Knoflook kweken

Knoflook kweken

Hoe kweek je knoflook? Dat is de vraag die we gaan beantwoorden. Niet alleen die vraag, maar ook vragen als waar poot je de knoflook? Wanneer poot je de knoflook? Is knoflook gezond? We zullen op deze vragen antwoord geven.

Welke soorten knoflook zijn er?

Er wordt al eeuwen over de knoflook geschreven. Uit wat naslagwerk valt te lezen dat de knoflook begin 50-er jaren bij ons de intrede heeft gedaan. Dit zou met name komen doordat gast arbeiders vanuit Marokko en Turkije dit meenamen om hier te eten. Er wordt geschreven dat er wel meer dan 100 soorten knoflook zijn! Laten wij voor het gemak deze onderschrijven in voorjaars knoflook en winterknoflook. De meest bekende soorten knoflook zijn:

  • Winterknoflook Messidrome
  • Knoflook Flavor
  • Plantknoflook Blanke Reuzen
  • Vallelado
  • Bio herfstknoflook Morado
  • Siberian herfstknoflook Bio

Wanneer poot je de knoflook?

De vraag wanneer je knoflook poot is afhankelijk van welke knoflook soort je gaan kweken. Ik bedoel hiermee, de winterknoflook of de zomer knoflook. Voor de winterknoflook is eigenlijk een heel handig ezelsbruggetje bedacht: 10-10-10. Op 10 oktober, 10cm uit elkaar en eigenlijk ook nog op zo'n 10cm diep. Over de diepte word nogal eens getwist, maar laten we dan tussen de 5cm en de 10cm aanhouden. Zorg er wel voor dat de aarde rond de knoflook goed doorlatend is. De reden hiervoor is dat de knoflook niet zo van natte voeten houdt. 

De zomerknoflook kun je vanaf eind maart / april gaan poten. Dit is een klein beetje afhankelijk van de kou. 

Beide soorten hebben wel wat voordelen en nadelen. Voordeel van de herstknoflook is dat deze lekker lang kan groeien en dus doorgaans iets groter word. 

Kun je ook de knoflook uit de supermarkt gebruiken?

In principe kun je dit wel doen, de vraag is alleen of dit ook het gewenste resultaat bereikt. De reden om dit niet te doen is omdat deze vaak geen uitlopers heeft. De bollen knoflook die je bij de zaadhandel (zoals ons) koopt, zijn hier speciaal voor gekweekt en zullen uiteindelijk wel het gewenste doel bereiken... heerlijke verse knoflook uit eigen tuin!

Knoflook bollen bestellen >

Waar poot je knoflook?

Knoflook vind het fijn om in de zon te staan en niet op een plek waar zij te vaak natte voeten heeft. De grond moet dus goed doorlatend zijn. Eventueel kun je ze ook op een verhoogd 'bed' kweken om de voeten wat meer droog te houden. Toevoeging van wat compost zal de groei van de knoflook zeker bevorderen. Let wel op dat er wisselteelt moet plaatsvinden. Het advies is na het kweken van de knoflook op een bepaalde plaats, deze dan de komende 5 jaar niet gebruiken voor knoflook. 

Is knoflook gezond?

Knoflook is heel gezond! Er zitten vele vitamine in, denk aan vitamine A, B1, B3, B5, C, calcium en koper. We hebben vast wat soorten gemist, maar het is duidelijk dat het gezond voor je is. Lang niet alle gezondheidsclaims zijn ook goed onderbouwd, maar er wordt verteld dat het goed is voor o.a. Je immuunsysteem, voor hart en vaatziekte (verlagen van de bloeddruk en van het cholesterol), er zouden wat positieve reactie zijn bij soorten kanker en het zou zelfs kaalheid kunnen tegengaan?! Al met al vele beweringen die de gezondheid van het gebruik onderschrijven.  

Hoe bewaar je knoflook?

Knoflook kun je best lang bewaren. Zolang je er maar voor zorgt dat het niet te koud is op de plek waar je ze bewaard. Rond de 16 graden en in een donkere ruimte, niet vochtig kan de knoflook het langste in goede conditie blijven om te eten en niet te gaan schimmelen. 

Waar koop je knoflookbollen om te poten? ..en waar niet?

Zoals eerder beschreven kun je de knoflookbollen om te poten kopen bij verschillende zaadhandels. Vanaf begin september zijn de meeste soorten beschikbaar. Meestal rond het pootmoment van 10-10-10 zijn de meeste soorten winterknoflook soorten uitverkocht.

Stinkt knoflook?

Knoflook stinkt niet, knoflook ruikt! Het kan alleen wel een aparte geur uit iemand zijn mond (of natuurlijk uit je eigen mond) hebben als andere mensen geen knoflook hebben gegeten....

Knoflook bollen bestellen >