ze nog niet volledig rijp zijn, d.w.z. wanneer de zaden nog niet aanwezig zijn en het vruchtvlees stevig is. Gebruik een scherp mes of een schaar om de aubergines van de plant te halen.

Hoe aubergines kweken in potten?

Voor de teelt van aubergines in potten direct op het balkon of terras moet een pot met een diameter van ten minste 40-50 cm worden gebruikt, hetzelfde geldt voor de hoogte. Nadat u van aubergine zaden mooie plantjes heeft gekweekt kunt u deze uitzaaien. Één per pot en als de gekozen auberginevariëteit niet de minivariëteit is, rust de plant dan uit met een speciale steun. Ook bij de teelt in potten moet regelmatig en diep water worden gegeven en moet water op de bladeren worden vermeden.

Zijn aubergines gezond?

De aubergine is een groente met een paarse kleur en een langwerpige of ovale vorm, laag in calorieën maar rijk aan belangrijke mineralen en vitaminen. De aubergine bestaat voor 92% uit water, waardoor het een perfect voedingsmiddel is voor wie een caloriearm dieet aan het volgen is.

Verder verlaagt de aubergine het cholesterolgehalte in het bloed, normaliseert de leverfunctie en is in staat de stofwisseling en het zenuwstelsel te stimuleren: een waardevolle vrucht in geval van zwaarlijvigheid, hypothyreoïdie en constipatie. Vermijd echter overmatige consumptie in geval van gastritis en gal- en nierstenen en vooral als u lijdt aan hyperthyreoïdie, hartkwalen, slapeloosheid en van geestelijke onrust. Kortom, te veel is niet goed.

Aubergine zaden in ons assortiment

Zoals reeds beschreven hebben wij een 6 tal aubergine zaden:

  1. Mini Aubergine Ophelia F1
  2. Aubergine lange violette
  3. Aubergine Violetta die Firenze
  4. Aubergine White Egg 
  5. Biologuische Aubergine Black Beauty
  6. Biologische Aubergine Violetta Lunga 3

Ons assortiment aubergine zaden >