Spitskool kweken

Spitskool behoort tot de kruisbloemfamilie en is een sluitkool, wat inhoudt dat de kool een soort krop vormt doordat de bladeren strak op elkaar zitten. Zoals de naam al aangeeft heeft de kool een spitse vorm. Sluitkolen zijn tweejarig. In het eerste jaar wordt de kop gevormd, in het tweede jaar valt deze uiteen en ontstaan er, tot 2 meter hoge, lange bloemstengels. Het is een relatief gemakkelijk te telen koolsoort, is erg gezond en veelzijdig. Ook spitskool heeft een typische koolsmaak, maar wel minder dan andere kolen. Doordat het gemakkelijk andere smaken opneemt, is hij goed te combineren in tal van gerechten.

Zaaien en telen van spitskool

Spitskool kan op verschillende momenten gezaaid worden, afhankelijk van wanneer je wilt gaan oogsten. Houdt altijd een plantafstand van ongeveer 50 x 50 cm aan.

Voor een vroege oogst kan er in februari voorgezaaid worden, wel binnen of onder glas. De plantjes kunnen vervolgens in maart of april worden uitgeplant en van juni tot augustus worden geoogst.

Voor de zomerteelt kan spitskool in maart tot en met mei buiten worden gezaaid. Eventueel de plantjes wat uitdunnen. Oogsten kan dan in augustus en september.

Spitskool is ook geschikt voor weeuwenteelt. Dit houdt in dat er in augustus of september wordt gezaaid, om vervolgens al vroeg je al vroeg in voorjaar van het daarop volgend jaar te kunnen uitplanten. Hierdoor hebben de planten een voorsprong en kan er vroeger, maart tot mei, worden geoogst. Voorwaarde is wel dat de plantjes op een zonnige plek staan, die gemakkelijk kan worden afgedekt als het te koud wordt. Ook een koude kas is hiervoor geschikt. Dit wordt ook wel overwinteringsteelt genoemd en kan onder andere met veel koolsoorten. Zo wordt de groentetuin ook in de wintermaanden benut.

Spitskoolzaden kopen >

Standplaats en bodem voor spitskool kweken

Spitskool staat graag op een zonnig plekje in de tuin. Spitskool stelt minder eisen aan de bodem dan de andere sluitkolen. De bodem moet vruchtbaar zijn en niet snel uitdrogen. Eventueel kan de bodem verrijkt worden met compost. Zet koolsoorten niet vaker dan 6 jaar op dezelfde plek, maar wissel af.

Verzorging van spitskool

Spitskool houdt niet van droogte, dus regelmatig water geven, vooral bij warm weer. Extra voeding is in principe niet nodig, de kool groeit normaal gesproken erg snel. Geef dus alleen voedingstoffen als de kolen slecht groeien.

Aangezien spitskool graag gegeten worden door bijvoorbeeld duiven, rupsen en slakken is het aan te raden de planten af te dekken met gaas.

Wanneer kun je spitskool oogsten?

De kool kan worden geoogst als hij de gewenste grootte heeft en stevig aanvoelt. Let wel op de weersvoorspelling, als het veel regent bestaat de kans dat de spitskool gaat barsten. Bij kleine scheurtjes direct oogsten. Mocht de kool toch gebarsten zijn, dan is hij nog een korte tijd eetbaar.

Hoelang spitskool bewaren?

Spitskool kan een paar dagen op een droge, koele plek bewaard blijven. Dit in tegenstelling tot de andere sluitkolen, die langer houdbaar zijn.

Invriezen kan, wel eerst snijden, wassen en blancheren. Van spitskool kun je ook zuurkool maken.

Is spitskool gezond?

Spitskool is supergezond en bevat o.a. veel vitamine C. Zelfs meer dan witte kool. Verder bevat het ook verschillende vitaminen B, vitamine K en mineralen zoals magnesium, fosfor, kalium, calcium, ijzer, koper en zink.

Spitskoolzaden in ons assortiment

In ons assortiment hebben we verschillende soorten spitskool, waaronder een biologische en een rode variant.

Tips voor het kweken van spitskool

  • Zaai niet teveel spitskool in één keer, er kan immers op meerdere tijdstippen in het jaar gezaaid worden. De kool kan maar kort bewaard worden.
  • Door gebruik te maken van weeuwenteelt kan er al vroeg geoogst worden.

Spitskoolzaden kopen >