Snijbonen Zaaien en Kweken

De snijboon, ook wel stokboon genoemd, is een makkelijk te telen groente. De planten worden erg lang en moeten ondersteund worden door bijvoorbeeld bamboestokken.  Doordat ze met name in de hoogte groeien nemen ze weinig plaats in. Ideaal voor een kleine moestuin, maar ook in een grote tuin een mooie blikvanger. Er bestaan ook slabonen die op deze wijze groeien, deze staan vermeldt bij het slabonen telen.

Zaaien en telen van snijbonen

Aangezien de snijboonplanten erg lang kunnen worden moeten ze ondersteund worden. Van oudsher wordt dit meestal gedaan met behulp van bamboestokken. Het handigst is het om eerst de klimconstructie te maken om daarna de bonen uit te zaaien rondom de geplaatste stokken. Zo heeft de plant vanaf het begin van de groei een steunpunt.

Standplaats en bodem

Snijbonen houden van warmte, dus kies voor een zonnige standplaats. Ook de bodem moet warm zijn, dus niet te vroeg zaaien. Daarnaast mag de grond niet te zuur en te nat zijn.

Snijbonen Zaden Bestellen >

Zaaien en uitplanten van snijbonen

Vanaf half mei tot begin juli kan er in de volle grond worden uitgezaaid. Zaai ongeveer 4 bonen per stok, 2 tot 3 cm diep. In het begin moet je de planten even helpen om rond de stokken te draaien, daarna gaat dit vanzelf.

Verzorging van snijbonen

Snijbonen hebben weinig verzorging nodig. Regelmatig water geven, vooral in de bloeiperiode, is voldoende. Houdt de grond rondom de plant onkruidvrij.

Wanneer kun je snijbonen oogsten?

Na ongeveer 2 tot 3 maanden kunnen de eerste bonen worden geoogst. Oogst regelmatig en laat de bonen niet overmatig groot worden. Dit bevorderd de groei van nieuwe bonen en voorkomt dat de bonen teveel draden bevat en taai wordt.

Snijbonen bewaren

Verse snijbonen zijn, mits niet gesneden ongeveer 2 dagen houdbaar in de koelkast.

Je kunt ze invriezen, wel vooraf blancheren. Snijbonen kun je ook wecken om ze langer houdbaar te maken.

Zijn snijbonen gezond?

Snijbonen zijn gezond. Ze bevatten met name veel vitamine K en vezels.

Snijbonenzaden in ons assortiment

We hebben verschillende soorten zaden van snijbonen in ons assortiment. Denk bijvoorbeeld aan de roodbloeiende pronkboon Streamline of de biologische pronkboon Emergo.

Tips

Oogst de bonen op tijd, ze zijn dan nog mals.

Regelmatig oogsten bevorderd de aanmaak van nieuwe bonen.

Snijbonen Zaden kopen >