Kousenband

Kousenband is eigenlijk een lange peul, lijkend op een uitgerekte sperzieboon. De kousenband wordt veelal gekweekt in tropische, Aziatische gebieden en in Zuid-Amerika. De lange groene 'peul', bevat als hij doorrijpt een vijftiental bruine of zwarte zaden.

Lees meer
1,99 (incl btw)

Lengte van de kouseband

De wetenschappelijke naam van kousenband is Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, wat op zijn uitzonderlijke lengte duidt: sesquipedalis is Latijn voor "anderhalve voet lang". Een peul van negentig centimeter is geen uitzondering maar deze lengtes worden alleen gehaald in hele warme gebieden waar er ook een lange periode van water geven mogelijk en noodzakelijk is.

In Nederland probeert men dit na te bootsen, door te kweken in verwarmde kassen of polytunnels, wat vervolgens goed voor kousenbandjes van dertig tot veertig centimeter. De lange peulen bevatten foliumzuur, kalium en andere mineralen, naast de vitaminen B1 en B6.

De groei van de kousenband

Kousenband groeit aan een klimmende plant die gemakkelijk uitschiet tot vier meter hoogte. Bloeiende kousenbandjes openen 's ochtends met een bleekgeel-violette bloem. Deze verkleurt volledig naar blauw nog voor hij 's middags wordt gesloten. De smaak van kousenband lijkt op die van een sperzieboon, maar is krachtiger; het vlees is sappiger.