Pepers kweken

Pepers kweken

Een van de eerste soorten die je kunt zaaien in het voorjaar zijn de peperzaden. Zaai ze in bijv. zaai en stekgrond in kleine potjes zodat het vocht goed kan zakken en de worteltjes de ruimte hebben om te groeien.

Pepers zaaien

Je kunt eind februari of begin maart beginnen met het zaaien. De zaden hoeven maar een halve centimeter diep gezaaid te worden. Zet de potjes vervolgens op een plek waar het warm is en tegelijkertijd goed zonnig. Zelf kunnen ze op de vensterbank met daaronder een kachel.

Als de plantjes zo’n 4 tot 10cm groot zijn, kun je ze eventueel verpotten in een groter potje.

Ons assortiment peperzaden >

Groei van de peperzaden

Het kan soms wel 2 á 3 weken duren voordat de eerste tekenen van groei zichtbaar zijn. Kortom, geduld is een schone zaak bij peperplantjes. De planten kunnen vervolgens wel 50cm. hoog worden. De planten hebben in principe niet zoveel water nodig, maar als de aarde licht vochtig blijft zal zeker in het voordeel werken.

Peper zaden oogsten

Het oogsten van de pepers kan wel even duren. De pepers kunnen in sommige gevallen lang groen blijven.  Ja, als ze groen zijn kun je ze ook eten, maar dan hebben ze nog niet de smaak die bijvoorbeeld de echte rode peper of de gele habanero peper moet hebben. Het verschil zit hem met name in de heetheid. Een groene peper kan soms wel 2x of 3x minder heet zijn als een rijpe peper. Meestal oogst je de pepers tussen juli en oktober.

Peper plant kweken

De peperplant is eigenlijk ook een mooie plant om thuis te hebben. Als je de plantjes dicht bij elkaar zet, geven ze gewoon een gezellig sfeertje in huis.

Soorten peperzaden

Er zijn ontelbaar veel soorten peperzaden. In onze webshop verkopen we de volgende:

  • Biologische Mexicaanse Peper Jalapeño
  • Biologische Peper Cayenne
  • Rode Spaanse Peper Cayenne
  • Hete peper Bhut Jolokia Red
  • Hete peper mix (mix van diverse soorten pepers)
  • Gele Peper Habanero
  • Habanero Peper Kleurenmix
  • Peper Picante Calabrese

Direct naar de peperzaden >

Zelf pepers kweken

Kunnen pepers ook in de volle grond groeien?

Ja dit kan zeker! Echter is een plek in de zon en uit de wind wel een vereiste. Uiteraard kunnen ze ook in potten verder groeien. Ook dan is het advies om ze op een zonnige plek neer te zetten.

Wat is de beste temperatuur om te kweken?

Peperzaden houden van warmte. De ideale temperatuur is tussen de 21°C en 25°C graden. Ze hebben ook veel zonuren nodig, daarom is eventueel een extra groeilamp boven de plantjes een goede stimulator om in de winter toch lekker door te groeien.

Hebben pepers ook last van schimmels of ander ongedierte?

Ja, pepers zijn ook bevattelijk voor schimmels en luisjes. De luizen zijn eigenlijk degene die de pepers het lekkerste vinden. Door zorg te dragen voor voldoende lieveheersbeestjes in de tuin, voorkom je dat de peperplant word opgegeten door luizen.

Waar kan ik het beste peperzaden kopen?

In onze webshop natuurlijk. 

Bekijk de peperzaden >