Rabarber kweken

Rabarber kweken

Rabarber kun je eigenlijk, net als vele andere planten kweken door een stekje te kopen in het tuincentrum, maar ook door gewoon te gaan zaaien. Laten wij het zaaiproces verder beschrijven.

Rabarber zaaien

Als u eind maart begint met het binnenshuis zaaien van de rabarber zaden kunt u deze een week of 8 later buiten verder laten groeien. Voordat de zaden in een potje van bijv. 8x8x8 cm gaan, eerst een uur of 2 in het water weken, zodat deze het vocht kunnen opnemen.

Direct naar de rabarber zaden >

Kiemtemperatuur Rabarberzaden

De ideale temperatuur om de rabarber zaden te laten kiemen is constant 21°C. Ze houden van warmte, maar de planten zijn zeker ook winterhard.

Hoe rabarber kweken

De plaats van de rabarber is eigenlijk gewoon in de volle zon. Natuurlijk moet je de plant wel geregeld water geven, maar niet te nat. De rabarberplant houd namelijk niet zo van natte voeten. Natte voeten resulteren in schimmel en andere ziektes, waardoor de kant aanwezig is dat alle moeite voor niets is geweest.

Als de rabarber in de volle grond word gezet, houd er dan rekening mee, dat er wel een behoorlijke ruimte tussen de stekjes word aangehouden. Neem ong. 1 meter als leidraad. Dan kunnen de planten ieder zo’n 50cm. groot worden. Voor de diepte is zo’n 5 cm. voldoende.

Eerste jaar geen Rabarber

Als er met zaden wordt gekweekt zoals hierboven aangegeven, is het verstandig om het eerste jaar nog niet te oogsten. Laat de plant groeien om sterk de winter in te gaan. Eventueel minimaliseren tot max. een stengel of 5. Let er vervolgens wel op dat de grond goed waterdoorlatend is. Het volgende voorjaar zal de plant dan verder groeien om weken later heerlijke rode rabarber te geven. De stengels van de rabarber zijn eetbaar, het blad niet. Het blad is zelfs giftig.

Wanneer Rabarber oogsten

Als u de rabarber gaat oogsten, snij de stengels dan niet van de plant of, maar draai deze er vanaf. De rabarber is rijp als de bladen strak geopend zijn. Dit zal meestal rond eind juni/begin juli zijn. Dit is natuurlijk afhankelijk van het weer. (Veel of weinig zon) LET OP! Haal niet alle stengels van de plant, laat er ook een paar zitten.

Rabarber oogsten oxaalzuur

De rabarber smaakt van nature een beetje bitter of zurig, net hoe je het zegt. Deze zurige smaakt komt door het oxaalzuur dat in de rabarber zit. Dit wordt eigenlijk sterker naarmate je langer wacht met het oogsten van de stengels. Daarom zijn de stengels het lekkerste rond eind Juni/begin juli.

Soorten Rabarber

De bekendste soort is de Rabarber Victoria. Hiervan hebben wij ook de zaden in het assortiment op onze website. Verder heb je nog Rabarber Lider of de Red champagne.

De Rabarber zaden

Eigenlijk hebben alle zaden andere vormen of grootte. De rabarber zaden zien er een beetje uit als verschrompelde cacaoboontjes.

Rabarber Plant

Als de rabarberplant aan het groeien is in het tweede jaar, zal je kunnen genieten van heerlijk verse rabarber uit de eigen tuin. Na het 4e of 5e jaar is het het beste om de plant te splijten en een gezond gedeelte van de plant te gebruiken voor het volgende jaar. Dan blijf je gezonde en sterke rabarber houden, jaar op jaar.

Veel succes met het zelf kweken van Rabarber!

Bekijk de verschillende soorten Rabarber zaden >