Broccoli kweken

Broccoli kweken

Broccoli zit boordevol vitaminen en voedingsstoffen en wordt daarom ook wel een superfood genoemd. Wil je je eigen broccoli kweken? Wij geven een aantal tips die jou helpen bij het zaaien, kweken en oogsten van broccoli.

Zelf broccoli kweken in tuin

De rassen die het goed doen zijn de groene Calabrese, de Purple Sprouting en de Southern Comet. Bovendien hebben we ook biologische broccoli zaden op voorraad. Het begint allemaal bij de broccoli zaden. Broccolizaden zijn verkrijgbaar op onze website.

Bekijk broccoli zaden > 

Broccoli zaaien

Broccoli kan vanaf maart binnenshuis of onder glas worden gezaaid. Van april tot eind mei kunt u in de tuin zaaien.

Broccoli zaaien in volle grond

Broccoli heeft veel compost nodig, dus leg voor het zaaien een flinke laag in het zaaibed. Nadat de hoofdtop is geoogst, voegt u compost of organische meststof toe om de zijscheuten te laten groeien. De grond moet vochtig maar niet doorweekt zijn. Goede drainage is noodzakelijk.

Hoe broccoli zaaien?

Zet broccoli gerust naast augurken, bonen, kamille, komkommer, munt, paksoi, pastinaak, oregano of
spinazie. Maar vermijd aardbeien, peulvruchten en radijzen in de buurt van broccoli, ze remmen de
groei ervan.

Broccoli oogsten

Als je broccoli begin april zaait, oogst je die begin juli. Als ze te vroeg worden geoogst, zijn de bloemschermen te klein, als ze te laat worden geoogst, produceren ze losse bloemen en bloemschermen. Broccoli is het lekkerste op de dag van de oogst. U kunt het in de koelkast (in aluminiumfolie) ongeveer 7 dagen bewaren, maar de smaak zal snel afnemen. Als broccoli geel wordt, wordt de smaak bitter.

Assortiment broccolizaden > 

Tips voor het kweken van broccoli

  • Breng een laag mulch aan op het broccolizaadbed.
  • Oogst de broccoli voordat de bloemknoppen opengaan, anders zal de broccoli bitter smaken.

Broccoli kweken moestuin is gezond!

Broccoli is heel gezond, dat hoef ik jullie eigenlijk niet te vertellen, wat jullie misschien nog niet weten is dat het vol zit met vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen (vitamine A). Daarnaast ook Foliumzuur en Kalium. Het is caloriearm dus je kunt je eigen lekker vol eten.

Broccoli is een groente die verwant is aan bloemkool. Broccoliknoppen die nog dicht zijn worden gegeten, bloemkoolknoppen zijn de aanhangsels. Van alle groenten bevat broccoli de meeste glucosinolaten. Dit bestanddeel schijnt het lichaam tegen kanker te verdedigen!

Broccoli of Broccoli Sprouts?

Beide zijn natuurlijk super gezond! Men beweert dat Broccoli Sprouts nog gezonder zijn dan gewone broccoli. De reden hiervan zou zijn dat het nog jonge blaadjes zijn vol in de kracht om verder te groeien. Bijkomend voordeel is dat het heel snel groeit. Nadeel is dat je best wel veel moet hebben om een volle buik te krijgen. Natuurlijk dragen alle beetjes bij aan een gezond lichaam!