Augurk Kweken

Augurk is een heerlijke groente die in vele gerechten als toevoeging kan dienen. Denk bijvoorbeeld in de salade, bij een haring (dit word niet overal met 'zuur' gegeten, in Volendam wel). De teeltwijze is een beetje gelijk aan die van de komkommer. Het is namelijk familie.

Zelf augurk kweken

Zelf augurk kweken is eigenlijk gelijk aan het kweken van komkommer. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat augurken op een hekwerk naar boven groeien i.p.v. 'kruipen' over de grond. Augurk kweken vraagt wel wat inzet en aandacht. 

Wanneer augurk zaaien?

Je kunt binnenshuis beginnen te zaaien vanaf half april. De augurk houdt van warmte, dus in een ruimte waar het 20 tot 22 graden is, voelt de augurk zich op zijn best. Vanaf half mei (afhankelijk natuurlijk van het weer en de warmte) kun je deze uitzaaien na ijsheiligen. Als je de planten in de kas gaat uitzaaien, kan het vaak een paar weken eerder.

Wanneer augurk oogsten

Wanneer de augurk geoogst kan worden is natuurlijk afhankelijk van het moment wanneer je bent begonnen met zaaien. Ben je binnenshuis begonnen, groeit de augurk in de kas of ben je begonnen om het direct in de volle grond te zaaien:

 • Binnen zaaien in april => uitzaaien onder glas => dan oogst doorgaans begin juli
 • Binnen zaaien => daarna direct buiten verder groeien => oogst augustus
 • Buiten zaaien in de volle grond => oogst eind augustus

Augurk zaden bestellen >

Augurk zaaien in de kas

Als je augurk in de kas zaait is het wel zaak om deze goed vochtig te houden. De augurk bestaat immers voor het grootste gedeelte uit water. Probeer er vervolgens ook voor te zorgen dat het niet té heet word in de kas. De augurk kan in tegenstelling tot de komkommer beter tegen de kou en vind dus extreme hitte ook niet geweldig. De augurkplant kan veel augurken te gelijk geven. Houdt er rekening mee, dat de augurken als ze klein zijn, lekkerder zijn dat dan dat als ze groot zijn. 

Augurk kweken in tuin

Vanaf half mei kun je de augurk direct in de volle grond kweken. Wij adviseren om de augurkplant wel op te laten klimmen tegen een rek of hek. De reden hiervoor is dat de augurk wel een beetje gevoelig is voor schimmel. Het voordeel van het laten groeien aan een rek is dus dat na een regenbuitje de bladeren snel weer opdrogen. Natuurlijk blijven de vruchten en bloemen ook schoner wanneer deze boven de grond hangen in plaats van op de grond. 

Waar augurk zaaien?

De augurkplant houd van warmte en niet van de volle zon. Het advies is dan ook om de plant op een zonnige plek uit de wind te zetten, maar niet in de volle zon. Natuurlijk kan het in de kas ook, maar zoals reeds beschreven is hitte niet de beste drijfveer om te groeien voor de augurkplant. De grond waarin de augurk groeit is niet zo belangrijk. Ze groeit eigenlijk wel op bijna alle soorten grond. Eventueel wat mest toevoegen halverwege de groei.

Augurk kweken in een pot

Het is zeker ook mogelijk om een augurk te kweken in een pot. Wees niet zuinig met de grote van de pot. Wij adviseren om een pot te nemen die minimaal 35 tot 40cm in diameter is. Zorg er wel voor dat de pot goed vochtig blijft anders zal de plant niet verder groeien.

Augurk zaaien stap voor stap

 1. Vul de kweekbakjes of kweekbak met aarde of een combinatie van aarde en vermiculiet.
 2. Zaai de zaden op ongeveer 1cm diep
 3. Maak de zaden goed nat en zorg ervoor dat de aarde in het begin ook vochtig blijft
 4. Als de plantjes een cm of 10 á 15 zijn, kun je ze verspenen.
 5. Eventueel een touwtje spannen om de plant verder aan te laten groeien of een hekwerk waar ze tegenaan omhoog kunnen klimmen. (met wat hulp van de tuinder uiteraard).
 6. Gebruik een plantafstand van ongeveer 1 meter.
 7. Geef de plant geregeld goed water omdat de plant van water houdt en de augurk bestaat voor een groot gedeelte uit water.
 8. Oogst als ze rijp zijn en niet te groot.

Tips voor het zaaien van Augurken

De meeste tips zijn reeds gegeven, de laatste tip is om uw zaden in onze webwinkel te bestellen..

Augurk zaden bestellen >