Bloemkool kweken

Bloemkool kweken

Zelf bloemkolen kweken is niet voor iedere tuinder weggelegd. Het kweken van bloemkool vergt namelijk wel wat aandacht. Des al niet te min is het zeker de moeite waard om deze heerlijke groente te kweken. De bloemkool is een veel geziene groente die geregeld op het menu staat.

Bloemkool zaaien

Het moment van beginnen om je eigen bloemkolen te kweken is best een ruime periode. Eventueel zou je eind februari al kunnen beginnen met het binnenshuis opkweken van de zomerbloemkool. Maar ons advies is om hier iets laten mee te beginnen, bijv. midden maart. Stel je voor dat de zaailingen al groot zijn en buiten is het nog te koud of te nat, dat zou zonde zijn. Natuurlijk kun je ook midden mei direct in de volle grond de bloemkool zaden zaaien. Winterbloemkool kan vanaf juni gezaaid worden.

Direct naar de bloemkool zaden >

Hoe bloemkool zaaien?

De bloemkool word best ee forse plant. Daarom is het advies om minimaal 50cm uit elkaar te zaaien. 50cm rondom.

Goede en slechte buren van de bloemkool

Net als iedere andere groente hebben ook de bloemkolen goede en 'slechte' buren. We bedoelen hiermee dat het niet altijd verstandig is om bepaalde gewassen naast elkaar te zetten. 

  • Goede buren van de bloemkool zijn o.a.: Aardappels, Andijvie, Wortels, Bieten of bijv. Selderie.
  • Slechte buren van de bloemkool zijn o.a.: Aardbeien, Spinazie of bijvoorbeeld de Zonnebloem. 

Bloemkool kweken buiten

Het is belangrijk dat de bloemkool op een voedingsrijke grond wordt gekweekt. Dit geldt overigens voor bijna alle 'kool' soorten. Kortom een goede bemeste grond die stikstof bevat is een goede basis voor het kweken van bloemkool.

Bloemkool kweken moestuin

Het is belangrijk, dat op het moment dat de kool te zien is, dat deze afgedekt word. Dit is met name om de witte kleur van de kool te behouden. Daarnaast help dit ook om snel doorschieten te voorkomen. Verder is het belangrijk dat de grond vochtig blijft. LET OP!! Slakken vinden bloemkool ook heerlijk, dus zorg er voor dat tijdig de slakken worden verwijderd. Een goede tip is om bijv. cacaodoppen te gebruiken rondom de bloemkool.

Bloemkool oogsten

Het oogsten van de bloemkool is een klein beetje afhankelijk van het moment wanneer je gezaaid hebt, maar doorgaans kunnen de zomer bloemkolen geoogst worden in juni, juli of augustus. Uiteraard is de grote van de kool het beste meetpunt om te oogsten.

Bloemkool planten en oogsten

Tegenwoordig zijn er verschillende kleuren bloemkolen. Denk hierbij aan paarse bloemkolen, witte bloemkolen, gele bloemkolen en groenebloemkolen.

In onze webshop hebben wij de volgende soorten bloemkoolzaden

  1. Biologische Bloemkool Alfha
  2. Biologische Bloemkool Flora Blanca
  3. Bloemkool Alfha
  4. Paarse bloemkool Di Sicilia Violetto
  5. Bloemkool verbeterde herfstreuzen
  6. Bloemkool Walcheren Winter
  7. Groene bloemkool White Gold F1

Direct naar de bloemkool zaden >