Pompoenen en Kalebassen telen en Kweken

Om pompoenen en kalebassen te kweken heb je ruimte nodig in de tuin. Het worden enorme planten. Je kunt ze zowel over de grond laten kruipen, als tegen een groeirek laten klimmen. Pompoenen en kalebassen zijn over het algemeen zeer geschikt om te kweken in ons klimaat.

Zaaien en telen van pompoenen/kalebassen

Het is erg gemakkelijk om pompoenen en kalebassen te telen. Ze hebben relatief weinig verzorging nodig. Bovendien zijn ze erg leuk, er zijn veel verschillende soorten, maten, vormen en kleuren. Behalve als groente worden ze ook vaak gebruikt als decoratie.

Standplaats en bodem

Pompoenen en kalebassen hebben een zonnige, warme standplaats nodig met goed waterdoorlatende, humusrijke grond. Vandaar dat ze ook vaak op een komposthoop worden geteeld. Om te voorkomen dat de groei stopt is het belangrijk ze regelmatig water te geven. Doe dit aan de basis van de plant en niet op de bladeren om te voorkomen dat deze gaan rotten.

Zaaien en uitplanten van pompoenen/kalebassen

Je kunt vanaf half april in huis beginnen met zaaien. Hierdoor krijgen de planten een voorsprong en wordt de oogst vervroegd. Regelmatig water geven, maar zorg ervoor dat de grond niet kletsnat is. Als de plant voldoende groot is kan hij vanaf eind mei/begin juni in de tuin worden geplant. Mocht je direct in de tuin willen zaaien dan kan dit vanaf half mei. Houdt bij het uitzaaien rekening met de plantafstand, ze worden immers erg groot. Deze kan per soort verschillen. 

Pompoenzaden kopen >

Verzorging van pompoenen/kalebassen

Pompoenen en kalebassen hebben weinig verzorging nodig. Het belangrijkste is regelmatig water geven. Daarnaast zou je de planten kunnen toppen. Dit zorgt voor minder maar wel vaak grotere vruchten.

Wanneer kun je pompoenen/kalebassen oogsten?

Vanaf eind augustus/begin september kun je beginnen met het oogsten van de eerste pompoenen en kalebassen. Ze zijn rijp zodra het steeltje uitgedroogd en bruin is. De schil moet hard zijn. Is er vorst voorspeld oogst dan alle pompoenen en kalebassen. Ze zijn hier namelijk erg gevoelig voor. Deze te vroeg geoogste pompoenen en kalebassen zijn niet geschikt om lang te bewaren. Mochten de pompoenen rijp genoeg zijn zou je ze kunnen invriezen.

Pompoenen en kalebassen bewaren

Het bewaren van pompoenen kan op verschillende manieren. Allereerst kun je ze invriezen. Dit doe je door ze eerst schoon te maken, en, indien nodig te schillen. Niet alle pompoenen hoeven te worden geschild, dit ligt aan de stevigheid van de schil. Hierna kort blancheren, goed af laten koelen, waarna je ze in de vriezer kunt doen.

Pompoenen zijn ook prima te bewaren op een koele, donkere plek. Controleer wel regelmatig of ze nog goed zijn. De meeste pompoenen zijn zo zeker een maand of 2 te bewaren.

Kalebassen worden gebruikt voor de sier. Dit kan binnen en buiten, waarbij het is  belangrijk is dat ze droog en vorstvrij liggen.

Is pompoen gezond?

Pompoenen zijn caloriearm, rijk aan vezels en bevatten veel vitaminen en mineralen. Doordat ze zo vezelrijk zijn geven ze snel een vol gevoel.

Ook de bloemen van de pompoen zijn eetbaar en lekker. Je kunt ze bijvoorbeeld vullen, frituren of in een salade verwerken.

Verder zijn de zaden ook eetbaar en gezond. Je kunt ze roosteren in een pan of in de oven.

Pompoen- en kalebaszaden in ons assortiment

In ons assortiment hebben wij verschillende soorten pompoenen kalebassen. Denk aan de eetbare lekkere Butternut of de zachtgele spaghettipompoen en de sierlijke Crown of Thorns.

Pompoen of kalebas zaden bestellen >

Tips

Voor een goede oogst is het belangrijk dat de pompoenplanten in de volle zon staan en voldoende water krijgen. Je kunt ze omhoog laten groeien tegen een rek, maar ook zeker over de grond laten kruipen. Bij de laatste kun je de pompoenen op stenen leggen om te voorkomen dat de vruchten vies of aangetast worden.

Ook de bloemen van de pompoen zijn eetbaar en lekker.

Steek de zaden rechtop in de grond, dit zou de kans op het rotten van de platte zaden verminderen.