Kousenband Zaden

Kousenband is eigenlijk een lange peul, lijkend op een uitgerekte sperzieboon. De kousenband wordt veelal gekweekt in tropische, Aziatische gebieden en in Zuid-Amerika. De lange groene 'peul', bevat als hij doorrijpt een vijftiental bruine of zwarte zaden.

Lees meer
2,29 incl btw

Lengte van de kouseband

De wetenschappelijke naam van kousenband is Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, wat op zijn uitzonderlijke lengte duidt: sesquipedalis is Latijn voor "anderhalve voet lang". Een peul van negentig centimeter is geen uitzondering maar deze lengtes worden alleen gehaald in hele warme gebieden waar er ook een lange periode van water geven mogelijk en noodzakelijk is.

In Nederland probeert men dit na te bootsen, door te kweken in verwarmde kassen of polytunnels, wat vervolgens goed voor kousenbandjes van dertig tot veertig centimeter. De lange peulen bevatten foliumzuur, kalium en andere mineralen, naast de vitaminen B1 en B6.

De groei van de kousenband

Kousenband groeit aan een klimmende plant die gemakkelijk uitschiet tot vier meter hoogte. Bloeiende kousenbandjes openen 's ochtends met een bleekgeel-violette bloem. Deze verkleurt volledig naar blauw nog voor hij 's middags wordt gesloten. De smaak van kousenband lijkt op die van een sperzieboon, maar is krachtiger; het vlees is sappiger.

Kousenband als groente

Kousenband lijkt op de sperzieboon, maar dan een erg lange variant. Ook de smaak heeft veel overeenkomsten, maar dan wat pittiger. Kousenband is in Nederland vooral bekend uit de Surinaamse keuken.

Moestuinzaden kopen bij Dutch Garden Seeds

Groentezaden kopen in onze webshop is geen slechte keus. Wij staan altijd voor u klaar. Ook als u vragen heeft over bijvoorbeeld uw bestelling, kunt u altijd even contact met ons opnemen. Het leuke van groenten kweken van groentezaden is dat de planten vaak sterker zijn en bovendien zonder bestrijdingsmiddelen groeien. Het is dus een leuke bezigheid en tevens een gezonde!

10 jaar Dutch Garden Seeds