Meloen kweken

Meloen kweken

Om meloenen te kweken is het van belang om niet te vroeg te beginnen met zaaien. Het advies is dan ook om eind april te beginnen met binnenshuis te zaaien. Dit omdat het een plant is die echt van warme houdt. Daarom is het eerste advies om de zaden binnenshuis op te kweken en vervolgens uit te zaaien onder glas of in de kas. Buiten kan natuurlijk ook, alleen als de temperatuur het in uw omgeving toelaat.

Omdat het plantje nogal snel groot wordt, kunt u het beste potjes gebruiken van bijv. 9x9cm.

Meloen zaaien

Om het kweken van meloenen tot een succes te maken is eigenlijk afhankelijk van vele factoren;

 1. Denk hierbij aan het niet te veel water geven (of krijgen uit de lucht), de kans op meeldauw is zeker aanwezig en het ene ras groeit beter of makkelijker dan andere. Weinig water is voldoende.
 2. Bovendien hebben de planten bestuiving nodig. De bestuiving is doorgaans een natuurlijk proces, maar de plantjes kunnen ook geholpen worden door dit zelf te doen middels een kwastje.
 3. Met dit kwastje ga je over de ‘mannelijke’ bloemen (bloemen zonder ‘bolletje’ achter de bloem) om vervolgens over de vrouwelijke stampers te wrijven. Natuurlijk is dit geen noodzaak, maar kan zeker helpen.
 4. Als je de deur van de kas of de glasplaat open laat, kunnen de bijen / hommels dit proces van bevruchting natuurlijk zelf het beste doen.
 5. Zet de meloenplanten dicht bij de ingang zodat bijen en hommels als eerst bij de meloenplanten komen om de kans van bevruchting zo groot mogelijk te maken. Dit verkleint vervolgens ook weer de kans om schimmels.
 6. Pas ook op met het direct in de volle zon te zetten, jonge meloen planten houden niet zo van fel zonlicht.
 7. Als vervolgens de vruchten beginnen te groeien, is het raadzaam om deze te helpen door ze op te hangen in de kas om een plankje of steen te leggen onder de vrucht om beschadiging van de aarde en ongedierte te voorkomen.

Direct naar de meloen zaden >

Soorten meloen zaden

In ons eigen assortiment hebben we 4 soorten meloenen waarvan 1 de biologische variant.

 • Meloen Charentais
 • Meloen Oranje Ananas
 • Meloen Piel de Sapo
 • Biologische meloen Charentais

Uiteraard zijn er nog vele andere soorten meloen zaden zoals de Outdoor wonder F1, Arava F1, Rubens F1 en vele andere.

Veel gestelde vragen bij het kweken van meloenen

Hoe groeit de meloenplant?

Dit is eigenlijk een goede vraag, omdat de meloenplant doorgaans een ‘kruiper’ is, net als bijvoorbeeld de pompoen. Om toch de ruimte die de meloen in beslag neemt te beperken, kun je ook de plant omhoog laten groeien door deze te helpen door aan een hekwerk te bevestigen. Op het moment dat de meloenen aan de planten komen, kun je deze ophangen of in een netje die bevestigd is aan bijvoorbeeld een hekwerk om verder te laten groeien.

Hoe lang duurt het groeien van meloen zaadje tot oogst?

Doorgaans duurt het zo’n 75 tot 90 dagen, afhankelijk natuurlijk van de temperatuur. Het kan iets sneller gaan als er een aaneengesloten periode is van warme. Dit gebeurd met name in de zuidelijkere Europese landen als Frankrijk, Spanje en Italië.  De ideale groei temperatuur is tussen de 20°C en 26°C waarbij de nacht temperatuur niet lager dan 18°C uitkomt.

Kan de meloen ieder jaar op dezelfde plek gekweekt worden?

Nee, het advies is om dit zeker eens in de 4 jaar te veranderen. Dit geldt overigens voor bijna alle vruchtgewassen. Dit is om schimmels in de bodem te voorkomen.

Op welke afstand zaai je de plantjes van de meloen?

Omdat de meloenplant nogal uitgestrekt kan worden adviseren wij om minimaal zo’n 50cm afstand tussen de plantjes aan te houden. Dan hebben ze voldoende ruimte om te groeien.

Hoeveel meloenen zitten er aan 1 plant?

Dit is doorgaans niet met zekerheid te bepalen, maar 5 tot 7 meloenen is zeker mogelijk.

Wanneer begin je met zaaien van meloen zaden?

Meloenen begin je met kweken rond eind april of begin mei. Dit is doordat de temperatuur dan hoog genoeg is om de meloenen te laten groeien. De temperatuur moet rond de 20°C tot 26°C zijn en de het beste is om de nachttemperatuur niet lager dan 18°C te hebben om de beste groei te hebben.

Waar meloen zaden kopen?

We hebben 4 verschillende soorten meloenzaden waaronder 1 biologische variant.

Succes de kweek van de meloenen!

Bekijk de verschillende soorten meloenzaden >