Courgette kweken

Courgette kweken

De Courgette is lid van de komkommerfamilie en is rijk aan ijzer en vitamine C. Hoewel courgette op zichzelf niet zo'n sterke smaak heeft, is het een geweldige toevoeging aan een curry of pasta en bovendien is de courgette ook gezond! 

Courgette zaaien

Zucchini / Courgette zijn eenjarige planten die je elk voorjaar moet zaaien om te kunnen oogsten. Eén plant kan echter tot dertig courgettes opleveren. De plant heeft veel ruimte nodig: houd minstens 1 m² vrij voor één plant in uw moestuin of kas.

Courgette kweken in pot

Courgette zaden ontkiemen vrij gemakkelijk: ze ontkiemen al na één tot anderhalve week. Om dit te doen, hebben ze warmte nodig. Een uitstekende plek om te beginnen is binnenshuis, in een pot op de vensterbank. Vul de pot met zaai en stekgrond en zorg ervoor dat de zaden 1,5 tot 2 cm onder de grond zitten. Houd de grond altijd licht vochtig. Er zijn verschillende soort courgettezaden. In ons assortiment 4 gewone courgette soorten en 3 biologische courgette zaden.

Bekijk de verschillende soorten courgette zaden >

Courgette binnen kweken of buiten?

Wanneer kun je courgettes buiten kweken en wanneer kunnen ze beter nog even binnen blijven? Nadat de courgettes binnen hebben gestaan kunnen deze half mei, na de ijsheiligen, naar buiten, want ze zijn niet erg vorstbestendig. Als er in het voorjaar nog kans op vorst is, is het advies om de planten af te dekken.

Courgette kweken tips

Waar moet je op letten bij het kweken of zaaien van courgettes? Zoals al beschreven houden courgettes van een warme, zonnige plek. Ze groeien het best in goed doorlatende grond, verrijkt met bijvoorbeeld compost. Te natte grond kan de plant doen rotten. Giet het water niet op de plant, maar rechtstreeks op de grond rond de plant. Goed bemeste grond zorgt voor een overvloedige oogst.

Wanneer courgette zaaien?

Als u half mei begint te planten, kunt u ze oogsten tussen juli en eind september. Als u in juni begint, kunt u dat vaak tot begin oktober doen. Aan courgettes bloeien ook grote gele bloemen, deze kunnen in de olie worden gebakken. Zodra de bloei is voltooid, kunt u binnen afzienbare tijd vruchten verwachten. Controleer om de dag hoe de courgette eruit ziet. 

Courgette oogsten

Bij het oogsten van courgettes hoef je niet lang te wachten. De jonge courgettes, die nog vrij klein zijn, zijn het lekkerst. Neem een lengte van 15 cm als uitgangspunt als u van de volle smaak wilt genieten. Draai de vrucht om op de plant. Als u ze liever afsnijdt, laat dan een stukje van de stengel zitten. Als u uw courgettes langer laat hangen, wordt de smaak minder, maar ze zijn nog wel goed voor het maken van soep.

Courgette zaden kopen

Wij hebben voor u de beste courgette zaden geselecteerd. Ons assortiment bestaat uit 4 normale courgette soorten en 3 biologische. Per product kunt u de eigenschappen hiervan vinden en een weloverwogen besluit maken welke courgettes u wilt kweken. U kunt er overigens ook voor kiezen om verschillende soort courgettes tegelijk te zaaien.

Bekijk onze courgettezaden >