Ananaskers Kweken

De ananaskers behoort tot de nachtschadefamilie Het is een bossig groeiende Physalis met lekkere vruchten. De smaak van de bessen is fris, fruitig en aromatisch en lijkt wat op die van ananas. De planten vormen eerst bloemen die uitgroeien tot lampionnetjes. Hierin ontstaan de vruchtjes die in de lampion verder rijpen. Als ze rijp zijn, droogt de lampion uit en valt het geheel op de grond. Dit is de tijd om te oogsten.

Zaaien en Kweken van Ananaskers

De ananaskers, ook wel goudbes genoemd,  komt van nature uit Zuid-Amerika. Het is een plant die relatief veel warmte nodig heeft en in ons klimaat éénjarig is. De oogst is dan ook zeer afhankelijk van het weer. Ze kunnen ook in een pot of verhoogde bak worden geteeld. Het voordeel hiervan is dat je ze bij slecht weer beter kunt beschermen door ze naar binnen te zetten of af te dekken. 

Direct naar de ananaskers zaden >

Standplaats en bodem

Om een goede oogst te kunnen krijgen is het belangrijk dat de planten een zonnige en beschutte standplaats hebben. Een normale, wat vochtige bodem is ideaal. Een te voedzame bodem, met name stikstof, zorgt voor veel bladgroei en weinig vruchten. Op kleigrond groeit ananaskers slecht.

Zaaien en uitplanten van ananaskers

Om groei van de plant in ons klimaat voldoende tijd te geven moet de ananaskers binnen worden voorgezaaid. Dit kan van februari tot en met april. Als de plantjes voldoende groot zijn moeten ze worden omgepot in grotere potjes. Zet ze na ijsheiligen, als er geen vorst meer wordt verwacht, in de tuin op een zonnige, beschutte plek.

Verzorging van ananaskers

Als de planten groter worden is het raadzaam ze te ondersteunen om te voorkomen dat ze omwaaien. Regelmatig water geven en af en toe voeding volstaat. Let er wel op dat er niet te veel stikstof in de voeding zit.

Wanneer kun je ananaskers oogsten?

Je kunt de ananaskers oogsten als de vruchtjes van de struiken vallen. Vaak is dit vanaf juli tot oktober, afhankelijk van het weer. Let erop dat andere delen van de plant en de nog erg onrijpe bessen giftig kunnen zijn. Eet dus uit voorzorg alleen de rijpe bessen.

Ananaskers bewaren

Na de oogst is ananaskers ongeveer tot een week houdbaar. Bewaar ze op een koele plek, het liefst niet in de koelkast. Onrijpe vruchten kunnen bij kamertemperatuur verder rijpen. Ze kunnen worden ingevroren, maar er bestaat een kans dat ze dan openbarsten en papperig worden. Om ze langer te bewaren kun je ze dus beter verwerken tot bijvoorbeeld sap of jam.

Is ananaskers gezond?

Ananaskers is een gezonde bes. Het bevat met name veel vitamine B3 en C en weinig calorieën.

Ananaskers in ons assortiment

In ons assortiment hebben we de ananaskerszaden van Buzzy Seeds.

Met deze anaskers zaden kweekt u een bijzondere productieve en laagblijvende ananaskers die al vroeg vruchten begint te dragen. De vruchten zijn rijp om te oogsten zodra de lampionnetjes van de plant vallen.

Tips

Ondersteun de planten tijdens de groei om ze tegen omvallen te beschermen tijdens hevige regen en wind.

Geen ze het zonnigste, beschutte plekje dat je in de tuin hebt.

Direct naar de ananaskers zaden >