Spruitjes Zaaien en kweken

Spruitjes kweken

Wie spruitkool zelf wil telen heeft wel wat geduld nodig. Het duurt relatief lang voordat de eerste spruitjes kunnen worden geoogst. Maar dan wordt je wel beloond met een heerlijke groente, die zelfs in de winter vers geplukt uit eigen tuin kan worden gegeten.

Om dit te bereiken moet er wel al vroeg in het jaar gestart worden met het uitzaaien.

Zaaien en uitplanten van spruitkool

Spruitjes kunnen vanaf april worden voorgezaaid. Let erop dat de bodem vochtig, maar ook goed belucht is zodat er geen schimmel ontstaat. De plantjes mogen niet te warm staan. Vanaf half mei kunnen de plantjes in de volle grond worden gezet met een rijafstand van ongeveer 60 cm en een plantafstand in de rij van ongeveer 40 cm.

Natuurlijk kun je vanaf mei ook direct in de volle grond zaaien. Zaai ongeveer 0,5 cm diep met dezelfde rijafstand. Zodra de planten kiemblaadjes hebben ontwikkeld kun je ze op de juiste plantafstand pikeren. Plaats naast spruitjes geen andere koolsoorten.

Spruitjes zaden kopen >

Standplaats en bodem voor spruitjes

Spruitjes hebben veel voedingsstoffen nodig. Ideaal is een zware, humusrijke, kleiachtige bodem. Verrijk voor het uitzaaien de grond met compost. Omdat ze zoveel van de bodem eisen kunnen ze maar 1 keer in de 3 jaar op dezelfde plek worden verbouwd.

Spruitjes doen het goed op een halfschaduwrijke plek, maar ook in de zon.

Verzorging van spruitkool

Spruitjes hebben veel water nodig. Om te voorkomen dat de bodem te snel uitdroogt kun je mulchen. Regelmatig schoffelen en onkruid verwijderen houdt de grond goed belucht. Daarnaast hebben ze veel voedingsstoffen nodig, dus regelmatig bemesten of compost toevoegen.

Wanneer kun je de spruitjes oogsten?

Van ongeveer november tot maart, afhankelijk van de soort en wanneer ze gezaaid zijn, kunnen spruitjes worden geoogst. Ze zijn rijp als ze ongeveer zo groot zijn als een walnoot en nog stevig zijn. Spruitjes zijn het lekkerst als er vorst overheen is gegaan. Belangrijk is wel om ze niet bevroren van de plant te halen. Oogst alleen de rijpe spruitjes en laat de rest verder groeien.

Hoelang kun je spruitjes bewaren?

Spruitjes zijn tot 8 dagen te bewaren in de koelkast. Was ze, maar snijdt het stronkje er niet af. Wikkel ze daarna in een vochtige doek en leg ze in het groentevak.

Spruitjes kunnen ook worden ingevroren. Voor het invriezen eerst blancheren.

Zijn spruitjes gezond?

Spruitjes zijn erg gezond en bevatten met name erg veel vitamine C. Daarnaast zijn ze rijk aan vitamine A en B,  foliumzuur en verschillende soorten mineralen. Spruitjes zijn vezelrijk en caloriearm.

Spruitkool zaden in ons assortiment

In ons assortiment hebben we verschillende soorten zaden voor spruitkool, zowel biologische als ook F1 varianten.   

Tips

Spruitjes smaken, net als bijvoorbeeld boerenkool, het lekkerst als de vorst er over is gegaan.

Spruitjes zaden bestellen >