Tuinraap kweken

Daarnaast bestaat er ook nog koolraap. Dit is, ondanks dat het ook een raapsoort is, een totaal andere groente en wordt in de winter geoogst.

Tuinraapjes vormen knollen onder de grond en hebben een wat radijsachtige smaak. Ze behoren, net als de koolraap, tot de vergeten groenten.

Tuinrapen telen

Er zijn verschillende soorten tuinrapen, die, afhankelijk van wanneer ze geoogst kunnen worden, ook wel mei- of herfstrapen worden genoemd. Het telen van tuinrapen is gemakkelijk en na ongeveer 6 tot 10 weken kan er geoogst worden. Het zaaien kan van maart tot augustus, het oogsten van juni tot december. Tuinrapen kunnen worden voorgezaaid, maar direct in de volle grond verdiend de voorkeur omdat dit betere resultaten oplevert. Ook het blad van deze groente is eetbaar.

Tuinraap zaden kopen >

Zaaien en telen van tuinrapen

In principe kunnen tuinrapen, afhankelijk van de soort, uitgezaaid worden van maart tot augustus. De maanden mei en juni zijn iets minder geschikt omdat er dan meer kans bestaat op ziektes en plagen, zoals de koolvlieg. Tuinrapen die gezaaid zijn in maart en april kunnen vanaf mei geoogst worden. Voor een oogst in de herfst/winter kunnen ze in juli en augustus worden gezaaid.

Zaai op een rijafstand van 25-30 cm en houdt een plantafstand in de rij van 10 tot 15 cm aan. Eventueel later uitdunnen zodat de juiste plantafstand wordt bereikt. Om de oogst te verdelen kan het uitzaaien over meerder weken worden verdeeld. De plantjes houden niet van verplanten, dus zaai zo dun mogelijk.

Standplaats en bodem voor de tuinraap

Tuinrapen op elke bodem worden geteeld, maar een zandige, lemige bodem verdiend de voorkeur. De bodem moet vruchtbaar zijn, dus eventueel met compost verrijken. Rapen houden van een vochtige bodem. Zorg ervoor dat de bodem los is. De bodem mag niet te zuur zijn.

Kies voor een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats.

Verzorging van tuinrapen

Tuinrapen hebben weinig verzorging nodig. De bodem goed los en onkruidvrij houden en regelmatig water geven is voldoende. Extra bemesting is niet nodig.

Wanneer kun je tuinrapen oogsten?

Wanneer tuinrapen kunnen worden geoogst is afhankelijk van wanneer ze zijn gezaaid. Meestal kunnen ze na 6 tot 10 weken na uitzaaien worden geoogst. Het blad is overigens eetbaar.

Hoelang tuinrapen bewaren?

Tuinrapen kunnen bij een temperatuur van ongeveer 0-5o C, in bijvoorbeeld een kelder, ongeveer 4 maanden worden bewaard. In de koelkast zijn ze ook lang houdbaar.

Tuinrapen kunnen worden ingevroren, wel eerst schoonmaken, snijden en blancheren. Daarnaast kunnen ze ook worden geweckt.

Zijn tuinrapen gezond?

Tuinrapen zijn, net als andere groentes, gezond. Ze bevatten met name veel vitamine C.

Tuinrapen zaden in ons assortiment

In ons assortiment hebben we zaden van zowel de mei- als de herfstraap. Zowel gele als ook roodkop tuinrapen. 

Tips voor het kweken van tuinraap

Tuinapen groeien snel. Om ze vers uit eigen tuin te kunnen eten kan het daarom handig zijn om ze niet in één keer te zaaien, maar bijvoorbeeld elke week 1 rij. Zo wordt de oogstperiode verlengt.

Tuinraap zaden kopen >