Tomaten Kweken

Tomaten kweken

Tomaten behoren tot de nachtschadefamilie en zijn misschien wel de meest verbouwde groente in de moestuin. De plant op zich is giftig, maar de vruchten niet. Ze zijn niet moeilijk te telen, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten. Vooral het weer is een belangrijke factor, want tomaten hebben zon nodig om te rijpen. Maar de smaak is zoveel beter dan uit de supermarkt. Er gaat niets boven een eigen geteelde, vers geplukte tomaat.

Zaaien en telen van tomaten

Tomaten worden vaak in een kas geteeld, maar er zijn ook soorten die geschikt zijn om in de volle grond of om in potten te kweken. De meeste soorten houden echter niet van water op de plant, dus een soort afdakje is aan te raden. Verbouw je ze in potten, zou je ze tijdens regen binnen kunnen zetten. Om succesvol tomaten te verbouwen is het van belang al vroeg, binnenshuis te starten met zaaien.

Direct naar de Tomaten zaden >

Standplaats en bodem van de tomaten

Tomaten houden van zon. Een zonnige standplaats is dus een absolute must. Ze groeien het beste als ze minimaal 6 uur zon per dag krijgen. Daarnaast hebben tomatenplanten veel warmte nodig. Mocht je ze buiten willen telen, zorg dan voor een windbeschutte plek. De bodem moet warm, luchtig en goed water doorlaatbaar zijn. Tomatenplanten hebben niet graag natte voeten. Verder moet de bodem kalkrijk zijn.

Wanneer zaaien en uitplanten van tomaten?

Met het zaaien van tomatenplanten kun je het beste binnen, vanaf maart, beginnen. De plantjes hebben veel en lang licht nodig. Zaai je te vroeg, dan bestaat de kans dat ze lang en sprietelig worden. Eventueel kun je een groeilamp gebruiken, mocht je toch eerder willen uitzaaien. Nodig is het niet, tomatenplanten groeien er snel. Eventueel moeten de plantjes worden omgepot in grotere potjes.

Het uitplanten kan vanaf half mei gebeuren. Houdt wel rekening met de temperatuur. Is het nog relatief koud buiten, plant dan later uit. Laat de plantjes eerst een tijdje afharden. Dit houdt in dat je ze laat wennen aan de, lagere, temperatuur, door ze een tijdlang overdag, op een zonnige plek, buiten te zetten.

Verzorging van tomaten

Het is van belang dat tomaten op een zo zonnig mogelijke plek uit te planten. Dit kan in de kas, voor sommige soorten in de volle grond of een bloempot. Daarnaast is het van belang om te zorgen voor een goede ondersteuning tijdens de groei. Hiervoor zijn speciale tomatenspiralen. Plaats deze eerst in de grond en daarna de tomatenplant, om te voorkomen dat de worteltjes beschadigd raken.

Tomaten zijn erg gevoelig voor schimmel. Geef daarom matig water en alleen op de grond rondom de plant, niet op het blad. Geef niet teveel water, vooral niet als de plant vruchten heeft. Hierdoor kunnen deze openbarsten. Het verwijderen van de onderste bladeren en het teveel aan blad kan ook helpen om schimmelvorming te voorkomen. Bovendien krijgen de tomaten aan de plant meer licht, waardoor ze sneller rijpen.

Daarnaast is het raadzaam om de planten te dieven. Dit betekend dat je nieuwe stengels, die ontstaan in de okselscheuten, verwijderd.

Wanneer kun je tomaten oogsten?

Meestal kan er vanaf augustus worden geoogst. De tomaat moet goed van kleur zijn en niet meer hard. Wees voorzichtig met het verwijderen van de vrucht, om schade aan de plant te voorkomen. Oogst het liefst met het kroontje, zodat de tomaat langer houdbaar is. Tomaten kunnen narijpen, dus als ze onrijp geplukt zijn, leg ze dan in de vensterbank tot ze rijp zijn. Vanaf eind september, als de dagen korter en kouder worden, sterven de planten. De laatste tomaten kunnen dan nog geoogst worden om ook op de vensterbank te laten afrijpen.

Waar Tomaten bewaren?

Bewaar tomaten het liefst op een koele plek. Liever niet in de koelkast, dit is te koud en hierdoor neemt de smaak af. Tomaten kunnen ook gedroogd worden, waarna ze langer houdbaar zijn, of ze daarna in olie bewaren. Van tomaten kun je natuurlijk ook bijvoorbeeld soep of saus maken, wat dan weer ingevroren of geweckt kan worden. Of probeer eens tomatenjam of chutney te maken.

Zijn tomaten gezond?

Tomaten bevatten veel gezonde voedingsstoffen en zijn erg gezond. Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen en vezels. Verder bevatten ze veel antioxidanten die je lichaam helpen beschermen tegen tal van ziektes.

Tomaten zaden in ons assortiment

In ons assortiment hebben we veel verschillende tomatensoorten. Deze zijn op verschillende manieren in te delen, bijvoorbeeld op kleur, smaak of groeiwijze. Om het zoeken voor u iets gemakkelijker te maken hebben we een onderverdeling in grootte gemaakt. Daarnaast is er een categorie balkon- en terrastomaten voor diegene die tomaten wil verbouwen in potten:

  • Cherry tomatenzaden
  • Cocktail- en trostomatenzaden.
  • Gele peervormige tomaten
  • Vlees tomatenzaden
  • Balkon- en terrastomaten.

Tips bij het kweken van tomaten

Controleer de planten regelmatig op schimmelziekte (Phytophthora Infectans) om te voorkomen dat deze zich snel uitbreidt. De ziekte is te herkennen aan grijsachtige en bruine plekken op het blad. Verwijder deze bladeren direct. Doe je dit niet dan wordt de hele plant, andere planten en de tomaten, aangetast.

Tomaten Zaden Kopen >