Rucola Kweken

Zelf rucola kweken is eigenlijk heel makkelijk en kan bijna het hele jaar rond. Van maart tot en met oktober. Vanaf oktober kun je het nog perfect in de kas kweken. Heerlijk die verse eigengemaakte rucola! Rucola heeft een heerlijk nootachtige smaak. De smaak van eigen gekweekte rucola is iets sterker dan die uit de supermarkt. Natuurlijk ook iets malser en niet in het 'gas' gezeten die in de zak wordt gedaan om de rucola vers te houden.

Rucola zaaien

Rucola zaaien is niet zo moeilijk. Het makkelijkste is om de zaden in rijen te zaaien. (tip) zaai niet gelijk het hele zakje. Rucola komt vaak gelijktijdig op en je kunt niet alle rucola tegelijk opeten. Na een paar weken schiet de rucola door en krijgt het mooie gele bloemen. De smaak is dan niet meer lekker en het blad droog. Rucola groeit eigenlijk in alle grondsoorten. 

Wanneer Rucola zaaien?

Rucola kun je vanaf maart beginnen te zaaien. Het kan eigenlijk bijna het hele jaar rond. Het advies is om de rucola met name in maart-april-mei te zaaien en in het najaar vanaf september-oktober. Zet de rucola op een zonnige plek. De rucola houd van half zon / half schaduw. (tip) nadat de zaden bijvoorbeeld binnenshuis zijn ontkiemt (na een week of 2), kun je de rucola het beste buiten verder laten groeien. Als het te warm is voor de rucola, zullen ze wel snel groeien, maar weinig blad geven. 

Wanneer Rucola oogsten?

Rucola groeit snel, zelfs een van de snelste 'groente' soorten. Van zaaien tot oogsten duurt een week of 5, maar in de zomer is het zelfs al mogelijk dat na 3 á 4 weken de rucola geoogst kan worden. Als de plantjes zo'n 10 cm hoog zijn, kun je de rucola oogsten. Het is dus een beetje afhankelijk van de warmte, zon en zonuren. 

Rucola zaaien in de kas

Het is zeker mogelijk om rucola in de kas te zaaien. Ook hierbij geldt, dat het in het vroege voorjaar heel goed lukt en in het late najaar. De reden voor deze periode is omdat het dan nog niet te warm in de kas is. Het ontkiemen van de rucola zaden is hier ook een hele geschikte plek voor. Na het ontkiemen kunnen de kiemen naar buiten om daar verder te groeien. In de kas is het mogelijk om de hele winter rucola te zaaien. (klein beetje afhankelijk van het weer natuurlijk). 

Rucola zaden bestellen >

Rucola kweken in tuin

Rucola kun je direct zaaien in de tuin. Een aantal zaadjes op dezelfde plek en dan weer een beetje ruimte. Het is wel verstandig om de aarde goed los te maken of wat wellicht nog beter werkt is om de aarde een beetje met zand te mengen (tip). Maak met je vinger of met een schepje rijtjes met minimaal 15cm tussen de rijen in. De rucola zaden hoeven niet diep gezaaid te worden. Na het zaaien enkel afdekken met een beetje aarde. Daarna even goed nat maken, zodat de zaden kunnen kiemen.

Zoals eerder beschreven is het advies om niet gelijk het hele zakje te zaaien (8000 zaden in een zakje wilde rucola). 

Rucola kweken in een pot

Rucola kweken is een pot is goed te doen. Vergeet niet om geregeld nieuwe aarde in de pot te doen om de 'kracht' en voeding niet te verliezen. Én natuurlijk niet om voldoende water te geven.

Rucola zaaien stap voor stap

 1. Koop de juiste zaden. Vaak zijn er 2 of 3 soorten Rucola (ook nog keus tussen bio en normaal)
 2. Graag met een schepje kleine geultjes, kan ook met je vingers. (zo'n 1,5cm tot 2cm)
 3. Zorg dat de aarde goed los gewoeld is
 4. Zaai de zaden niet te dicht bij elkaar, houd zo'n 15cm aan tussen de rijtjes
 5. Zaai niet alle zaden te gelijk
 6. Na het zaaien kunt u de zaden afdekken met een dun laagje aarde
 7. Geef de zaden goed water
 8. Geeft regelmatig water
 9. Na verloop van tijd (ong. 2 weken) zullen de eerste plantjes boven komen
 10. Als de rucola zo'n 10 tot 15cm hoog is, kun je het heerlijk plukken en eten
 11. Zaai iedere 2 weken nieuwe rucola, dan heb je over een lange periode verse rucola

Tips voor het zaaien van Rucola

 1. Zaai de rucola zaden niet te dicht op elkaar
 2. Zaai niet te veel zaden te gelijk
 3. Zorg dat de aarde goed los is, eventueel vermengd met zand
 4. Oogst de plantjes als ze zo'n 10cm groot zijn
 5. Bewaar de verse plantjes niet te lang
 6. Geniet er van

Is rucola gezond?

Het gebruik in sla is typisch Toscaans. Rucola zou ook potentieverhogend werken. Rucola heeft een hoog vitamine C gehalte, maar ook een hoog nitraatgehalte, meer dan 5 gram per kilo en moet daarom niet in grote hoeveelheden gegeten worden. De aanbevolen maximale nitraatinname voor iemand met een gewicht van 70 kg mag niet meer dan 260 mg per dag bedragen, wat al bij 19 gram rucola bereikt wordt.

Kortom, rucola is makkelijk te kweken, lekker en gezond met mate.

Rucola zaden bestellen >