Artisjok kweken

Artisjok is een plant die je met name in de zuidelijkere gedeelte van Europa zult tegen komen. Ja, je kunt  ook artisjok kweken, gewoon in Nederland of België. Het enige nadeel van het kweken in relatief koudere delen is dat de bloemen (het eetbare gedeelte) wat kleiner blijven. Op het moment van schrijven, midden/eind 2022, hebben we een prachtige zomer achter de rug en zullen er zeker meer artisjokken zijn die groter zijn geworden. De plant kan doorgaans zo'n meter hoog worden, maar bij hoge temperaturen is 2 meter hoog geen uitzondering.

Artisjok zaden kopen >

Artisjok Kweken in de moestuin

Om te zeggen dat een artisjok in iedere moestuin thuis hoort, nee, dat hoeft zeker niet. Omdat de artisjok nogal groot word, is het alleen aan te raden als je hiervoor voldoende ruimte heb. De uiteindelijke bloem (die je dus kunt koken en eten) is voor een vierkante meter moestuin in een kleine tuin behoorlijk zonde. Mits je natuurlijk niet gaat voor de prachtige paarse bloem die uit de artisjok komt. Over deze bloem gesproken, op deze mooie en heerlijke paarse bloemetjes, komen veel bijen af. Wat natuurlijk weer een welkome bezoeker is op de moestuin.

Waar artisjok zaaien

Om te beginnen kun je artisjok het beste bij kamertemperatuur zaaien. Na een week of 2 á 3 zullen de eerste zaailingen zichtbaar zijn. Je kunt al in februari beginnen om de plantjes vervolgens midden mei uit te planten in de volle grond. De artisjok houdt van veel warmte, dus zet de artisjok op een zonnige plek. Met een beetje geluk kun je dan het eerste jaar al wat artisjokken oogsten. (september). De plant is in principe winterhard, mits de winter niet zo streng is. Het tweede jaar zal de artisjok meer bloemen geven omdat de plant sterker is geworden.

Hoeveel ruimte heeft een artisjok nodig?

Omdat de plant nogal groot kan worden. 1 tot 2 meter hoog en 1 meter breed, is het advies om minimaal een vierkante meter tussen de planten aan ruimte aan te houden.

Wanneer artisjok zaaien

Eigenlijk is dit gedeelde al reeds beschreven, maar een kleine opsomming is nooit voor niets:

  • Voorzaaien: Februari - Maart bij Kamertemperatuur
  • Uitzaaien: Vanaf Midden mei 
  • Direct in de volle grond: Vanaf midden mei (de kans is alleen groot dat je dan het eerste jaar geen bloemen heb, of pas laat in het seizoen.

Artisjok zaden

Artisjok zaden zijn voor het begrip zaden best groot (of niet klein). Het zijn pitjes die lichtbruin van kleur zijn. In onze webwinkel hebben we 1 soort Artisjok zaden, dit is de artisjok violette.

Wanneer Artisjok oogsten

Als je in februari bent begonnen met het voorzaaien en vanaf midden mei de plantjes in de volle grond in de zon heb gezet, zal je in september de eerste mooie bloemen zien. Je kunt ook artisjok stekken, dit doe je doorgaans in het najaar. Dan heb je het volgende jaar weer sterke planten. Het is overigens ook het advies om dit zeker 1x per 3 jaar te doen, daar de plant na het 3e jaar een stuk minder krachtig zal bloeien.

Artisjok zaden kopen >